SRBIJI NEOPHODNA POBEDA: Dejan Stanković odveo "orlove" u Litvaniju!

Autor:

Sport

09.09.2023

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra se u nedelju od 20.45.

SRBIJI NEOPHODNA POBEDA: Dejan Stanković odveo "orlove" u Litvaniju!

Foto: ST/Nikola Mutić

Posle prijatnog dvočasovnog leta, ekspedicija Srbije stigla je u Kaunas, gde izabranike selektora Dragana Stojkovića Piksija, u nedelju od 20.45 (lokalno 21.45), očekuje duel sa Litvanijom u okviru petog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje se iduće godine održava u Nemačkoj.

"Orlovi" su u Litvaniju doleteli avionom koji nosi ime Dejana Stankovića.

Predstojeća utakmica u Kaunasu biće jubilarno deseto odmeravanje snaga između naše i litvanske reprezentacije. Skor je apsolutno na strani Srbije koja je u prethodnih devet susreta zabeležila osam pobeda i jedini poraz doživela u meču bez rezultatskog značaja, uz gol razliku 23:5.

Prva zvanična utakmica sa Litvanijom bila je prijateljskog karaktera i odigrana je 17. aprila 2002. godine u Smederevu. U prisustvu 15.000 gledalaca slavili smo sa 4:1, a pored dvostrukog strelca Mateje Kežmana u strelce su se upisali Saša Ilić i Bojan Brnović. Tadašnji selektor Dejan Savićević izveo je tim u sastavu Jevrić, Mirković, Dmitrović, Stefanović, Krstajić, Duljaj, Lazetić, Ilić, Bošković, Kežman i Pjanović.

Tri godine kasnije, žreb nas je prvi put spojio u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, a ekipa predvođena Ilijom Petkovićem lako je zabeležila maksimalan učinak protiv autsajdera grupe sa dve identične pobede od 2:0. U Beogradu su strelci bili Kežman i Ilić, a u Vilnjusu Kežman i Vukić.

Jedini poraz od Litvanije (1:2, strelac Zoran Tošić) doživeli smo u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi. Istini za volju, utakmica koja je odigrana 14. oktobra 2009. godine u Marijampolju nije imala veliki ulog, jer su puleni Radomira Antića par dana ranije pobedom protiv Rumunije overili prvo mesto u grupi i direktan plasman na završni turnir.

Sa Litvancima smo lako izašli na kraj i u Ligi nacija 2018. godine. Egzekucija Dušana Tadića sa bele tačke bila je dovoljna za minimalnu pobedu u Vilnjusu, dok je na stadionu Rajko Mitić autogol Žulpe bio uvertira u goleadu u režiji Mitrovića, Prijovića i Ljajića, za rutinskih 4:1 u korist našeg državnog tima.

Isti rezultat zabeležen je i u beogradskom meču kvalifikacija za poslednje Evropsko prvenstvo, kada je Mitrović sa dva gola u prvih pola sata igre trasirao put ka pobedi koju su Luka Jović i Adem Ljajić učinili još ubedljivijom.

Podatak da je ‘Mitrogol’ bio dvostruki strelac i u Vilnjusu za 2:0, može da posluži kao dobar znak pred novi okršaj ova dva tima koji je na programu u nedelju od 20:45. Očigledno je da najboljem strelcu naše reprezentacije svih vremena prija da igra protiv Litvanije i nastavak njegove golgeterske serije znatno bi olakšao posao ekipi Dragana Stojkovića koja juri važna tri boda na putu ka Evropskom prvenstvu u Nemačkoj naredne godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading