CELA SRBIJA SE NADA OVOME: Evo šta je potrebno Zvezdi i Partizanu da ZAJEDNO izbore istorijski plasman među osam najboljih timova Evrolige!

Autor:

Sport

14.01.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večiti imaju čemu da se nadaju.

CELA SRBIJA SE NADA OVOME: Evo šta je potrebno Zvezdi i Partizanu da ZAJEDNO izbore istorijski plasman među osam najboljih timova Evrolige!

Foto: Starsport

Evroligaški "Večiti derbi"

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana igraju veoma dobro ove sezone u Evroligi i imaju dobre šanse da se nađu među osam najboljih timova elitnog takmičenja.

Neka predviđanja govore da će za mesto u plej-ofu biti biti dovoljno 19 trijumfa, što znači da su naši velikani maltene na pola puta od ispunjenja cilja.

U daljem delu teksta bavićemo se onim šta očekuje večite i kakav im je najlakši put do četvrtfinala, koje bi ove godine moglo da bude istorijsko i prvo sa dva srpska kluba među osam najboljih timova Evrolige.

CRVENA ZVEZDA

Crveno-beli posle 19 kola imaju skor od deset pobeda i devet poraza i trenutno se nalaze na deobi osme pozicije sa Anadolu Efesom i Makabijem iz Tel Aviva.

Koliko je to dobar rezultat dovoljno govori to što je Zvezda protekle sezone u Evroligi posle prvih 19 mečeva imala samo sedam pobeda.

Od dolaska Duška Ivanovića srpski i regionalni šampion postao je ozbiljan konkurent za plasman među osam najboljih timov i sigurno će dati sve od sebe da to i učini.

Republika

Foto: Starsport

Duško Ivanović

Pred Zvezdom su nekoliko važnih utakmica koje bi mogle da reše dosta toga. U naredna dva kola rivali će joj biti direktni konkurenti. Prvo će gostovati Žalgirisu, a potom dočekati večitog rivala Partizan.

Crveno-beli će imati veliki zadatak da u ova dva meča stignu do trijumfa, pošto ih posle duela sa Žalgirisom i Partizanom u narednih pet kola očekuju čak četiri gostovanja (Virtusu, Olimpiji, Makabiju i Bajernu), dok će na svom terenu igrati samo protiv neugodne Albe iz Berlina.

Dakle, u pomenutih sedam mečeva Zvezda bi morala da pobedi barem četiri utakmice, kako bi i dalje imala velike šanse da ostvari svoj cilj i plasira se u četvrtfinale. Presudni će biti dueli protiv Žalgirisa, Partizana, Virtusa i Makabija, koji su direktni konkurenti, ali ne treba otpisati ni Olimpiju, Bajern i Albu, koji će pokušati da se vrate u borbu za TOP 8.  pomenuta četiri trijumfa Zvezda bi posle 26 kola bila na skoru 14-12. Ono što je bitno jeste da bi Zvezda u ovom periodu postala jača za Fakunda Kampaca, koji bi mogao da se nađe na terenu protiv Bajerna 2. marta. 

Posle ovih sedam utakmica, crveno-bele očekuje još osam mečeva do kraja regularnog dela u Evroligi, od kojih će čak pet igrati pred domaćom publikom (Anadolu Efes, Baskonija, Valensija, Olimpijakos i Fenerbahče) i samo tri u gostima (Panatinaikos, Barselona i Asvel).

Republika

Foto: Starsport

Fakundo Kampaco

U ovih osam utakmica Zvezdi bi sa pet trijumfa bila nadomak plasmana među osam najboljih, a ukoliko bi zabeležila koju pobedu više taj plasman ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. Naravno, crveno-beli će tokom čitavog ovog puta morati da gledaju šta se dešava i u tuđim dvorištima i kako guraju njeni konkurenti, kojih nije malo.

Ono što je najbitnije jeste da izabranici Duška Ivanovića sve imaju u svojim rukama i ukoliko budu nastavili sa ovakvim partijama plasman u TOP 8 je velika realnost, pogotovo sa Fakundom Kampacom u timu.

Zvezdin najlakši put do 19 pobeda na kraju sezone:

Žalgiris, Partizan, Olimpija (Virtus), Alba, Bajern, Panatinaikos, Baskonija, Valensija, Asvel.

PARTIZAN

Crno-beli se nalaze u nešto lošijoj poziciji od večitog rivala pošto imaju pobedu manje i skor od 9-10.

Ipak, Partizanu je upravo samo na pobedu zaostatka od timova koji se nalaze na deobi osme pozicije.

Parni valjak u naredna dva kola ima dva gostovanja direktnim konkurentima. Izabranici Željka Obradovića prvo će na megdan Valensiji, a potom ih 27. januara očekuje i duel sa Crvenom zvezdom u Pioniru.

Republika

Foto: Starsport

Željko Obradović

Partizan će morati da savlada španskog predstavnika kako zna i ume, pošto su dva tima trenutno izjednačena na tabeli i imaju isti skor. Trijumf protiv Valensije bilo kojom razlikom crno-belima bi donela prednost u međusobnom duelu, te bi na taj način pobeda u La Fonteti srpskom velikanu dvostruko značila.

Slična je situacija i sa večitim derbijem, gde bi Partizan pobedom od preko tri poena razlike mogao da stekne bolji međusobni duel i od Zvezde, pa bi napravio zaista džinovski korak ka četvrtfinalu.

Posle ova dva pomenuta meča crno-bele u narednih sedam kola očekuj četiri gostovanja (Žalgiris, Bajern, Virtus i Olimpija Milano) i tri utakmice na domaćem terenu (Asvel, Fenerbahče i Alba). Partizan bi, dakle, u mečevima u Štark areni bio apsolutni favorit protiv Francuza i Nemaca i blagi favorit protiv turskog velikana, pa bi mogao da slavi u sve tri utakmice, a ukoliko bi tome dodao i dva u gostima Partizan bi napravio ogroman posao.

U poslednjih šest mečeva u elitnom takmičenju izabranici Željka Obradovića će gostovati samo dva puta (Anadolu Efesu i Monaku), dok će preostala četiri meča igrati u Beogradu (Olimpijakos, Barselona, Real i Panatinaikos).

Republika

Foto: Starsport

Matijas Lesor

Kao što se može videti po rivalima, crno-bele čeka pravi pakao u samoj završnici, zbog čega je bitno da u ovih poslednjih šest utakmica uđu, barem, sa skorom 15-13. Ukoliko Partizanu upišemo trijumf protiv Pantainiakosa u poslednjem kolu, za skoro siguran prolazak u narednu fazu biće mu potrebne još tri pobede, dok bi sa dva trijumfa situacija bila dosta neizvesnija. 

Baš kao i Crvena zvezda, Parni valjak mora da se osvrće i na druge rezultate i utakmice, ali će i sam imati priliku da neke od direktnih konkurenata udalji ili potpuno izbaci iz trke za plasman u plej-of.

Partizanov najlakši put do 19 pobeda na kraju sezone:

Valensija, Crvena zvezda, Asvel, Žalgiris, Bajern, Fenerbahče, Alba, Virtus (Olimpija), Olimpijakos, Panatinaikos.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading