OD PONORA DO TITULE: Može li Srbija da ponovi uspeh CRVENE FURIJE?

Autor:

Sport

03.11.2022

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedno od najinteresantnijih fudbalskih prvenstava viđeno je 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

OD PONORA DO TITULE: Može li Srbija da ponovi uspeh CRVENE FURIJE?

Foto: Youtube/Printscreen/RptimaoTV2

Fudbalska reprezentacija Španije

Bilo je svega. Od "džabulanija", preko vuvuzela, do šokantnih pobeda i poraza. Posle mesec dana takmičenja šampion je mogao biti samo jedan, a titulu je iz Johanezburga ponela selekcija Španije.

A nije delovalo da će biti tako kada je Španija poražena u meču prvog kola grupe od Švajcarske. Furiji je presudio Gelson Rodrigez, golom u 52. minutu, pa je plasman Španije u osminu finala već tada bio doveden u pitanje.

Pobeda protiv Hondurasa od 2:0, za koju je svojim golovima zaslužan David Vilja, malo je opustila Špance, ali bilo je jasno da će se sve rešavati u poslednjem kolu protiv Čilea. Ponovo se ukazao Vilja, koji je postigao pogodak, a gol je upisao i Andres Inijesta, pa je Španija uspela da preživi grupu H i prođe dalje, zajedno sa Čileom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

David Vilja u dresu Španije

Osmina finala ih je spojila sa komšijama, pošto su ih čekali Portugalci i Kristijano Ronaldo. Posle prvog poluvremena u Kejptaunu, u kom nije bilo golova, David Vilja u 63. minutu rešava pobednika meča i svojim četvrtim golom odvodi Španiju u četvrtfinale.

Žreb ih je dalje vodio do Paragvaja, koji je neočekivano stigao do četvrtfinala, nošen podrškom Larise Rikelme. Mučila se Španija, ali ponovo David Vilja. U 83. minutu matira Viljara, pa evropska selekcija stiže do polufinala.

Foto: Instagram.com/printscreen

Larisa Rikelme je bila hit SP U Južnoafričkoj Republici

A tu ih je čekala Nemačka. Španci su do polufinala stigli golovima samo dva igrača, pošto je Vilja postigao pet, a Inijesta jedan pogodak. Meč sa Nemačkom je bio pravi trenutak da se ta cifra podigne na tri, pošto je Karles Pujol u 73. minutu postigao gol za veliko slavlje Španije i treću vezano pobedu od 1:0, kojom je "Crvena furija" obezbedila plasman u finale.

A gde su tri, tu je i četiri. Posle tri vezana meča koja su završena minimalnim pobedama protiv Španije, stigla je i četvrta, ovaj put u finalu protiv Holandije.

Foto: Tanjug/AP

De Jong udara Alonsa u finalnom meču

Meč koji je obeležio krvnički start De Jonga, koji je prošao samo sa žutim kartonom, velika šansa za Robena u produžetku, koju sigurno i dalje sanja, a zatim i gol Inijeste, koji u 114. minutu donosi prednost Španiji. Taj gol je bio i jedini na stadionu "Soker siti" u Johanezburgu, pa su Španci osvojili titulu svetskog prvaka.

Ovo prvenstvo će ostati upamćeno po mnogo čemu, ali u oči upadaju dva podatka. Prvi je da su Španci do titule stigli sa četiri pobede od 1:0 u nokaut fazi, a drugi je još frapantniji - samo tri igrača su postizala pogotke za "furiju" na prvenstvu. Pet ih je postigao Vilja, dva Inijesta, a jedan Pujol. Sa ukupno osam golova u sedam utakmica, Španija je stigla do titule prvaka.

Može li i Srbija kao Španija? Pod vođstvom Piksija, Srbija igra na gol više, ali je pokazala da kada treba ume da odigra vrlo racionalno. Iako je tim sastavljen od velikog broja vrhunskig igrača, ne deluje kao nemoguća situacija da Srbija, baš kao i Španija, sa malim brojem strelaca stigne do same završnice takmičenja.

A šta Vi mislite, ukoliko dođe do takve situacije, ko će biti strelci za Srbiju? U anketi ispod imate priliku da glasate za fudbalere za koje mislite da će najverovatnije postići golove za "Orlove" na predstojećem prvenstvu.

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, a Srbija svoj prvi meč igra četiri dana kasnije protiv Brazila. U grupi su još i selekcije Švajcarske i Kameruna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading