PANENKA IZVEO LEGENDARNI PENAL I U OSMOJ DECENIJI: Otkrio tajnu čuvenog jedanesterca!

Autor:

Sport

21.04.2024

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Penal koji je promenio istoriju fudbala.

PANENKA IZVEO LEGENDARNI PENAL I U OSMOJ DECENIJI: Otkrio tajnu čuvenog jedanesterca!

Foto: www.profimedia.rs

Antonin Panenka, 75-godišnji bivši fudbaler poznat po svojem hrabrom stilu izvođenja penala, nedavno je ponovo demonstrirao svoj potpisni "Panenka" na veteranskoj utakmici u španskom gradu Fuengirola. Obučen u ikonični crveni dres Čehoslovačke, Panenka je samouvereno pristupio mestu za penal i delikatno lobovao loptu u mrežu, ostavljajući golmana bespomoćnim.

Ova zaštitna tehnika, čuveno korišćena u finalu Evropskog prvenstva 1976. protiv Nemačke, postala je poštovana i imitirana širom sveta. Tokom utakmice u Fuengirola, Panenka je oduševio publiku izvođenjem svojeg zaštitnog penala, obnavljajući sećanja na njegov istorijski trenutak u finalu Evropskog prvenstva 1976.

Dok je bez napora podigao loptu u mrežu sa suptilnim dodir, još jednom je demonstrirao čistu hrabrost i preciznost koja je definisala njegov stil igre. Osvrćući se na svoj ikonični penal, Panenka je istakao temeljitu pripremu iza svoje hrabre tehnike, otkrivajući da je vežbao dve godine pre nego što ju je predstavio na velikoj sceni.

Njegov nonšalantan stav i nepokolebljivo samopouzdanje u izvođenju Panenka penala služe kao dokaz njegovog neuporedivog veština i smirenosti pod pritiskom. On je istakao da je najvažnije postići pogodak.

- Neki izvode penale estetski ljepše od drugih, ali najvažnije je zabiti gol - rekao je legendarni fudbaler i dodao:

- Dvije godine ranije počeo sam vježbati takav udarac pa sam ga imao pripremljenog. Tijekom utakmice sam sebe uvjerio da će ispasti dobro - istakao je Panenka.

Iako je vreme prolazilo, Panenkino nasleđe traje, sa brojnim igračima koji pokušavaju da repliciraju njegovu ikoničnu tehniku penala. Trajni uticaj njegovog hrabrog pristupa izvođenju penala je dokaz njegovog trajnog uticaja na sport. Panenkin neizbrisiv trag u fudbalskoj istoriji seže izvan njegovog čuvenog penala, što potvrđuje njegov istaknuti položaj kao predsednika Bohemiansa, češkog fudbalskog kluba višeg ranga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading