KAD, AKO NE SAD? Jokić i reprezentativni dres - Srbija sa nestrpljenjem čeka odluku!

Autor:

Sport

14.06.2023

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao bomba odjeknula je vest da MVP finala NBA lige Nikola Jokić možda neće igrati za Srbiju na Mundijalu ovog leta.

KAD, AKO NE SAD? Jokić i reprezentativni dres - Srbija sa nestrpljenjem čeka odluku!

Foto: Starsport

Nikola Jokić protiv Češke

Seniorsku reprezentativnu karijeru centar iz Sombora započeo je 2016. godine. U Beogradu na  kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, koji je Srbija osvojila, Jokić je u proseku beležio 17,8 poena i 7,5 skokova po meču, čime je osvojio  priznanje za najkorisnijeg igrača. Najbolji meč odigrao je upravo u finalu kada je Portoriku ubacio 23 poena.

Na Olimpijskim igrama, Srbija osvaja srebrnu medalju, a Nikola na osam utakmicama beleži prosečno 9,1 poen. Dominirao je protiv selekcije SAD u grupnoj fazi sa 25 poena.

Republika

Foto: Starsport

 

Prvo odbijanje nacionalnog dresa dogodilo se 2017. godine, kada je uz obrazloženje da mora da se spremi za NBA sezonu otkazao selektoru Aleksandru Đorđeviću. Srbija je iako sa mnoštvom povređenih igrača osvojila srebrnu medalju, porazom od Slovenije 85:93.

Sledeće veliko takmičenje održalo se 2019. godine Mundijal u Kini. Nikola Jokić se odazvao pozivu ovog puta.Srbija je u cetvrtfinalu poražena  od Argentine 97:87, da bi potom preko SAD 94:89 i Češke 90:81 stigla do pete pozicije. Džoker je prosečno beležio 11,5 poena i 7,5 skokova.

Foto: Tanjug/AP

 

Leto 2020. godine donosi nam kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, i još jedno odbijanje Nikole da zaigra za svoju državu. Oženio se Jokić dugogodišnjom devojkom Natalijom, i odjavio Srbiju drugi put u tri godine. Porazom od Italije 95:102 u finalu turnira, naši košarkaši nisu čekirali vizu za Japan, a da li bi to bilo tako da su u svom sastavu imali najboljeg centra NBA lige, ostaje nam samo da se pitamo.

Ponosni time što je MVP najbolje lige sveta ponovo u njihovim redovima, srpski košarkaši dočekali su Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, Češkoj i Gruziji. Srbija je bila favorit sa Jokićem u sastavu, protutnjala je kroz grupnu fazu rivale pobeđivavši prosečno preko 20 poena razlike, ali je u najbitnijem meču osmine finala poražena od Italije 86:94 i tako ostala bez borbe za medalju. Nikola Jokić je odigrao odličan turnir, prosečno je beležio 21,8 poena i 10 skokova, iako se nije našao u idealnoj petorci šampionata.

Jun 2023. godine, Denver Nagetsi osvajaju svoju prvu šampiosku titulu. Cela Srbija ostaje budna gledajući majstorije najboljeg igrača na svetu. Prepuni optimizma pred predstojeći Mundijal, kao hladan tuš došla je vest da Nikola možda neće biti na raspolaganju selektoru Pešiću.

Nadamo se i verujemo da ovo nije istina. Nikola Jokić je neko ko je i pored nekih odbijanja, uvek isticao koliko mu znači igranje u dresu sa nacionalnim grbom. Kako je Džoker više puta rekao, košarka na klupskom nivou je za njega samo posao. Vreme je da sebi i svojoj zemlji podari reprezentativno zlato, i da se zacementira kao najveći evropski košarkaš svih vremena. Za većinu nas, on to već i jeste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading