EVROPSKA KOŠARKA PRED PROBLEMOM: Slede nove podele!

Autor:

Sport

02.02.2022

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre samo par dana Evroliga i Evrokup promenili su svoje imternet prezentacije, a kako se saznaje, navedene promene, moguće je da neće biti i jedine.

EVROPSKA KOŠARKA PRED PROBLEMOM: Slede nove podele!

Foto: Starsport

Evroliga

Planirano je da naredna evropska košarkaška sezona ostane identična kao i u aktuelnoj. To bi značilo da uz dva elitna takmičenja, Evroliga i Evrokup, košarkaški klubovi širom Evrope nastupe i u dva FIBA takmičenja, FIBA Ligi šampiona i FIBA Evropa kupu.

Međutim, da li će baš tako i biti?

Kao jedna od opcija pominje se mogućnost da Evrokup koji je u vlasništvu Evrolige pređe u ruke FIBA. Uz sve pokušaje najbogatijih evropskih klubova, ovo takmičenje nikada nije privlačilo preterano interesovanje, samim tim ni novca. Prethodne sezone minus je navodno bio veći od 7.000.000 evra, što je morala da pokrije Evroliga, odnosno njeni vlasnici koji bi se najradije ratosiljali bilo kakvih obaveza prema Evrokupu.

Druga opcija je da iz sadašnje Evrolige izađu neki od "kapitalaca". Prevashodno se tu pominju atinski klubovi Olimpijakos, Panatinaikos, kao i Makabi iz Tel Aviva i litvanski Žalgiris koji bi pod okriljem FIBA i finansijsku pomoć NBA prešli u elitno takmičenje FIBA organizacije. Po kuloarima se već pominje da je održan i zajednički sastanak, jer ti klubovi ne vide sreću na duge staze u Evroligi

Ovakav rasplet situacije, najverovatnije bi primorao španske klubove da oforme tzv. "Super ligu" u kojoj bi pored klubova sa Pirinejskog poluostrva učestvovali još i klubovi iz zapadne Evrope, pa bi time košarkaška mapa Evrope ponovo ličila na onu iz sezone 2000/01 kada su se uporedo igrale Evroliga i FIBA Suproliga.

Svakako, kako god da se ovaj spor razrešio, na gubitku će biti jedino evropska košarka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading