ČUVENI LITVANAC EKSKLUZIVNO ZA NAŠ LIST! ŠIŠKAUSKAS: Volim Srbiju, Tomašević je dobar čovek!

Autor: M.S.

Sport

22.05.2022

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legende evropske Ramunas Šiškauskas (43) i Dejan Tomašević (49), koji su 2007. pokorili Evroligu sa Panatinaikosom, sada su se ponovo sreli na fajnal-foru Evrolige u Beogradu.

ČUVENI LITVANAC EKSKLUZIVNO ZA NAŠ LIST! ŠIŠKAUSKAS: Volim Srbiju, Tomašević je dobar čovek!

Foto: Promo

Na ramenima navijača Panatinaikosa, posle istorijskog uspeha kluba i osvojene titule u Evroligi, prvenstvu i kupu, našli su se Dejan Tomašević i Ramunas Šišauskas. Srbin i Litvanac bili su među herojima zelenog dela Atine te 2007. i dominirali su Starim kontinentom. Danas su ponovo rame uz rame u završnici Evrolige, ali ovog puta kao ambasadori Fajnal fora i promoteri košarke..

- Srećan sam što smo zajedno u Beogradu s drugim asovima iz naše generacije, kao što su Kutlaj, Femerling, Rivers, Rakočević, Savanović, Smodiš i drugi. Uvek je dobro kada se okupimo i podsetimo dana dok smo igrali, ali je još važnije da iskoristimo svoj uticaj na dalju popularizaciju košarke. Volim kada širom Beograda vidim da se veliki broj dece okuplja na terenima po gradu, bez obzira na vrućinu ili doba dana, i lepo je što primećujem da postoji čista emocija prema košarci i da svi žive za sport - rekao je Šiškauskas.

Tandem se rado podsetio dana iz zajedničke sezone kada su činili izvanredan tandem.


- Baš smo pričali o tome šta je ko od nas imao kao najveću pojedinačnu vrednost tokom karijera. Za Tomaševića bih izdvojio to što je veliki čovek, pored toga što je košarkaška legenda. Nikada nije sebe isticao kao nekog ko je najvažniji, iako se u timovima često sve vrtelo oko njega. Prioritet mu je bilo da pomogne ekipi, da žrtvuje svoj učinak da bi tim napredovao ili da bi se našao nekom kolegi. To sam jako cenio i zato mi je žao što smo zajedno odigrali jednu sezonu. Doduše, tu jednu ćemo dugo da pamtimo, jer smo povezali tri trofeja i ostvarili veliki uspeh - priča Litvanac koji je igrao na poziciji beka i krila.

Republika

Foto: Promo

Šiškauskas i Tomašević

 

Dejan, kao jedan od domaćina ambasadorima Evrolige, trudio se da što više približi Srbiju i Beograd Šiškauskasu, ali i drugim kolegama.


- Šiška je jedan od najdominantijih igrača na toj poziciji u modernoj istoriji evropske košarke. Gde god da je igrao donosio je trofeje i dobre rezultate. Drago mi je što vidim da uživa u gostoprimstvu naše prestonice, koja je i ovog puta pokazala da može na najvećem nivou da organizuje velika takmičenja. Sve je besprekorno, 15.000 navijača u dvorani su napravili dobar ambijent, ima mnogo pratećih aktivnosti, a najvažnije je da se igra vrhunska košarka - ističe Tomašević.


Beograd je dva puta ugostio Fajnal for Evrolige, a bili smo domaćini i drugih velikih košarkaških takmičenja. Svaki put sa najboljim ocenama.


- Privilegija je za sve nas u Srbiji kada nam se ukaže priliku da ugostimo evropsku i svetsku košarku. Nije slučajno da je dobijamo u kontinuitetu. Uostalom, verujem da mi tu privilegiju i zaslužujemo kao zemlja košarke, kao nacija koja iz godine u godinu daje MVP igrače u svim takmičenjima. Međutim, san mi je da jednog dana budemo domaćini i završnice u Ligi šampiona ili Ligi Evrope u fudbalu, na novom nacionalnom stadionu. Radujem se tome i siguran sam da će taj spektakl da se dogodi i pre nego što mnogi misle - zaključuje legenda naše košarke i sporta.

Sramota je što FIBA ignoriše fajnal for Evrolige:


Tomašević apeluje na košarkaške legende da podignu svoj glas i doprinesu pomirenju Evrolige i FIBA u najskorijem roku.


- Besmisleno je da FIBA za vreme Fajnal for Evrolige organizuje svoju skupštinu i to radi već godinama. To je skandal i sramota. Potrebno je da čelnici FIBA budu prisutni na najkvalitetnijem klupskom događaju na svetu odmah posle NBA i važno je da postoji saradnja i komunikacija između organizacija. Dokle god ne bude dogovora između FIBA i Evrolige neće biti napretka za evropsku košarku, što drugi umeju da iskoriste za svoje potrebe, pre svih NBA liga koja uzima sve mlađe i mlađe igrače i time slabi kvalitet u Evropi na klupskom nivou. Zato apelujem na velika košarkaška imena, koja su na čelu klubova i nacionalnih saveza, da preuzmu stvari u svoje ruke jer ovo nikome ne ide u prilog. Pritom, krajnje je vreme i da Srbija počne aktivnije da razmišlja o sopstvenim interesima i bilo bi dobro da napravimo strategiju razvoja košarke u našoj zemlji, odnosa prema ABA Ligi, Evroligi i naravno, prema FIBA, iza čega ćemo svi da stanemo - kaže Tomašević.

 

ŠIŠKAUSKAS
MVP Evrolige 2007/08
Idealni tim Evrolige
MVP VTB Lige
MVP Prvenstva Italije
MVP Prvenstva Litvanije
Najbolja petorka EP u košarci
Titule: Lijetvos Ritas (2), Beneton, PAO, CSKA (5)
Litvanija: bronza OI 2000, zlato EP 2003, bronza EP 2007.

TOMAŠEVIĆ
MVP Evrolige 2000/01
Idealni tim Evrolige (2)
MVP finala ULEB kupa
MVP Prvenstva Jugoslavije
MVP finala Kupa Španije
MVP finala Kupa Jugoslavije
Titule: Crvena zvezda (2), Partizan (2), Budućnost (2), Saski Baskonija (1), PAO (2)...
Reprezentacija: srebro OI 1996, zlato SP 1998, 2002, zlato EP 1995, 1997, 2001, bronza EP 1999.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading