Šutira KAO BOGDANOVIĆ, asistira KAO JOKIĆ, a u žilama ima led KAO DONČIĆ: Ko je poslednja EVROPSKA SENZACIJA na putu ka NBA?

Autor:

Sport

25.10.2020

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retko se sreće košarkaš koji je toliko kompletan kao Deni Avdija, poslednji biser evropske košarke koji se sprema za početak svog NBA putovanja.

RepublikaFoto: Starsport
Deni Avdija mogao bi da bude poslednji u nizu senzacionalnih igrača iz Evrope u NBA

Avdija, čiji je otac Zufer rođen na Kosovu i koji je bio dvojni državljanin Jugoslavije i Izraela, trenutno nastupa za Makabi, u čijim redovima je za svega tri sezone ostavio neizbrisiv trag.

Retku kombinaciju fluidnog šuta i sjajnog pregleda igre mladi Izraelac pretočio je u redovnu ulogu u ekipi Janisa Sferopulosa, pa je u domaćem prvenstvu proglašen za najmlađeg MVP igrača u istoriji Izraelske lige.

On je u žuto-plavom dresu beležio 12,9 poena, 6,3 skoka i 2,7 asistencija, što je zaista impresivno gledajući da tim oko njega nije na nivou onih Makabijevih koji su se početkom decenije makljali sa Partizanom u samom vrhu evropske košarke.

Pratili su iz NBA Avdiju, prate ga još od dana kada je bio i MVP juniorskog Evropskog prvenstva, a sada bi on konačno mogao da ode "preko bare", gledajući da se prijavio za NBA draft koji će se održati 18. novembra.

Običaj je, barem van doba korone, da timovi koji imaju selekcije na draftu igrače dovode na probu kako bi se i uživo uverili u njihove kvalitete. To je posebno istinito kada su evropski talenti u pitanju, pošto u NBA još uvek vlada donekle neispravna pretpostavka da se mnogo manje zna o njima.

To apsolutno više nije istina, Evropljani poput Luke Dončića i Nikole Jokića apsolutno gospodare najjačom ligom na svetu, ali više ne postoji ni mogućnost da se igrači dovode na probe, osim ako ste toliko talentovani da za vas pravila ne važe.

Takav se slučaj ispostavio kada je Avdija u pitanju, pa je ovaj 19-godišnjak ipak uspeo da se pretstavi jednoj NBA ekipi, i to ekipi koja ima drugi pik na draftu.

RepublikaFoto: Euroleague.net
Deni Avdija mogao bi završi kao čak drugi pik na NBA draftu!

U pitanju su Golden Stejt Voriorsi, poznati po svom uticaju i snalažljvosti koja im je donela tri titule u poslednjih 10 godina.

Oni su izmanevrisali tako da je Avdija uspeo da odradi probu za njih, izolovan u nekoj sali u Atlanti, a on je tu šansu zgrabio oberučki pa je predstavnike "Ratnika" bukvalno oduvao svojom veštinom! 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mladi Izraelac mogao bi da se pridruži Stefu Kariju, Kleju Tompsonu i Alenu Smailagiću u Golden Stejtu

Projektovali su Avdiju negde između četvrtog i 12. mesta na listi najtalentovanijih u predstojećoj generaciji NBA igrača, ali su signali koji stižu iz San Franciska toliko jaki da se smatra da bi Golden Stejt Avdiju mogao da izabere i kao drugog pika, ne želeći da propuste šansu da se domognu "sledećeg Donče". 

 

Bilo kako bilo, Denija Avdiju čeka svetla budućnost, budućnost vredna njegovih Jugoslovenskih korena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading