KROČIO NA PARKET I UŠAO U LEGENDU: Srbin još 1946. igrao u NBA!

Autor:

Sport

11.11.2020

04:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doprinos Srba za svetsku košarku je toliko veliki i sa dubokom istorijom da će se uvek naći neka nova informacija koja će potvrditi zašto smo zaista "zemlja košarke".

RepublikaFoto: Starsport
Boban Marjanović i Nikola Jokić

Dolaskom Žarka Paspalja, Dražena Petrovića i Vlada Divca u NBA ligu 1989. godine otvori se put igračima sa ovih prostora, skinula se "gvozdena zavesa" i najjača liga na svetu je postala raznovrsnija i bogatija za legende evropske košarke koje će ostaviti dubok trag, osvajaće prstenja i postati članovi "Kuće slavnih". Poznato je i da je Dražen Dalipagić pregovarao sa velikim Boston Seltiksima, ali je striktnost komunističkog režima sprečila istorijski momenat.

I dok danas gledamo asove Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića,  Bobana Marjanovića, Nemanju Bjelicu, Marka Gudurića i prisećamo se šta su radili Stojaković, Danilović, Krstić, Pavlović i ostali, nismo upoznati sa činjenicom da su igrači srpskih korena igrali u profesionalnoj košarkaškoj ligi SAD ubrzo po kraju Drugog svetskog rata.

Za početak, NBA je osnovana 1949. godine fuzijom NBL i BAA liga. Jedan od klubova u BAA ligi bio je Klivlend Rebels čije je boje branio dotični Pit Lalič. 

Imenjak mnogo slavnijeg potomka srpskih migranata Pita Maraviča je među 66 igrača sa samo jednim zabeleženim nastupom. Lalič je rođen 1920. godine u msetu Lorejn u Ohaju, preminuo je 2008. u Sankt Petersburgu, Florida. Potomak srpskih doseljenika je 1946. godine, prema skromnim arhivama, debitovao u preteči NBA lige, upisao jedan šut bez pogotka i faul. Rođeni brat Nik Lalič je igaro za Jangstaun Berse u rivalskoj NBL ligi. Obojica su članovi "Kuće slavnih"  renomiranog univerziteta Ohajo.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading