ZVEZDA OBJAVILA SVOJE POSLOVANJE: Crveno-beli izašli u javnost sa transparentnim brojkama!

Autor:

Sport

18.02.2022

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaški klub Crvena zvezda je objavio treći deo svog finansijskog poslovanja.

ZVEZDA OBJAVILA SVOJE POSLOVANJE: Crveno-beli izašli u javnost sa transparentnim brojkama!

Foto: KK Crvena zvezda

Grb KK Crvene zvezde

Saopđtenje crveno-belih prenosimo u celosti:

U ovom, trećem detaljnom preseku finansijskog rada KK Crvena zvezda u periodu od 30.06.2011. godine do 31.12.2021. godine nalaze se sledeće tabele:

Zakup hala „Aleksandar Nikolić“ i „Štark Arena“, Zakup školskih sala i hala sa smeštajem, ishranom i školovanjem igrača mlađih kategorija KK Crvena zvezda i ženskog kluba KKŽ Crvena zvezda, ZNAČAJNI TROŠKOVI PO SEZONAMA (putni troškovi, menadžerske provizije, kazne od strane EL, ABA lige…, organizacija utakmica, troškovi BAT-a, troškovi izmirenja obaveza po UPPR-u pre sezone 11/12…) i PLAĆENI POREZI I DOPRINOSI.


KK Crvena zvezda kao zakupac hala „Aleksandar Nikolić“ (ABA i KLS)  i „Štark Arena“ (Evroliga) u kojima igra utakmice u takmičarskim sezonama do sada je platio sumu od 1.373.378,31 evro za deset i po sezona; Mi kao klub moramo da konstatujemo, da nažalost , nemamo pogodnost niti ugovor koji nam omogućava korišćenje državnih malih „arena“ (koje su u međuvremenu volšebno privatno uzurpirane od nekih klubova) i njihovo korišćenje za enormno male sume na godišnjem nivou, koje se i tako male ne izmiruju uredno.

 



Na tabelu „Zakup školskih sala i hala sa smeštajem i školovanjem igrača mlađih kategorija KK CZ i KKŽ“ smo posebno ponosni zbog činjenice da je svake školske godine (i takmičarske sezone) ovaj program prošlo prosečno 25 igrača, a u periodu od 10 i po sezona do sada ukupno 256 igrača mlađih selekcija od kojih danas mnogi čine okosnice naših klubova i reprezentativci su u više selekcija naše zemlje. KK Crvena zvezda je posebno ponosan na svoje mlađe kategorije koje razvija još u predškolskom dobu kroz tzv „školice košarke“. Kroz svoj sistem od pionirskog, preko kadetskog i juniorskog sastava Crvena zvezda je u prethodnih 10 i po sezona uspela da iznedri za svoj prvi tim brojne igrače, od kojih su neki poput Marka Gudurića koji je stigao u klub kao kadet, doneli Crvenoj zvezdi milionsko obeštećenje), dok su drugi poput Ognjena Dobrića, Branka Lazića, Stefana Lazarevića, Dejana Davidovca… reprezentativci i višestruki osvajači trofeja sa našim klubom. U svrhu zakupa dvorana za školice košarke, treninge svih mlađih selekcija i kompletan smeštaj, hranu i školovanje igrača koji su doši iz drugih sredina u Crvenu zvezdu, naš klub po sezoni izdvaja prosečno sumu od 308.608,57 evra. U ovaj iznos su uključeni su termini za sve selekcije ženskog košarkaškog kluba (pionirske, kadetske, juniorsku i senirsku selekciju) KKŽ CZ.

 

Takođe, podsećamo da su u ovim halama  trenirale i selekcije KK Mega, mnogi drugi klubovi, ali i mnoge reprezentativne selekcije Srbije počevši od seniorske, pa nadalje.

Tabela „ZNAČAJNI TROŠKOVI PO SEZONAMA“ najbolje oslikava svakodnevni rad, izazove i troškove (planirane i neplanirane) na koje klub nailazi tokom jedne sezone:

OBEŠTEĆENJA ZA IGRAČE  (1.240.986,40 eura), ISHRANA IGRAČA NA PUTOVANJIMA (518.227,21 euro), MENADŽERSKE PROVIZIJE (koje i dalje plaćaju klubovi) a koje su klub koštale 2,710,249.19 eura, PUTNI TROŠKOVI (gostujuće utakmice EL, ABA lige i KLS kojih ima u proseku najmanje 40 po sezoni) – 3,743,924.00 €. Ta suma se znatno uvećala u sezonama u kojima su utakmice igrane tokom pandemije COVID 19 u kojima je bila znatno teže organizovati putovanja.

Tu su i MEDICINSKE USLUGE (lečenje od povreda i tretmani igrača tokom sezone) – , 419,129.46 € za 10 i po sezona; OBEZBEĐENJE UTAKMICA – 808,870.69 € (klub ima saradnju sa agencijom za obezbeđenje sportskih manifestacija) koje mora biti u skladu sa zahtevima EL i ostalih takmičenja u kojima klub nastupa, KAZNE zbog raznih prekršaja (bacanje petardi, upaljača, kovanica, vređanje aktera utakmica…) u svim takmičenjima u kojima KK Crvena zvezda nastupa ZA DESET I PO SEZONA iznose 616,794.97 € za međunarodna takmičenja (Evroliga i ABA) i dodatnih 74,127.23 € za domaća takmičenja;

Rent a car kao stavka iznosi na nivou 10 i po sezona trošak za klub u visini od 536,665.57 €. Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da (slučajno ili namerno) ne postoji interes kompanija za ovakvu vrstu saradnje sa KK Crvena zvezda koja je višestruki osvajač trofeja i jedini predstavnik Republike Srbije u Evroligi u poslednjoj deceniji.

Organizacija utakmica tokom prethodnih 10 i po sezona koja je morala da bude u skladu sa standardima takmičenja u kojima nastupamo iznosi 1,879,887.64 €;

Crvena zvezda je u više navrata imala sporove na BAT FIBA, koji su nasleđeni iz perioda pre 30.06.2011. godine. Troškovi označeni * preuzeti su od strane KK FMP kao strateškog partnera u sprovođenju UPPR koji je donet pravosnažnim rešenjem Privrednog suda u Beogradu, i izmireni su od strane strateškog partnera u periodu trajanja UPPR.

Troškovi izmirenja obaveza po UPPR iz sezona pre sezone 2011/12 su ubedljivo najveći trošak na ovoj tabeli i odnose se na izmirenje obaveza prema poveriocima kojima je klub dugovao novac u periodu pre 30.06.2011. godine. Ta suma u iznosu od 7,707,090.43 € je isplaćena zaključno sa sezonom 2014-2015 kada je Unapred Pripremljeni Plan Reorganizacije i okončan.

Konačno kao klub koji je udruženje građana, praktično javno dobro Republike Srbije, KK Crvena zvezda je osim prinadležnosti koje je dobijala od Republike Srbije i grada Beograda, koje je predstavljala u Evropi,  imala i svoje obaveze u vidu plaćanja poreza i plaćanju doprinosa.

Tabela „PLAĆENI POREZI I DOPRINOSI“ donosi detaljan pregled po sezonama uplaćenih obaveza koje smo kao klub imali: PDV, porez na naknade, dobit, zarade… i ta suma iznosi za deset i po godina 6,742,983.00 evra – odnosno KK Crvena zvezda je na godišnjem nivou svoje obaveze prema državi izmirivala sumom od 642,188.86 evra!

KK Crvena zvezda će i narednih dana nastaviti da radi ono što je za sada jedinstveno na ovim prostorima i što niko do sada nije učinio. Kao prvi u mnogim stvarima, očekujemo da i drugi klubovi krenu našim stopama jer smatramo da je ovo što radimo – detaljan finansijski presek i stanje kluba, nešto što je benefit za srpski sport i srpsku košarku koja mora da uredi svoje odnose. U svakom smislu, pa i poslovnom.

Kao klub koji prvi radi nešto novo, otvoreni smo za svaku vrstu upita i dobronamernih kritika, ali ne i svojevrsnih opstrukcija od onih koji su zalutali u ovaj sport, nevažni i nebitni, lica koja imaju samo sumnjivu i upitnu prošlost. Takvi ne mogu da pomognu košarci već samo sebi, pa čak i po cenu rušenja svega što je građeno u srpskoj košarci decenijama unazad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading