SRBINU PONUĐENO DA KUPI MANČESTER SITI: Legenda svetskog fudbala ga UBEĐIVALA, ali je njemu nešto SMRDELO..

Autor:

Sport

17.01.2023

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesvakidašnja priča.

SRBINU PONUĐENO DA KUPI MANČESTER SITI: Legenda svetskog fudbala ga UBEĐIVALA,  ali je njemu nešto SMRDELO..

Foto: Tanjug/AP

Erling Haland i Fil Foden

Srpski biznismen Milan Mandarić je u proteklim decenijama bio vlasnik velikog broja fudbalskih klubova, a i dalje se seća svojih velikih uspeha u Engleskoj.

On je uspeo da odvede Portsmut u Premijer ligu, zbog čega je dobio i bistu, a bio je vlasnik Lestera i Šefild Venzdeja pre nego što je 2015. godine preuzeo Olimpiju. Ipak, Sloveniju je 2021. napustio razočaran.

Slovenija mi je ubila entuzijazam za fudbal - rekao je on u podkastu "Biznis priče":

Mandarić je bio na čelu Nice, koju je prodao 1998. godine nakon osvajanja Kupa Francuske i preselio se u Englesku.

Njegov dobar prijatelj, legendarni Džordž Best, ponudio mu je pomoć da kupi Mančester siti. Ipak, srpski biznismen to nije smatrao dobrom idejom, a sada je objasnio i zbog čega.

- Džodž mi je rekao - Predsedniče, Engleska je za vas, imam fantastičan klub, Mančester siti, veliki klub, da napravite, da ispeglate to... Napravili ste to u Standardu i u Nici, a rekao sam mu da ću da idem da vidim. Bila je subota, utakmica, pun stadion, proveo sam dosta vremena, razgovarao sam sa ljudima i video sam da je to zamračeno, da je svako ko dođe da me upozna gazda kluba. Onda sam video da nije čista situacija. Rekao sam mu 'Džordž, nije ovo za mene - objasnio je Mandarić.

Sve to se događalo više od deset godina pre nego što je Mansur Bin Zajed kupio "Građane".

Mandarić je nedugo nakon odbijanja da kupi Siti postao vlasnik Portsmuta.

- Sa mnom je bio Englez koji je igrao za mene u San Hoze Eartkvejku, Bob Meknab i kaže mi 'Milane, dobio sam podatak da je Portsmut fantastičan klub, sjajna publika, mali je, da uspeš tamo napravio bi veliku stvar Da skratim priču, otišao sam dole i pobeđivali smo, publika je pevala 'There's only one Milan' ("Samo je jedan Milan"). Ušli smo u Premijer ligu i to je bila ludnica, sa autobusom koji je išao po ulicama, iako je kiša padala bilo je 50-60 hiljada ljudi, a oni pevaju Milanu. Moj unuk stoji pored mene i plače i kaže 'Kako oni kažu There's only one Milan', kad sam i ja Milan.

Roman Abramovič je svoj prvi meč kao vlasnik Čelsija odigrao upravo protiv Mandarićevog Portsmuta.

- Abramovič je imao sliku moju u kancelariji. Kad je došao i kupio Čelsi, prva utakmica bila je protiv Portsmuta. Obično dođem ranije u 'board' sobu, red je da svi imamo večeru pre utakmice, tim protiv koga igramo ima sto od 15 mesta, tu su i drugi gosti, gradonačelnik, zvanice... I ja dođem na taj meč ranije, 5-6 minuta pre nego obično, odem u marketing, da vidim koliko je prodato karata, šta ima novo... Uđem unutra i kaže meni Džan koji je na vratima da je unutra petoro ljudi koji stoje po ćoškovima. Pitao sam šta rade i nije znao da mi kaže. Uđem, a ono krupni momci, Rusi. Uđem unutra, a tamo sve Rusi - pitam ih 'Momci, šta vi radite ovde?', a oni mi kažu da su sa gospodinom Abramovičem, njegova zaštita. Rekoh mu da ovde nema protekcije i da ako se gospodin Abramovič boji nečega, neka ne dolazi na utakmice. Objasnio sam im da toga nema u Engleskoj i da ću se za tri minuta vratiti i da ne bi trebalo da budu tu kad se vratim - rekao je on i dodao:

- Na poluvremenu, Roman dođe, teško je govorio engleski, izvinio mi se, objasnio mi je da je to kod njih pravilo, da je to njegova prva utakmica, izvinio mi se, da to nije bilo ništa protiv mene, objasnio da tako rade u Rusiji. Rekao sam mu da ne bi trebalo da se brinu. Pobedili su nas 2:1 i posle ga vidim u Dubrovniku sa jahtom, šeta na Stradunu, pitam gde je obezbeđenje, on kaže da nema više toga. Ali da vam kažem, fantastičan je kao čovek i pomogao je puno stvari u Engleskoj. Ali on će za funtu kupiti nazad Čelsi, samo je pitanje dana. Iako je pravi muškarac, čovek, nema sa njim problema. Uzeli smo jednog igrača od njih na pozajmicu, pozvao ga je i posle pet minuta je rekao da je sve u redu i da nema problema - rekao je Mandarić u podkastu "Biznis priče".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading