DANAS SE IGRA ČUVENI EL KLASIKO: Real za overu titule, Barselona za prestiž!

Autor:

Sport

21.04.2024

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje nas uzbudljiva utakmica.

DANAS SE IGRA ČUVENI EL KLASIKO: Real za overu titule, Barselona za prestiž!

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Real Madrida i Barselone danas od 21.00 čas na stadionu Santijago Bernabeu igraju 256. El Klasiko u okviru 32. kola španske La Lige. Ovo je istorijski duel koji je posebno dobio na značaju kada su vodili borbu dvojica najboljih igrača u poslednje dve decenije Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo.

Ovo je jedan od retkih El Klasika da se igra sa velikom razlikom na tabeli. Madriđani su prvi na tabeli sa osam bodova više u odnosu na Blaguranu i eventualnom pobedom izabranici Karla Anćelotija bi po svemu sudeći došli do nove titule u La Ligi. Sa druge strane Katalonci imaju veliki motiv da poraze ljutog rivala i pokvare sve to, ali da odigraju za prestiž.

Foto: Tanjug/AP

 

Real u ovaj duel ulazi sa velikom psihološkom prednošću u odnosu na Barsleonu. Kraljevi su uspeli da se plasiraju u polufinale Lige šampiona, pobedivši Mančester siti nakon boljeg izvođenja penala, dok je Barsa posustala i pored prednosti od jednog gola, ispali od Pari Sen Žermena iz najelitnijeg evropskog takmičenja, što je dosta poremetilo moral ekipe.

Ono što je na strani Barselone je da nisu od januara izgubili u gostima, što je impresivan podatak. Rivalstvo između ova dva kluba dosta su prevazišli sportske okvire, pa su izbori za klupskog predsednika strogo politički određeni.

Rane 1930. godine, Barselona je razvila ugled, koji je bio simbol Katalonskog identiteta, nasuprot Madridu koji je imao centralizovane težnje. Kada je, 1936, Francisko Franko započeo Udar države, protiv demokratske Druge Španske Republike, predsednik Barselone, Jozep Suniol, član republike koja je bila levo krilo Katalonije, Republike Levo od Katalonije i pripadnik Španskog suda, bio je uhapšen i pogubljen bez suđenja od strane Franciskovih trupa (Suniol je uvežbavao svoje političke aktivnosti, posećujući Republikanske trupe severno od Madrida).

Za mnoge, Barselona se još uvek smatra za "pobunjenički klub", suprotstavljajući se Madridovom konzervatizmu. Sudeći po istraživanjima CIS-a, Real Madrid je najviše favorizovan kod stanovnika Španije, dok je Barselona na drugom mestu.

U Kataloniji su političke situacije na strani Barselone, ali podrška Balugrane prelazi granice te države, gde pridobija srca mladih ljudi, moćnika Španije i pristalica socijalizma uopšte, dok sa druge strane Real Madrid dobija podršku konzervativaca.

U međusobnim duelima Real Madrida je uspešniji sa 104 pobeda, dok Barsleona ima 100, a nerešeno je bilo 52 puta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading