Ko se skine PRAVAC ZATVOR! Katar spremio SUROVE KAZNE!

Autor:

Sport

17.11.2022

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Videćemo kako će ovo izgledati u praksi.

Ko se skine PRAVAC ZATVOR! Katar spremio SUROVE KAZNE!

Foto: Tanjug/AP

Navijačica Hrvatske

Svetsko prvenstvo u fudbalu na programu je od 20. novembra do 18. decembra i biće prvo koje se održava krajem godine.

Katar će ugostiti najbolje 32 selekcije planete, ali i njihove navijače i navijačice koji će morati da poštuju lokalne zakone. Upravo su ti zakoni mnogo drugačiji i suroviji od onih u većini zemalja koje igraju na Mundijalu.

Navijačice bi se mogle suočiti sa novčanom, pa čak i zatvorskom kaznom ako se odluče da skinu dres ili majicu, i pored toga što se očekuje da će temperature u Kataru tokom turnira biti jako visoke.

Prema katarskom zakonu, stvari koje se u Evropi smatraju bezopasnim, poput javnog iskazivanja ljubavi ili nošenja otvorene odeće mogle bi dovesti do hapšenja, a navijačice će morati posebno paziti koliko kože izlažu.

Od žena koje nisu iz Katara ne očekuje se da slede striktna muslimanska pravila odevanja u zemlji i da nose abaju (tradicionalni dugi crni ogrtač), ali od njih se očekuje da pokriju donji deo i ramena.

Slično tome, muškarci će se suočiti sa novčanom i zatvorskom kaznom ako potpuno skinu svoje majice, dok majice bez rukava i majice sa uvredljivim sloganima nisu dopuštene.

Navijači bi takođe mogli biti pogođeni kaznama do 2.500 evra za bacanje smeća tokom turnira. Neka mesta u Kataru imat će strožija pravila od drugih, iako se očekuje da će biti dosta redara koji će biti zaduženi za prepoznavanje onih koji ih krše.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Navijač Engleske

 

Na internet stranici turnira navedeno je jasno upustvo navijačima:

- Gosti mogu nositi odeću po svom izboru. Od posetilaca se očekuje da pokriju ramena i kolena kada posećuju javna mesta poput muzeja i drugih vladinih zgrada. Kupaći kostimi su dozvoljeni na hotelskim plažama i bazenima. Navijači koji posećuju utakmice trebaju imati na umu da skidanje dresova na stadionu nije dopušteno.

Nema sumnje da sve koji putuju u Katar očekuje jedno novo iskustvo i susret sa potpuno drugačijom kulturom za koju domaćini očekuju da se poštuje. Možda je to sve na najbolji način opisao kapiten Francuske reprezentacije Ugo Ljoris.

- Kada smo u Francuskoj, kada dočekujemo strance, često želimo da slede naša pravila, da poštuju našu kulturu, a ja ću učiniti isto kada odem u Katar, jednostavno - rekao je Ljoris te dodao:

- Mogu se slagati ili ne slagati s njihovim idejama, ali moram pokazati poštovanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading