OSLOBOĐENA KOŠARKAŠICA UHAPŠENA ZBOG PROTESTA, progovorila o HORORU BELORUSKOG ZATVORA

Autor: Republika, Sportske

Sport

16.10.2020

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jelena Lejčanka, odvažna košarkašica iz Belorusije koju su vlasti uhapsile i držale u zatvoru zbog kritika upućenih na račun diktatora Lukašenka, konačno je puštena iz zatvora, a sada je za medije progovorila o paklu koji je proživela iza rešetaka.

RepublikaFoto: instagram.com/printskrin
Jelena Lejčanka

Oni koji prate žensku košarku znaju ko je Jelena Lejčanka.

Ova košarkašica je bila najbolji centar na Svetskom Prvenstvu 2010. godine, bila je treća u Evropi sa Belorusijom, a igrala je i sa Atlantom finale WNBA lige.

Nastupala je i za najbolje evropske klubove, igrala u Poljskoj, Rusiji, na kraju i Kini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prove Them Wrong

A post shared by Yelena Leuchanka (@yelenaleu) on Jan 24, 2019 at 3:18am PST



Krajem septembra uhapšena je na aerodromu u Minsku, zbog učešća u protestima protiv režima Aleksandra Lukašenka.

Ona je poznata kao oštri kritičar režima, a za zvanični Minsk je opasna jer uživa veliku popularnost.



Nikada nije izbegavala poput mnogih sportista da izrazi svoje mišljenje, juče je puštena posle dve nedelje pritvora.

"Uništili su mi zdravlje, nema tople vode, spavala sam u gnezdu bakterija. Zapupili su namerno toalet, pet dana me nisu izvodili iz ćelije u šetnju", rekla je poznata košarkašica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

unbothered. unphased. content. higher. stronger. smarter. #vibes

A post shared by Yelena Leuchanka (@yelenaleu) on Dec 14, 2018 at 8:02pm PST



Samo, nisu je slomili.

"Probali su sa pogrešnom osobom, Jelena je čvrta, navikla je da pobeđuje, nemoguće je da su mislili da će je slomiti zatvorom", rekla je njena drugarica Natalija Marčenko, takođe poznata košarkašica.

Lejčanka je učestovala u dve mirne protestne šetnje u Minsku u septembru i ranije u avgustu. Kada je krenula za Pariz uhapšena je bez optužnice i stavljena u pritvor. Procenjuje se da je ovo opomena za sve druge.

Košarkašica je kritikovala kršenje ljudskih prava, krađu izbora, naredbu ministra sporta Sergeja Kovalčuka da svi moraju da znaju nacionalnu himnu i da ne smeju da daju izjave bez autorizacije kluba i federacije. Zabranjeno je da drže bilo koju zastavu osim beloruske, što se odnosi na crveno-bele koje su simbol protesta.

RepublikaFoto: instagram.com/printskrin
Jelena Lejčanka

Dobila je podršku od kolega, ali se retko oglašavaju u javnosti. Košarkaš Jegor Mererijakov kaže da 90% misli isto, ali se plaši.

Vrhunski sportisti su često zaposleni u tajnoj službi, vojnom ministartstvu ili policiji.

Ove nedelje je otkriveno da je Aleksanda Gerasimenija, trostruka olimpijska pobednica izbegla u Litvaniju. Ova slavna plivačica osnovala je fond koji bi trebalo da pomogne sportistima koji su pod represijom režima.

MOK je zatražio od Lukašenka objašnjene za progon sportista, a poslednji udarac mu je zadala kapiten košarkaške reprezentacije Jekaterina Snitina koja je rekla da protesti neće prestati i da narod Belorusije nema nameru da se preda...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading