U ZATVORU ODRŽAN ISTORIJSKI TURNIR! Basket 3x3 se igrao u Zabeli! (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Autor:

Sport

10.09.2022

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osuđenici oduševljeni što su dobili priliku da odmere snage sa profesionalnim basketašima i čuvarima zatvora.

U ZATVORU ODRŽAN ISTORIJSKI TURNIR! Basket 3x3 se igrao u Zabeli! (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Foto: Republika

Basket 3x3 u Zabeli

Po prvi put u svetskoj istoriji basketa 3x3, održan je turnir u aktivnom zatvoru.

To se dogodilo u Srbiji, u blizini Požarevca, u zatvoru Zabela.

U zajedničkoj organizaciji 3x3 Serbia i KSS je održan turnir na kom je učestvovalo 12 ekipa. Osuđenici su imali dva tima, čuvari zatvora tri, jednu ekipu su činili zaposleni u Ministarstvu pravde Republike Srbije, dok je bilo i šest timova iz RODA 3x3 prvenstva.

Na licu mesta su izjave za novinare dali neki od aktera, među kojima su se našla i dva osuđena lica.

Prvi se medijima obratio Stefan Obrenović, koji svoju kaznu izdržava u KPZ Zabela.

- Ovo je za nas nešto novo. Zahvalio bih se upravi koja je omogućila održavanje ovog turnira. Nadam se da će ovako biti svake godine - rekao je prvo Obrenović.

Republika

Foto: Republika

Stefan Obrenović

Potom je objasnio na koji način su se on i njegov tim spremali za turnir.

- Imali smo pre dve nedelje turnir među nama ovde na kom smo bili prvi, pa smo tako obezbedili šansu da predstavljamo KPZ Zabela - dodao je on.

Takođe, pričao je i Nemanja Repac, osuđenik iz KZP Pančevo.

- Za turnir smo se pripremali u prethodne dve nedelje. Drago mi je što prisustvujem ovakvoj manifestaciji, mnogo je lepo ovde.

Republika

Foto: Republika

Nemanja Repac

Zatim je otkrio i kako provodi dane u zatvoru.

- Vežbamo u teretani i igramo košarku, koja je glavni sport kod mene i moje ekipe - kazao je Repac.

Izjavu je dao i čuvar KPZ Pančevo, Stefan Petrović.

- To što ovde igramo sa zatvorenicima ne menja ništa. Mi imamo takav odnos i to je naš posao. Ovde na terenu je malo drugačije, tu je više drugarski odnos. Gledamo da sve bude kako treba i da se niko ne povredi.

Republika

Foto: Republika

Stefan Petrović

Nastavio je u istom ritmu.

- Ovo što je organizovano u Zabeli, prvi put u svetu, bi trebalo ponavljati. Nebitno da li je to košarka, fudbal ili neki treći sport, to njima mnogo znači zbog društvenog uklapanja u dalji život, kada izađu odavde - poručio je Petrović.

Menadžer za basket 3×3 Košarkaškog saveza Srbije Dejan Đokić je izneo svoje utiske.

- Mislim da je basket 3x3 pravi sport koji treba da se približi osuđenicima. Mi volimo da kažemo da 'tri na tri' donosimo publici i gradovima. U ovom slučaju smo doneli događaj zatvoru. Sa ponosom mogu da kažem da je ovo nešto što se nikada u svetu nije desilo i zahvalni smo upravi KPZ, jer su odradili vrhunski posao i u pripremi su nam izašli u susret na sve moguće načine. Ovakva slika treba da obiđe svet. Voleo bih kada bi se neke druge države ugledale na nas i obratile pažnju na ljude koji su marginalizovani.

Republika

Foto: Republika

Dejan Đokić

Nije krio oduševljenje željom mnogih timova da dođu u Zabelu, ali je zbog vremena dozvoljenog da turnir traje broj morao da bude limitiran na šest.

- Veliki broj ekipa je izrazio želju da učestvuje na turniru, ali zbog limita nismo bili u mogućnosti da ih sve dovedemo. Ovo je tek prvi projekat koji smo uspešno realizovali i nadam se da će se stvoriti prostora da organizujemo neke događaje i u drugim ustanovama - istakao je Đokić.

Osim njih četvorice, izjave su dali još Igor Jovanović, koji je čuvar u KPZ Zabela, kao i Suzana Živojinović koja radi kao službenica tretmana. Njihove reči možete poslušati u video snimku sa početka teksta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading