Proslavljeni NBA stručnjak o Pokuševskom: SAMO NEBO MU JE GRANICA!

Autor:

Sport

17.11.2020

22:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši trener Klivlend Kavalirsa Dejvid Blat govorio je za "Mozzart sport" o najsvetlijoj zvezdici srpske košarke.

RepublikaFoto: Kss.rs
Pokuševski u dresu Srbije

Noć između srede i četvrtka biće rezervisana za NBA draft, a na njemu će se između ostalih naći i ime Alekseja Pokuševskog.

Najtalentovaniji srpski košarkaš i jedan od onih s najvećim potencijalom u svojoj generaciji biće verovatno visoko kotiran na predstojećoj košarkaškoj lutriji i verovatno ući u probrano društvo srpskih asova koji su birani u prvoj rundi.

Danima unazad spekuliše se da je Pokuševski već postigao načelni dogovor sa Oklahomom, ali sve to je samo slovo na papiru dok se ne dogodi ono što svi očekuju - da srpski sin bude izabran. Oklahoma je, podsetimo, ušla u veliku rekonstrukciju tima, poslala Krisa Pola u Finiks za Kelija Ubrea i Rikija Rubija, uz pika sa drafta 2022. godine. Takođe, Denis Šreder jako je blizu transfera u Lejkerse za Denija Grina i pika sa ovogodišnjeg drafta, tako da Tanderi zaključno s draftom 2026. mogu da računaju na pravo izbora čak 17 igrača.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kris Pol (sredina) trejdovan je u Finiks Sanse, pa bi "Poku" mogao da bude izabran pikom koji je poslat Oklahomi

Jedan od onih koji odlično zna koliko vredi Aleksej Pokuševski je legendarni Dejvid Blat, koji je sa srpskim tinejdžerom sarađivao u Olimpijakosu. Upravo iz tog razloga pred sam draft Blat samo u superlativu govori o svom bivšem učeniku...

- Poku je jedinstven, izuzetno talentovan napadač. On je sada visok čak 215 centimetara u patikama i ima 95 kilograma. Sa podignutim rukama ima oko 280 centimetara. Ima 226 centimetara raspon ruku! To je neverovatno. Taj dečak može da dodaje, dribla i šutira kao bek. Ima ogroman ofanzivni talenat. Širi napad i to u današnje vreme u NBA je mnogo vredno. Sećam se kad sam ga trenirao kao 16-godišnjaka na treningu Olimpijakosa, protiv veoma iskusnih igrača. Događalo se nešto tokom treninga kada bismo se hvatali za glave i govorili ”vau, on to ume”. Neverovatan momak - hvali ga Blat.

Ipak osvajač šampionskih titula i u NBA i Evroligi oprezan je u prognozama kakva karijera čeka Pokuševskog.

- Uz sve to rečeno, pred njim je dug put. Nije igrao najjaču košarku. Mora da sazri, da pronađe tim koji će biti veoma strpljiv sa njim i da ga razvija. Ali, čujte, mislim da je bio jedan dečak iz Grčke, prezivao se Adetokunbo. Niko ga nije znao, jer nije igrao prvoligašku košarku. Samo je bio ludo talentovan i imao je fantastičan nivo takmičarskog duha. To će Poku morati da pokaže kako bi postao igrač za kojeg mnogi misle da može da bude - smatra on.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dejvid Blat veruje u svog bivšeg učenika

Objasnio je Blat kakav bi plan franšize trebalo da imaju za supertalentovanog Srbina ako ga izaberu.

- Njega draftuješ, dovedeš u program i čekaš ga nekoliko godina, nadajući se da će se njegov fantastičan talenat razviti - objasnio je svojevremeni trener Lebrona Džejmsa.

Njegovu putanju vidi kao sličnu NBA zvezdama Kristapsu Porzingisu i Davisu Bertansu.

- Porzingis je igrao u manje kvalitetnom timu u prvoj španskoj ligi. Proveo je nekoliko godina tamo, razvio se i došao spreman u NBA. Davis Bertans je još jedan momak koji širi igru. Pronašao se u NBA. Došli su malo kasnije, ali su iskoristili iskustvo iz Evrope. Ako bi Pokuševski dospeo u tu kategoriju, bilo bi sjajno - dodao je Blat.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pokuševskog Blat vidi kao Kristapsa Porzingisa ili Davisa Bertansa u NBA

Velika prednost Alekseja Pokuševskog je u tome što može da igra i spolja i unutra, mada mu za unutrašnju igru nedostaje masa što su svi kritičari i NBA analitičari naglasili...

- Sada se igra tako, petorica spoljnih igrača, prodri, izbaci loptu… Stvaraj šanse za trojke… Ali, moraš da imaš igrače koji šutiraju. A u odbrani svi preuzimaju. Ako Poku dođe do trenutka da njegova odbrana nije preveliki problem, njegov napad će biti neverovatna vrednost. Nebo mu je granica ako se razvije na pravi način - zaključio je Dejvid Blat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading