ŠOK: Dejvid Blat ima multipla sklerozu!

Autor:

Sport

19.08.2019

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni američki trener Dejvid Blat objavio je da boluje od multipla skreloze, opake bolesti koja napada Centralni nervni sistem i kičmenu moždinu.

RepublikaFoto: Ap photo
Dejvid Blat

Nekadašnji trener Klivlend Kavaliersa je izjavio da će se do kraja boriti sa opakom bolešću koja mu je dijagnostifikovana pre nekoliko meseci, ali je tek sada odlučio da javno progovori na ovu temu.

Kako se navodi u pismu javnosti koje je dostupno i na sajtu Olimpijakosa, Blat je odlučio da se trenerskim metodama bori sa ovom bolešću.

- Prvo sam se odlučio na košarkašku metodologiju sa treninga uz pomoć koje inače prevazilazimo poteškoće u sportu. Proces je imao tri koraka, prvi je da koji je to problem, drugi zašto se desio, a treći kako ćemo ga rešiti... - naveo je Blat u delu pisma.

Izraelac je zatim objasnio kako se najčešće manifestuje ova bolest.

- Problem sa multipla sklerozom, u mojim godinama i u mom slučaju, jeste da se manifestuje kroz slabost u nogama. Snaga postaje problem za mene i počeo sam poseban program, idem na vežbe i plivanje, kako bih popravio svoje fizičko stanje i fleksibilnost mišića i pokreta. Pokušavam da budem što aktivniji da se mišići ne bi grčili. Naterao sam sebe da da radim vežbe koje su sada veoma težke za sebe, ali najvažnije je da tražim što više od samog sebe - napisao je Blat.

Zatim je pokušao da objasni uzroke zbog kojih je ova bolest nastala i pronađe način kako da se sa njom izbori.

- Zašto se desilo? Razlog je nepoznat... Pošto nema logičnog objašnjenja ostaje mi da se fokusiran na to da popravim svoje stanje. Od danas i u budućnosti... Lako je pasti u depresiju i fizičku letargiju. Bitka je prava i trajna, a poznato je da nema leka za ovu bolest, međutim nije smrtnonosna. Ima ljudi koji su se suočavali sa još većim izazovima i borili se hrabro kako ne bi odustali, pa su uspeli da žive život najkvalitetnije moguće. "Zašto" se zaboravlja pošto ne postoji odgovor, fokus je na onome što možemo da uradimo. Kako ćemo to popraviti? Bacimo se na posao. Imamo plan. Radimo svakog dana, glava je dignuta visoko i adaptiramo se i tražimo način za napredak. Treniramo, tražimo ljude koji mogu da nam pomognu... Otvoreni smo i iskreni prema nama i svima koji imaju znanja. Ne sakrivamo se. Blagoslovljen sam podrškom toliko dragih ljudi. I ta podrška i pomoć su me naterali da shvatim da i u danima kada funkcionišem drugačije, ostajem ljudsko biće - stoji u pismu.

Optimističnim tonom Blat je najavio veliku borbu sa multipla sklerozom.

- Ja sam trener i moj posao je da vodim, učim i inspirišem druge. To što nisam aktivan ne utiče na moju mentalnu sposobnost da obavljam ove stvari. Srećan sam što imam sjajne doktore, trener, fizioterapeute i ljude koji su prihvatili moj problem i pokušavaju da mi pomognu da ga prezaviđem. Kako da se žalim? Ni pod kojim uslovima ne mogu i neću. To bi bilo trošenje energije, a čim od svojih igrača i stafa tražim da budu najbolje verzije sebe - to moram i od sebe. Veliki Džon Vuden je jedno rekao 'Stvari su bolje za ljude koji rade najbolje što mogu bez obzira na sve'. Moja situacija nije...prijatna, ali mnogi su imali i teža posla. Moja je odgovornost da postavim primer svima, da nastave svoj život najbolje što mogu i nikada, ali nikada se ne predaju - rekao je Blat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading