Partizan neće u LŠ, nada se Evroligi!

Autor: Predrag VUKOVIĆ

Sport

21.05.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Partizan je, bar na prvu loptu, odbio poziv da sledeće godine igra njenu Ligu šampiona. Na adresu košarkaške sekcije crno-belih stigla je pozivnica, kao i ekipama Budućnosti, Galatasaraja i Cedevite da napuste evroligaško jato, odnosno Evroligu i Evrokup, i pridruže se Ritasu, Bilbau i Darušafaki, novajlijama u FIBA takmičenju. Međutim, predsednik kluba Ostoja Mijailović, barem za sada, ne veruje da će se oni preseliti u objektivno niže rangirano takmičenje.

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa utakmice Partizan - Virtus u "Štark areni"

- Naš prioritet je Evroliga, to smo zaslužili po svim osnovama. O ostalom ćemo razmisliti - poručio je Mijailović kratko za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Starsport
Pred važnom odlukom... Ostoja Mijailović

ODLUKA NA PARKETU

Čelnik crno-belih je ponovio da je njihova želja da se sezona u svim takmičenjima završi na terenu.

- Naša želja je da se Evrokup i ABA liga završe na parketu. Partizan će dati sve od sebe da bude spreman za takve odluke - dodao je Mijailović.

Da crno-beli imaju pravo da se nadaju peharima i vraćanju u elitu posle sedam godina, potvrđuje to što su pre prekida sezone zbog pandemije obezbedili prvo mesto u Evrokupu pred razigravanje, uz prednost domaćeg terena do kraja, a bili su i na prvom mestu tabele na Jadranu.

7 Godina Partizan nije igrao u Evroligi

Međutim, Goran Grbović, bivša legenda crno-belih, kaže da su jedno želje, a drugo mogućnosti i da će Partizan preseći tek nakon što Evroliga donese odluku kako će se završiti sezona u tom takmičenju i Evrokupu.

Tek će se tada znati da li bi bilo mesta za beogradski klub i Virtus iz Bolonje, kako se spekuliše.

RepublikaFoto: Starsport
Zajedno u Evroligi? Novica Veličković i Miloš Teodosić

PUNO PROBLEMA

- Sve oči su uprte u taj 25. maj, kada bi bord Evrolige trebalo da odluči o tome da li se sezona nastavlja ili ne. To je presudno, ali sve je na dugom štapu. Evrokup je najlakše završiti jer je pri kraju, ovim slabljenjem mera finalni turnir bi mogao da se odigra kod nas. Jako je kompleksna priča što se tiče toga. Problem je da li klubovi mogu da skupe igrače u narednih 15-20 dana i završe sezonu. Ugovori im ističu u junu i neki su već potpisali ugovore sa drugim klubovima - kaže Grbović za Srpski telegraf.

Zbog svega ovoga, naš sagovornik ne može da da pravi savet crno-belima da li bi trebalo da pređu na stepenik niže u FIBA Ligu šampiona.

- Nije to prelazak iz Evrolige u Ligu šampiona, već zasad iz Evrokupa u FIBA takmičenje, koje je skoro isto. Ja bih lično prihvatio da igram Ligu šampiona umesto ucena Evrolige, kojih je bilo. Kroz Ligu šampiona bismo razvijali domaće igrače, ne bismo kupovali strance i toliko insistirali da uđemo u Evroligu - zaključio je Grbović.

Grba: FIBA vrbuje jake klubove

Goran Grbović naslućuje da Darušafaka, Ritas i Bilbao, pa možda i Partizan, neće biti jedini klubovi koji će preći iz Evrolige u FIBA Ligu šampiona.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Goran Grbović

- Neverovatan mi je prelazak Darušafake, ali FIBA tipuje još nekog velikog iz Evrolige. Ako neki velikan pređe pod okrilje FIBA, ozbiljno bi poljuljao temelje Evrolige. FIBA se aktivirala, imaju dobru finansijsku potporu, legitimno je to što rade. Neozbiljno je da Evroliga uopšte ne reaguje - kaže Grba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading