EKSKLUZIVNO ZA REPUBLIKU! Dino Rađa OPLEO po ABA ligi, pa ponudio REŠENJE za regionalnu košarku

Autor: Vanja Aleksić

Sport

25.09.2021

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Davno beše 1987. godina kada je Dušan Duda Ivković na mestu tadašnje jugoslovenske košarkaške reprezentacije zamenio Krešimira Ćosića i napravio veliki korak, ali u tom momentu i ludu stvar, pošto je golobrade klince ubacio u vatru, na kraju se ispostavilo da nije pogrešio.

Republika

Foto: Starsport

Dino Rađa

Bila je to 1988. godina, Olimpijske igre u Seulu su kucale na vrata, a Duda Ivković je napravio tim čija okosnica je bio Dražen Petrović.

Oko njega su bili momci koji će u narednim godinama krčiti put ka svetskoj slavi: Vlade Divac, Žarko Paspalj, Toni Kukoč i Dino Rađa, koji je u razgovoru za Republiku govorio o pokojnom Ivkoviću, ABA ligi, ali i o tome zašto je ovaj deo Balkana najbolji u stvaranju novih košarkaških asova.

- Nažalost napustio nas je veliki čovek i trener, Dušan Duda Ivković koji je mnogo uticao na moju karijeru. Bio je pravi autoritet igraču u tim godinama gde odrasta i postaje čovek. On je imao vere u nas mlade igrače i hrabrosti da nam da bitne uloge na velikom takmičenju, tako da sam u Seulu prvu petorku činio sa Divcem i Kukočem.

Republika

Foto: Profimedia

Duda Ivković

Nakon toga desila se teška povreda, zbog preloma noge niste mogli da učestvujete na svetskom prvenstvu 1990. u Argentini. Sigurno Vam je teško palo?


- To je bio težak period. Nijedan igrač ne voli povrede, jer je svaka psihički teža nego fizički. Ostaje žal što nisam bio akter tog događaja, ali sam kao mlad igrač brzo prevazišao taj period.

Ubrzo nakon toga usledio je ratno doba na ovim prostorima, ali Dino Rađa nije želeo da se osvrće na te godine.


- Ne želim ništa da komentarišem o ratnim temama, tu se sve već zna.

Stigao je ubrzo poziv za odlazak u najjaču košarkašku ligu, NBA, a Rađa je u svom stilu uporedio tadašnje uslove igrača sa današnjim.

- Degutantno je porediti tadašnje vreme sa ovim. Mi kao igrači koji dolaze iz Evrope smo bili maksimalno potcenjeni i u početku smo nosili torbe. Danas je totalno drugačije, čim stignu igrači sa starog kontinenta imaju već određen status.
Republika

Foto: Tanjug/AP

Rađa tokom primanja u Kuću slavnih

Usledio je potom povratak u Evropu. I to ni manje ni više nego u grčkog velikana Panatinaikos. Međutim, taj period je obeležio incident kada ste stali u odbranu trenera Slobodana Subotića kada ga je napala grupa navijača.

- Tada sam ušao u fizički kontakt sa sinom tadašnjeg predsednika kluba, a sadasnjim vlasnikom Dimitris Janakopulosom. Međutim, brzo sam se izvinio, jer nikada stvari ne treba rešavati silom.

ABA liga se dugo igra, bili ste u jednom momentu protivnik ove ideje, da li ostajete pri Vašem stavu da to nije liga za podizanje kvaliteta, već samo da igraju oni koji imaju para?

- Nisam ja protivnik ABA lige, već ovakve lige koja je privatna i ne razvija domaće igrače, već se svi takmiče ko će više stranaca da dovede. Ako bi savezi kontrolisali pravila, onda bi to bila super liga, sa ograničenim brojem internacionalaca sa fokusom na razvoj mladih talenata. Vidite da svi patimo kada su kvalifikacije za velika takmičenja dok traje NBA i Evroliga.

Da li verujete da će košarka nastaviti da raste i da bude broj jedan iako su svi prekaljeni treneri već na kraju svojih karijera, može li neko da zameni Božu Maljkovića, Dudu Ivkovića, Svetislava Pešića i mnoge druge?

- Iskreno vrhunskih igrača i trenera je uvek bilo na ovim prostorima i verujem da će ih biti. Ovde je genetski dobro tlo da izbacuje dobre materijale. Samo treba raditi naporno i neće biti problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bara

25.09.2021 17:36

Da imam predlog da se Hr klubovi izbacen iz ABA lige,a umesto njih ubace Madjari. Hrvati neka igraju sami sa sobom u nekoj tamo Evroligi samo za sebe.