KAKO SAM ZBOG PUTINA DOBIO OTKAZ ZA 20 MINUTA: Vladimir Jovanović otvorio dušu!

Autor:

Sport

10.10.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čestitao sam rođendan čoveku kojeg poštujem, nisam nikog uvredio, nisam pozvao na nasilje, nisam nikog napao ili ubio, kaže srpski trener za Republiku.

KAKO SAM ZBOG PUTINA DOBIO OTKAZ ZA 20 MINUTA: Vladimir Jovanović otvorio dušu!

Foto: ФК Смсраха, Tanjug/AP

Vladimir Jovanović je zapalio Estoniju i Evropu sa nekoliko reči na Fejsbuku i navukao sebi bedu na vrat. Srpski futsal trener dobio je otkaz u estonskom klubu Smsrah iz Vijmse gotovo momentalno nakon što je na svom nalogu čestitao rođendan predsedniku Rusije Vladimiru Putinu rečima "Živi dugo, imenjače. Srbi i Rusi, braća zauvek".

Republika

Foto: Privatna arhiva

Sporna rođendanska čestitka Putinu

Kako je Jovanović ekskluzivno objasnio za Republiku, od trenutka kada je objavio čestitku do poziva predsednika kluba Andreja Golovina prošlo je nekoliko minuta, a kada su se čuli drugi put on je ostao bez posla.

- Život mi se okrenuo za 180 stepeni samo 20 minuta nakon što sam čestitao rođendan čoveku kojeg cenim. Toliko im je trebalo da me otpuste zbog slobode govora na mom ličnom Fejsbuk nalogu. Ne na klupskom, ne na konferenciji ili u prostorijama kluba. Pritom nisam nikog uvredio, nisam pozvao na nasilje, nisam nikog napao ili ubio, a poneli su se prema meni kao da sam ratni zločinac - počeo je priču Jovanović, pa detaljno opisao vremenski sled:

Foto: Privatna arhiva

 

- Zove me Andrej da me zamoli da uklonim objavu da ne bi bilo problema za klub i mene. Obrisao sam je odmah, ne zato što sam promenio stav, već zato što Golovina cenim. Tri minuta posle brisanja objave on me zove opet i kaže mi da je sve već otišlo do Fudbalske asocijacije Estonije i da ću snositi posledice. Ubrzo posle toga me opet zove i kaže mi da moraju da raskinu ugovor sa mnom jer se moja objava protivi stavu države Estonije.

Jovanović navodi da je za njega to bio neverovatan šok jer za deset meseci rada u Estoniji nije doživeo nijednu neprijatnost. Zato naglašava da će mu teško pasti rastanak sa klubom i igračima.

- Golovin je predsednik kluba za poželeti. Zato mi je žao što sam njega ostavio na cedilu. Ne krivim ga, znam da je morao ovako da postupi. Žao mi je momaka, imali smo odličnu hemiju u ekipi. Čim su čuli šta se desilo igrači su me zvali, pogotovo oni ruskog porekla - dodao je Jovanović.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Andrej Golovin i Vladimir Jovanović

Kako objašnjava, jačinu svoje objave shvatio je posle tih 20 minuta, ali se ne kaje. Kako kaže, njega politika ne zanima, a upleten je u nju.

- Deset meseci nisam dao nijednu izjavu u vezi politike, balansirao sam između svojih stavova i pozicije Estonije. A moj stav, kao i većine Srba je da smo za Rusiju. Ko kaže drugačije laže sam sebe. Pa Estonija ima 42 odsto stanovništva Rusa i graniče se sa Rusijom. I nikada o tome nisam razmišljao, mene politika ne zanima već samo fudbal i ljudskost. A ljudski je reći da su Rusi naša braća. Ja sam protiv svakog rata, pa i onog u Ukrajini jer se ubijaju dva bratska pravoslavna naroda. Čestitka rođendana Putinu nema veze sa tim, njega cenim kao čoveka. Ni ovaj otkaz ni Bog ne mogu promeniti moje stavove. Ja znam ko nas je bombardovao 1999. kada sam dete usred noći nosio u sklonište hodajući po srči razbijenog stakla zbog detonacije bombe. Nisam tupan, ni klinac. Sa svoji 47 godina sam školovan čovek - naglasio je Jovanović i nastavio u istom dahu:

Foto: Privatna arhiva

Jovanović sa igračima

- Odreagovali su kao da sam nekome ugrozio život, ili nedajbože nekog ubio. Zvao me i estonski novinar, kaže mi da sam čestitao rođendan agresoru, novom Hitleru. Upitao sam ga šta bi bilo da sam čestitao rođendan Bajdenu. Pitao sam ga jel zna šta je bilo na Balkanu tokom devedesetih i kod nas 1999, ali i u Siriji.

Posle svega što se desilo Jovanović se boji da će imati problem da nađe angažman bilo gde u zapadnom svetu, a strahuje da li će uopšte moći da uđe u Estoniju i Evropsku uniju.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Radio sam u Srbji uključujući i Novi Pazar, u Crnoj Gori, na Kipru, Jordanu... Gde ću sada, ne znam. Ovo se pročulo, zvali su me hrvatski novinari i ruski, svi prenose. Bar žele da čuju i moju stranu priče. Ko zna, možda mi udare zabranu ulaska u Estoniju i EU. Imam prijatelje kojima se to desilo i za manje "prestupe". Dajbože da grešim, ali se plašim da ću posle ovoga moći da se zaposlim u Srbiji, Africi i Aziji - završio je ispovest Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading