UZ SINA I PORODICU DO ZLATA U TOKIJU! Srpski telegraf u poseti Jeleni Bruks, kapitenki naših zlatnih košarkašica

Autor:

Sport

04.07.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kragujevcu punim baterije uz mog Matea, braću, sestru, roditelje. Taj mir daje mi snagu da idem po medalju na Olimpijskim igrama, kaže krilo "orlica".

RepublikaFoto: Starsport
Jelena Bruks

Novo zlato zasijalo je u srcu Šumadije! Kapitenka srpskih košarkašica Jelena Bruks (32) donela je u Kragujevac još jednu najsjajniju medalju sa Evropskog prvenstva. Sklonila se Jelena da uz najmilije napuni baterije za operaciju "Tokio", koja počinje već sledeće sedmice, a ekskluzivu da na jedan dan zaviri u njen dom imala je redakcija Srpskog telegrafa.

Da nije košarkašica, bila bi domaćica

- Da nisam košarkašica, bila bih domaćica i majka troje dece. Zaista volim decu i da se posvetim porodici. Imam još dve godine ugovora sa Šopronom, nadam se posle još dve, pa idem u penziju da se posvetim sebi. Prvi cilj je da Mateu rodim batu ili seku ili oboje. Onda ću videti šta ću dalje, ali znam da ću nekako ostati i u košarci.

ŽURKA S KLINCIMA

- Ovo je moj raj, ovde imam mir, u kojem punim baterije uz celu porodicu. U istoj zgradi mi žive rođeni brat, brat i sestra od ujaka, nana i deda. Sve zajedno imamo petoro dece, to je žurka svaki dan. Kod mojih roditelja van Kragujevca imamo i dečju igraonicu i bazen. Meni to daje snagu - počela je priču Jelena, a onda nam opisala dane između Evropskog prvenstva i Olimpijskih igara:

RepublikaFoto: Starsport
Jelena Bruks

- Mateo je u svakoj sekundi mog dana, pogotovo sada, kada je suprug Dejvid odsutan zbog poslovnih obaveza. Igramo se, gledamo crtaće, pa meni su Maša i Meda postali omiljeni. Kad on spava, i ja zatvorim oči da se odmorim.

Bila smotana, pa postala šampionka

- Malo ljudi zna pravu priču otkud ja u košarci. Svi znaju ono, sportska porodica, mama bivša košarkašica, pa sam je i ja morala zavoleti. Međutim, ima tu jedan detalj. Mama kaže da sam bila izuzetno smotana i da sam sa šest godina gurnuta u košarku da naučim da trčim, da steknem koordinaciju pokreta. Izgleda da su me dobro usmerili.

Prostrana dnevna soba već na prvi pogled nagoveštava da je to dom košarkaša sa detetom. Koševi i lopte su na sve strane.

- Ovih nekoliko dana sam se isključila iz košarke, ali ona je svuda oko mene. To je moj život. I Mateo ubacuje u koš, zakucava kao tata jer mama to ne može. Čim se rodio, kupovali smo mu koševe i lopte, koje sad rastu s njim. Dejvid i ja samo košarkaši, podsvesno i sina usmeravamo ka njoj, mada najbitnije je da se pravilno razvije. Vozi i bicikl, volela bih, kad malo poraste, i da nauči da pliva - rekla nam je krilna igračica Srbije.

Tetovaže kao strast

- Imam tetovaže olimpijskih krugova na stopalu, simbole suprugovog i mog imena, kao i Mateovo ime i datum rođenja. Imam još dva mesta na ruci, za još dvoje dece. Volim tetovaže, a voli ih i Dejvid, koji ima celu istetoviranu ruku. Međutim, Mateu nećemo dozvoliti da rano počne s tim. U Americi ne sme pre 16. godine, kod nas pre 18. Ako posle bude želeo, nećemo mu stajati na putu.

JOŠ JAPAN, PA KRAJ

Ipak, sve ovo će za nekoliko dana morati da se stavi na novu pauzu. Jelena ne krije želju da se na Olimpijskim igrama na najlepši način oprosti od reprezentativne karijere.

RepublikaFoto: Starsport
Jelena Bruks sa saigračicama

- Idemo u Tokio kao evropske šampionke, tamo će nas zato gledati drugim očima. Neke od nas će igrati poslednje mečeve za svoju zemlju, koja nam je svetinja i kojoj smo se godinama bespogovorno odazivale. Idemo zato korak po korak, pa ako uzmemo medalju, super. Ako još bude zlato, odlično, ali i samo učešće na Olimpijskim igrama dvaput zaredom za našu žensku košarku je ogroman uspeh - poručila je Bruksova za kraj.

Mi je držimo za reč da ćemo ovako isto razgovarati za tri sedmice sa još jednom medaljom na stolu.

U kući važe srpska pravila

- Moj suprug je Amerikanac, a Mateo već priča dva jezika, baš slatko ih meša. Trudim se da u kući važe srpska pravila. Polako to postaju naša pravila, bar prema sinu. Razmazila sam ga, trudim se da ima sve što poželi. Međutim, kako bude odrastao, pokušaćemo da primenjujemo i praksu iz SAD, a to je da deci odmah usadimo radne navike. Ne mora da zarađuje za sebe, ali moraće da bude samostalan da bi posle mogao lakše da se razdvoji od nas.

Nole u Riju nije mogao da jede

- Olimpijske igre su nešto najlepše, tu možeš da upoznaš sportiste iz svih zemalja i sportova. Sada će zbog korone biti malo drugačije nego u Riju. Koliko čujemo, moraćemo da izbegavamo kontakte s drugima, možda budemo samo s našim sportistima. Kazne su ogromne za kršenje pravila, čak i oduzimanje medalja. Ali možda je to i bolje da možemo da se fokusiramo. Pa Novak Đoković nije mogao da ruča od onih koji su hteli da se slikaju s njim. Družili smo se ispred zgrade, njemu priđu, mi odemo da jedemo, vratimo se, a Nole se i dalje slika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading