SPAVANJA VIŠE NEMA: Startuje NBA liga - Srbija će imati za koga da navija, uz starosedeoce tu je i nova velika nada svetske košarke!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

17.10.2022

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon puna četiri meseca lopta će se zakotrljati i na NBA parketima.

SPAVANJA VIŠE NEMA: Startuje NBA liga - Srbija će imati za koga da navija, uz starosedeoce tu je i nova velika nada svetske košarke!

Foto: Printscreen

NBA logo

Pobedom u "TD Gardenu" nad ekipom Bostona rezultatom 103:90. košarkaši Golden Stejta stigli su do šampionskog prstena u sezoni 2021/22.

Punih 120 dana kasnije, na istm mestu startovaće i nova borba za najznačajniji trofej u košarkaškom sportu, a čast da otvore novu sezonu imaće ekipe Bostona i Filadelfije koje će premijerni meč u novoj sezoni odigrati u sredu 19. oktobra sa početkom od 1.30 časova po srpskom vremenu.

I u novoj sezoni u borbu za šampionski prsten kreće ukupno 30 timova, a samo u regularnom delu sezone, bez plej-ofa biće odigrano 1.230 utakmicau periodu od 19. oktobra 2022. do 9. aprila 2023. godine.

Kada je reč o promenama koje su nastupile tokom letnje pauze mora se naglasiti da se pet klubova odlučilo na promenu glavnog trenera. Ekipa Šarlota je umesto Džejmsa Borega ne masto prvog trenera izabrala Stiva Kliforda. Darvin Ham je u LA Lejkersima zamenio Frenka Vogela, dok će Majk Braun sedeti na klupi Sakramenta umesto Elvina Gentrija. U Jutu je stigao Vil Hendri umesto Kvina Snajdera, dok će Džo Mazula predvoditi Seltikse umesto Ima Udoka.

 

 

Novina u aktuelnoj sezoni biće i povratak internacionalnih mečeva kojih gotovo pune tri godine nije bilo usled svetske pandemije virusa COVID-19. Tako će se 17. decembra u Meksiko sitiju sastati ekipe Majamija i San Antonija, dok će 19. januara naredne godine u Parizu snage odmeriti Čikago i Detroit.

NBA je za predstojeću sezonu uvela i novo pravilo po kojem igrači koji se nalaze na klupi neće smeti da stoje, ni da dobacuju igračima koji su na terenu, kako protivničkim tako i svojim saigračima. Ovo pravilo je već primenjeno tokom predsezonskih mečeva, a igrači su kažnjavani tehničkim greškama.

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jović buduća nada NBA košarke

 

Kada je reč o srpkim košarkašima u NBA ligi, u sezoni pred nama imaćemo prilike da gledamo petoricu srpskih košarkaša. Već osmu sezonu uzastopno na parketima NBA lige će se naći Nikola Jokić (Denver) i Boran Marjanović (Hjuston). Svoju šestu sezonu započeće Bogdan Bogdanović koji će i naredne sezone nositi dres Atlante, dok će jedna od uzdanica Oklahome biti Aleksej Pokuševski. Zasigurno u centru pažnje srpske sportske javnosti biće od ove jeseni i ekipa Majamija zo koju će nastupati Nikola Jović, dokorašnji član beogradske Mege.

Foto: Starsport

Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić i u sezoni 2022/23 biće srpske uzdanice u NBA ligi

 

Za kraj, treba napomenuti da su ekipe LA Lejkersa i Bostona najtrofejnije kada je ovo takmičenje u pitanju. Obe ekipe imaju po 17 osvojenih prstenova, ali se mora naglasiti i da je u poslednjoj decenije ekipa Golden Stejta čak četiri puta stizala do prstena.

Neka igre počnu...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Tagovi

Komentari (0)

Loading