ŠOK! ČELNIK CRNO-BELIH OTKRIO DUGO SKRIVANU TAJNU: Todorić izneo NEVEROVATNE detalje iz tabora Partizana!

Autor: Marija Stefanović

Sport

10.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada pričate o Košarkaškom klubu Partizan, ne možete da ne pomislite na Dragana Todorića (66), koji je učestvovao u osvajanju svih 48 trofeja, kao igrač i dugogodišnji sportski direktor.

RepublikaFoto: Starsport
Dragan Todorić

Sada je savetnik predsednika za sportska pitanja s iskustvom od gotovo pola veka u Humskoj, a u intervjuu za Srpski telegraf je otkrio neverovatne anegdote koje su, da su otišle drugim tokom, mogle da promene istoriju crno-belih, ali i srpske košarke.

Da li ste nekad poželeli da napustite Humsku?

- Nikada. Naredne godine će biti 50 godina otkako sam došao u klub. Meni je Partizan dao sve i zato sam se trudio da se odužim. Osvajanje čak 48 trofeja nema cenu, to je najlepši deo mog života.

Nije teško pogoditi koji vam je trofej najdraži?

- Ako ćemo da gledamo prema veličini takmičenja, onda je to svakako onaj iz 1992, kada smo postali prvaci Kupa evropskih šampiona. Međutim, bilo je tu još dosta važnih titula.

Da li je tačno da je malo falilo da Divac na početku karijere potpiše za Zvezdu?

- Trebalo je da na aerodromu sačekam Vlada, koji se vraćao s nekog takmičenja s juniorskom reprezentacijom. Zakasnio sam i video ga da ulazi u kola s funkcionerima Zvezde. Poludeli su u klubu kada sam im ispričao da nam ga zamalo nisu ukrali, ali sam ipak uspeo sve da sredim i Divac je došao kod nas.

Možete li nam ispričati još neku anegdotu?

- Zanimljivo je bilo i sa Žarkom Paspaljem kada je došao u klub jer se teško odvajao od Podgorice. Bio je prvo u Bosni, pa je pobegao i onda smo ga doveli kod nas. Morali smo da mu dodelimo pratnju, da neko stalno bude sa njim da ne odluta i ne pobegne. Nije se odvajao od njega, spavao je sa njim u hotelu dok se Žarko nije navikao na Beograd.

Da li ste se nekad pokajali što niste doveli nekog igrača?

- Nismo se pokajali, ali trebalo je da potpišemo još neke igrače. Recimo Zorana Savića, koji je sad novi sportski direktor, i Duška Ivanovića.

Koji strani igrač vam je bio najdraži?

- Duško Vujošević nikada nije promašio sa strancima, a meni je uvek bio drag Fredi Haus. S druge strane, Bo Makejleb i Roberts su bili najbitniji stranci. Veoma dragi su mi i francuski igrači Leo Vesterman i Žofri Lovernj. Pa ja sam sa strancima provodio praznike, dovodio sam ih na večeru kod mene.

Da li je istina ili urbana legenda da je Partizan, zahvaljujući vašim tiketima, otplaćivao igrače?

- To je više fama. Kladionicu igram iz zabave. Ja to ne krijem, to mi je više rekracija. Ranije sam skitao i išao u kafane, a sad više volim da gledam utakmice i popunjavam tikete.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Trojka Smita započela krah, korona dotukla crno-bele

Crno-beli beleže najgore rezultate u istoriji, kako je došlo do toga?

- Posle velikih finansijskih problema došla je nova uprava sa Ostojom Mijailovićem na čelu, koja radi težak posao da vrati Partizan na mesto koje mu pripada. Prošle godine smo bili blizu toga, ali se desila korona, a sezona nije završena. Da nije bilo toga, drugu bismo sad priču pričali.

Da li je trojka Nolana Smita 2014. u polufinalu fajnal-fora protiv Cedevite (81:79) započela krah Partizana?

- Ona je samo ubrzala naš krah. Da nije bilo njega, mi bismo se mučili još dve godine i opet bismo došli tamo gde smo bili. Kompleksna je tema šta je sve uticalo na to da crno-beli siđu s velike scene.

RepublikaFoto: Photo: Mega Bemax/Ivica Veselinov

Licenca daleko, neredi uništavaju ABA ligu

Partizan je bio najbliži A licenci Evrolige 2010, može li je sada dobiti neko iz ABA lige?

- Prema Partizanu je napravljena velika nepravda kad je u pitanju A licenca jer ju je tada dobio poljski Prokom. ABA liga bi trebalo da ima jedno sigurno mesto. Smatram da je nećkanje Evrolige uticalo na to što poslednjih godina imamo velike nerede u završnici Jadranske lige, a što je razlog za loš tretman. Možda neki klub iz ABA lige i dobije A licencu, ali bi morao da ima veliki budžet i da neko garantuje za njega. Što se nas tiče, mi sad nemamo velike šanse.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading