Dan kada je otišao jedan od najvećih: Godišnjica smrti Dušana Dude Ivkovića!

Autor:

Sport

16.09.2022

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska košarka bez njega nije ono što je nekada bila.

Dan kada je otišao jedan od najvećih: Godišnjica smrti Dušana Dude Ivkovića!

Foto: Profimedia

Sa nacionalnom selekcijom naše zemlje osvojio je tri evropska zlata (1989, 1991. i 1995.), jedno svetsko 1990. godine, a nizu reprezentativnih uspeha pridodao je jedno olimpijsko srebro, kao i zlatnu medalju na Univerzijadi 1987. godine.

Pored navedenog u istoriju košarke ušao je i kao osvajač brjnih klupskih trofeja kako u nacionalnim, tako i u međunarodnim takmičenjima.

Lako je pogoditi da je reč o Dušanu Dudi Ivkoviću koji nas je napustio na današnji dan 2021. godine.

 

Rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943. godine, a igračku karijeru proveo je u beogradskom Radničkom za koji je nastupao od 1958. do 1968. godine. U juniorima ekipe sa Krsta započeo je trenersku karijeru, a put ga je kasnije vodio preko Partizana, solunskog Arisa, beogradskog Radničkog, Šibenika, Vojvodine, PAOK-a, Panioniosa, Olimpijakosa, AEK-a, moskovskih CSKA i Dinama, a trenersku karijeru je okončao 2016. godine nakon dvogodišnjeg boravka u istanbulskom Anadolu Efesu.

Od 1987. do 1995. godine bio je predvodnik nacionalne selekcije SFR Jugoslavije, kao i SR Jugoslavije, a na klupu reprezentacije vratio se 2007. godine gde je punih šest godina bio selektor reprezentacije Srbije.

O veličini njegovog košarkaškog dela govori i podatak da su sahrani na beogradskom Novom groblju prisustvovali najveće legende svetskog košarkaškog sporta.

 

 

Šesnaesti dan meseca septembra zauvek će biti dan sećanja na jednog velikog čoveka i trenerskog stručnjaka koji spada u plejadu najvećih stručnjaka koje je ova zemlja ikada iznedrila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading