HRVATI POBRKALI LONČIĆE! Komšije traže ŽESTOKU KAZNU za Crvenu zvezdu: UEFA da REAGUJE zbog PORUKE DELIJA!

Autor:

Sport

27.07.2023

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njihove tvrdnje kose se sa granicama normalnog.

HRVATI POBRKALI LONČIĆE! Komšije traže ŽESTOKU KAZNU za Crvenu zvezdu: UEFA da REAGUJE zbog PORUKE DELIJA!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Fudbaleri Crvene zvezde demolirali su Fiorentinu u poslednjem pripremnom meču pred start Superlige Srbije.

Četa Baraka Bahara slavila je sa 5:0, a istakli su se dvostruki strelac Olanjinka, kao i Kraso, Ivanić i Bukari koji su pogađali po jednom.

Na Marakani je i atmosfera bila fenomenalna, te su delije položile ispit sa čistom desetkom. Navijače Zvezde pohvalili su i Italijani (više informacija OVDE), ali su Hrvati našli zamerku zbog koje čak traže da UEFA kazni tim sa Marakane! O čemu se zapravo radi?

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Barak Bahar na Marakani

 

Hrvatima je zasmetala koreografija navijača Crvene zvezde kojom su delije poslale moćnu poruku u svet. Naime, na severnoj tribini Marakane, tačno u 12. minutu i 44. sekundi osvanula je poruka sa natpisom "Kad se vojska na Kosovo vrati", a uz to video se i tenk, kao i srpska zastava. To je pogodilo Hrvate, te se na portalu Jutarnji.hr pojavio sraman tekst u kom se navodi sledeće:

Naime, na svom staništu, severnoj tribini stadiona, Zvezdini su navijači, tzv. delije napravili koreografiju političke i ratne konotacije. Ispred srpske trobojke pojavio se tenk, te stih "Kad se vojska na Kosovo vrati..." iz pesme "Ječam žnjela Kosovka devojka".

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Poruka delija

 

Scene s bivše Marakane bile su sasvim eksplicitne, za njihovo razumevanje nije potrebna maštovitost. Poziv na rešavanje "kosovskog pitanja" česta je tema sportskih okupljanja u Srbiji i koreografskih ideja poput ove s utakmice Zvezde i Fiorentine.

"Kosovka devojka" vekovni je motiv srpske nacionalne mitologije i veličanja "Boja na Kosovu". Za one, koji ne znaju, radi se o znamenitom sukobu hršćanske vojske pod vođstvom srpskog kneza Lazara i turskih postrojbi, koje je predvodio sultan Murat. Srbi su na bojnom polju imali značajnu potporu snaga "iz regiona". Na Kosovo je stigao hrvatski ban Ivaniš Horvat, ali i vojska bosanskog kralja Tvrtka.

Hršćanske su snage nakon bitke proglasile pobedu mada istorijski izvori iskazuju sumnju o takvom ishodu. S vremenske distance i aktuelnom sportskom terminologijom mogli bismo zaključiti da je završilo – nerešeno. Istorijske činjenice govore da je u sukobu poginuo spomenuti Lazar, a nije preživeo ni njegov neprijatelj Murat. Prema legendi njega je ubio Miloš Obilić, opevan kao srpski narodni junak. Upitnost hršćanske pobede potencira i spoznaja da su Srbi i nakon znamenitog boja nastavili Osmanlijama plaćati danak. No, mit iz 14. veka održao se do današnjih dana.

Po događanjima na tribinama fudbalske utakmice Zvezde i Fiorentine čini se kako "Boj na Kosovu" ponovo postaje aktuelan - navodi se u tekstu, pa se nastavlja sa veličanjem nepriznate tvorevine tzv. Kosovo, kao i iznošenjem podataka ko je sve istu prihvatio kao državu.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Koreografija delija

 

Između ostaog spominju se i FIFA i UEFA, te se traži kazna za Crvenu zvezdu, a zatim zaključuje:

- Do sada su međutim FIFA i UEFA pokazale veliku dozu razumevanja za političke ispade na srpskim stadionima, koji sve učestalije služe kao pozornica ratnohuškačkim stavovima.

Koliko ovaj tekst nema veze sa mozgom govori i objašnjenje koreografije delija. Da su Hrvati pobrkali lončiće možemo zaključiti kada dublje analiziramo sliku sa Marakane - delije su na ovaj način rešila da pošalju apel da se poštuje Rezolucija 1244 po kojoj bi na Kosovu i Metohiji trebalo da bude prisutno i 1000 pripadnika srpske vojske.

Poruka je jasna, tenk predstavlja vojnike, a srpsku zastavu ne treba dodatno objašnjavati.

Dakle, Hrvati, pre nego što napadnete Crvenu zvezdu, delije, Srbiju i bilo šta naše, bolje se potkrepite istinitim tvrdnjama i činjenicama! Jer ako od FIFA i UEFA tražite kaznu, a da ne znate ni zbog čega - niste na dobrom putu i postaćete predmet podsmeha!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Toliko

27.07.2023 13:49

Ma ko im j... mater. Tim hrvaticima bolesnim. Ne treba se obazirati na njih niti njihove medije... Oni su jedne obicne stetocine treba ih se paziti isto kao sto se kuca cuva od stetocine. A kada se ukaze prilika treba ih i tretirati kao stetocine.