LEGENDARNI KOŠARKAŠ MIRZA TELETOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA SRPSKI TELEGRAF: Danas mnogi daju trojke sa parkinga!

Autor: Marija Stefanović

Sport

12.02.2021

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teletović sa parkinga, sa suprotne polovine, ratatataaaa, uzvikivao je u euforiji komentator Edin Avdić nakon svake trojke koju je Mirza postigao na meču sa Litvanijom na Evrobasketu 2013.

RepublikaFoto: instagram.com
Mirza Teletović

Može se reći da je ova rečenica postala zaštitni znak bivšeg reprezentativca, a sada i predsednika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine nakon prvenstva u Sloveniji. A to priznaje i sam Mirza Teletović (35), koji je u ekskluzivnom intervjuu za Srpski telegraf istakao da mu je ovaj kultni izraz obeležio karijeru.

Kada pogledate na svoju karijeru iz ove perspektive, da li ste zadovoljni ili biste nešto promenili?

- Normalno je da čovek ponekad pomisli da je mogao drugačije u određenoj situaciji, kao i šta bi bilo da je urađeno jedno, a ne drugo. Međutim, što se mene tiče, moja karijera se razvijala baš onako kako je trebalo. O svakom potezu sam dobro razmislio i nije me ponela glad za novcem. Zato verovatno ne bih menjao mnogo.

Imali ste ugovor sa Partizanom 2004, ali ste se odlučili da ipak ne zaigrate za crno-bele. Da li ste nekada zažalili zbog toga?

- Ne žalim ni za čim, zaista. U tim trenucima smatrali smo da je najbolje da odem u drugu sredinu da bih imao veću priliku za razvijanje. Partizan oduvek simpatišem, ali ne smatram da bi mi karijera bila bolja da sam izabrao crno-bele, a ne neki drugi klub.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Teletović vs. Kari

U poslednje vreme često čujemo izraz "pogodio je sa parkinga", da li možemo da kažemo da je taj izraz obeležio vašu karijeru?

- To je sad već postala kultna rečenica, koja je nastala tokom Evropskog prvenstva u Sloveniji, na utakmici protiv Litvanije, kada sam pogodio nekoliko trojki zaredom. Moj prijatelj Edin Avdić izgovorio je tu rečenicu tokom prenosa meča. Posle toga je ta rečenica nekako uvedena u svakodnevne razgovore i opise šuteva iz velike daljine. Meni je posebno drago kada vidim dečake da šutiraju i potpisuju svoje šuteve izrekom "sa parkinga".

Da li je još neko u NBA ligi mogao da "pogađa sa parkinga", kao vi?

- Veliki broj igrača u NBA ima sjajan šut za tri poena. Samo što neki imaju priliku da to pokušavaju više puta, a neki su limitirani zbog minutaže.

 

U NBA ligi igrali ste za Milvoki, Sanse i Bruklin, ko je od igrača ostavio najjači utisak na vas?

- Predug bi bio spisak takvih igrača, ali, recimo, da sam bio oduševljen načinom na koji je Kevin Garnet doživljavao košarku. On je živeo košarku i to se osetilo u njegovoj igri. Uz to, bio je dobar prijatelj i sjajan saigrač.

Kako vam izgleda najjača liga sveta ove sezone, ko su, prema vašem mišljenju, favoriti za osvajanje prstena?

- NBA liga ove sezone je i te kako izjednačena. Nekoliko ekipa je napravilo zaista jake rostere, ali pitanje je kako će se oni uklopiti jedni sa drugima. Za mene je iznenađenje igra Jute, koja je prva na Zapadu i nisam je očekivao tu. Lejkersi sa Lebronom igraju rutinski i konstantno su dobri. Inače, cela NBA je postala "run and gun", tako da ćemo videti kako će se završiti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Jokić će biti još bolji, Dončić je čudesan

Srpski košarkaš Nikola Jokić ruši sve rekorde Americi, da li ste očekivali tako nešto?

- Nikola iz godine u godinu napreduje i zaista je fascinantan njegov razvoj. Postavio je već niz rekorda, a kada ga pogledam, vidim da ima još prostora za napredak i to je ono što je najlepše u svemu. Igra vrhunsku košarku, a još uči i još napreduje, tako da od njega tek očekujem najbolje.

Ko vas je od igrača najviše iznenadio u NBA ligi otkako ste završili karijeru?

- To je definitivno Luka Dončić. U svojim godinama radi odlične stvari u NBA ligi. On je u Americi nastavio s dobrim partijama koje je beležio u Evropi.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading