DINO RAĐA OTKRIVA ZAŠTO SMO BOLJI U KOŠARCI OD KOMŠIJA: Hrvati bez titula jer nemaju para kao Srbi!

Autor: Marija Stefanović

Sport

25.07.2020

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teško da će naši klubovi pored Zvezde i Partizana nešto osvojiti, ne možemo finansijski da se borimo sa njima

RepublikaFoto: Starsport
Dino Rađa

Srbija je košarkaška sila za Hrvatsku! Naša reprezentacija je od raspada SFRJ osvojila 11 medalja na velikim takmičenjima, dok su komšije poslednje od četiri odličja osvojili davne 1995. u Atini, a kada su tada sišli sa najniže stepenice pobedničkog postolja, na njega se više nisu vraćali.

Razlika u klupskoj košarci još je izraženija. U ABA ligi Hrvati su osvojili samo dve titule, Zadar 2003. i Cibona 2014, dok su Crvena zvezda, Partizan, FMP i Hemofarm za 18 godina na Jadranu podizali pehar čak 13 puta. Razlog ovakve dominacije u intervjuu za Srpski telegraf otkriva legenda hrvatske i jugoslovenske košarke Dino Rađa (53).

Da li mislite da će se odnosi u ABA ligi nekad promeniti, a hrvatski klub uzeti titulu?

- Teško. Naši klubovi ne mogu da se bore protiv ostalih timova u ABA ligi, pre svega, sa srpskim, koji već godinama dominiraju. Mi nemamo toliko para da bismo nešto uradili, kao Zvezda i Partizan. Problem nam je i to što nema dovoljno mladih igrača, pa se dovode prosečni stranci.

Zato je vaš Split doveo reprezentativca Srbije Iliju Đokovića?

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

- Stvarno ne bi trebalo da bude bitno, kada je košarka u pitanju, odakle je ko. Drago mi je zbog Ilije, želim mu da bude uspešan u Splitu.

Hrvatska nema uspeha od 1995, može li se tu nešto promeniti?

6 godina prošlo od poslednje titule Hrvata u ABA ligi, 25 od medalje "vatrenih"

- Mi dosta zavisimo od NBA igrača, a oni poslednjih godina nisu bili uspešni, iz različitih razloga. Međutim, taman kad smo krenuli nekom dobrom putanjom, počela je korona. Trebalo je da budemo i domaćini kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, ali to se sad sve pomera.

Da li će Srbija, sa druge strane, biti uspešna sa novim selektorom Kokoškovim?

- Posle Saša Đorđevića, Srbija je dobila još jednog veoma kvalitetnog selektora. Veoma cenim Igora, on je dobar stručnjak i sa njim "orlovi" mogu samo da budu još bolji.

Rađa: "Orlovi" sa Kokoškovim mogu da budu još bolji, dok je nas, Hrvate, sad zaustavila korona

Pomenuli ste koronu, da li vas iznenađuje odlaganje starta ABA lige?

- Stvarno niko ne zna šta će sve biti, mogu samo da se nadam da će početi po tom novom planu. Ali zamislite da počne takmičenje, neko se zarazi, pa prenese dalje i pola tima ne može da igra. To ne bi bila pravedna borba.

Pičvajz sa ekipom iz Bormija

Dino Rađa bio je uz Vlada Divca, Aleksandra Đorđevića i Tonija Kukoča oslonac juniorske reprezentacije Jugoslavije, koja je sa Svetislavom Pešićem na čelu 1987. napravila čudo i osvojila zlato na Svetskom prvenstvu u Bormiju. Ta generacija harala je gotovo dve decenije svetskom košarkom, zemlja im se u međuvremenu raspala, ali su oni ostali nerazdvojni.

- Redovno se čujem sa celom generacijom iz Bormija. To je ipak neka posebna veza. Imamo našu grupu na Vajberu, tek tu pravimo pravi pičvajz - rekao je Rađa.

U svakom slučaju, igralo bi se bez publike, da li je to dobro rešenje?

- Kada vidim šta se sve dešava na tribinama, onda je možda i dobro da ljudi malo ostanu kod kuće. Niko ne voli da igra pred praznim tribinama, ali ponekad i to nije loše. Svakako će biti mirnije.

Kada je korona eksplodirala na Adrija turu, vi ste branili Novaka Đokovića, zašto?

- Novak je imao najbolje namere, ali se to na kraju nije dobro završilo. Mi, Balkanci, smo posebni, volimo da se družimo, ponekad se malo više opustimo i od toga ispadne neka zaje*ancija. Tako je bilo i sa Đokovićevim turnirom u Beogradu i Zadru - zaključio je Rađa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading