NEKADA JE REŠETAO MREŽE, A SADA OD KLINACA PRAVI ASOVE: Petar Puača ima najtrofejniju školu fudbala u Srbiji koja uskoro puni 18 godina!

Autor:

Sport

13.01.2023

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od napadača od kojeg su strahovali brojni golmani, do čoveka koji sa ponosom može da kaže da ima najtrofejniju školu fudbala u Sriji.

NEKADA JE REŠETAO MREŽE, A SADA OD KLINACA PRAVI ASOVE: Petar Puača ima najtrofejniju školu fudbala u Srbiji koja uskoro puni 18 godina!

Foto: Starsport

Proslavljeni srpski napadač Petar Puača je po završetku karijere odlučio da svoje veliko fudbalsko znanje usmeri u rad sa najmlađima.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine, Kremonezea i brojnih drugih klubova 2005. godine otvorio je fudbalski klub i školu fudbala "Petar Puača" u Novom Sadu.

Ova škola, koja je rasadnik talenata, u aprilu ove godine proslaviće punolestvo i 18 godina od osnivanja.

Nakon završetka fudbalske karijere odlučio sam da osnujem FK Petar Puača i istoimenu školu fudbala. Želeo sam da svoje veliko znanje, koje sam stekao igrajući i radeći sa najvećim imenima srpskog i evropskog fudbala, prosledim najmlađima. Rad sa decom i omladinom je ono što mene pokreće i ispunjava. Uživam u tome i radujem se svakom novom treningu - rekao je Puača na početku razgovora za portal Republika.

Republika

Foto: Starsport

Petar Puača

Za taj period postala je jedna od najboljih i najpriznatijih škola u Srbiji, ali i regionu. Kroz nju je prošlo preko 6.000 dece uzrasta od 4 do 20 godina i veliki broj trenera, koji sada svoje veliko znanje stečeno u ovoj školi primenjuju širom fudbalske planete. Sve mlađe kategorije su zastupljene u ovom novosadskom fudbalskom dragulju, od petlića, pa do omladinaca.

Omladinci, kadeti i pioniri takmiče se u Kvalitetnoj ligi Vojvodine, u kojoj pružaju izuzetne rezultate godinama unazad, a nekoliko puta selekcije ovog kluba bile su na korak od plasmana u najjači rang srpskog fudbala

Novosadski klub već godinama ima plodonosnu saradnju sa najvećim klubovima u našoj zemlji, Crvenom zvezdom, Partizanom i Vojvodinom.

Veliki broj igrača iz našeg kluba i škole fudbala su završili u velikanima poput Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine. Sa njima, ali i ostalim klubovima, imamo izuzetnu saradnju, što je glavna potvrda kvaliteta mog i rada ostalih trenera u klubu. Skoro 400 naših momaka je za ovih 18 godina otišlo u Partizan, Vojvodinu i Crvenu zvezdu, a imali smo i preko 100 reprezentativaca Srbije u mlađim kategorijama.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Večiti iz Beograda su zasigurno najbolji srpski klubovi, ali je škola fudbala "Petar Puača" najtrofejnija škola fudbala u Srbiji. 

Od kada sam osnovao fudbalski klub i školu fudbala 2005. godine, pa do današnjeg dana, osvojili smo čak 3890 pehara i preko 35 puta smo bili šampioni Srbije u raznim kategorijama. To nas čini najtrofejnijom školom fudbala u zemlji. Takođe, osvojili smo preko 850, što domaćih, što međunarodnih turnira. Ono što me čini ponosnim jeste i to što su naša deca pobeđivala na kampovima Milana, Juventusa, Čelsija, Barselone, čime je sve ovo što radimo dobilo potvrdu i van granica naše zemlje.

Da bi se postigli takvi rezultati, osim velikog fudbalskog znanja, potrebno je i mnogo mukotrpnog rada, ali i ljubavi prema poslu.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Radim maltene svaki dan u godini, slobodan sam samo 1. januara, za Badnje veče, Božić, 1. maj i Uskrs. Vodim se onom devizom, krv, znoj i rad. Mnogo ljubavi i truda ulažem u svakog polaznika svoje škole i sve njih gledam kao moju decu. Imamo veoma dobar odnos, ne samo na terenu, već i van njega. Svakog 1. maja organizujemo veliki roštilj i koristimo priliku da se družimo i još bolje upoznamo. Deca me često zovu i na svoje rođendane, a pošto imam veliki broj članova, maltene svaki dan dobijem takav poziv. Uvek se rado odazovem na njih i odnesem detetu fudbalski poklon u vidu lopte i dresa.

Proslavljeni as posebno ističe i humanu stranu celokupne priče. Puača i njegov klub neretko su pomagali najugroženijama, zbog čega je on sam dobio i nekoliko priznanja.

Posebno sam ponosan na humanitarni rad našeg kluba. Osim što pomažemo najugroženijima, pomoć pružamo i najsiromašnijim članovima naše škole. Postoje mnoga talentovana deca koja nemaju mogućnost da plaćaju članarinu, pa svake godine između 30 i 50 dece oslobađamo od plaćana članarine. Takođe, polaznici koji na treninge i utakmice dolaze iz okolnih mesta i sela plaćaju samo polovinu članarine. Smatram da svi imaju prava da igraju i uživaju u fudbalu, iako nemaju dovoljno novca, i zato sam veoma ponosan na sve navedeno.

Republika

Foto: Starsport

Petar Puača i Dejan Stanković

Naš sagovornik je poslednjih godina napravio veliki broj fudbalskih kampova, a uspeo je da učini i nemoguće, da na jednom od njih ujedini čitavu bivšu Jugoslaviju i jugoistočnu Evropu.

Doveli smo u Novi sad 244 ekipe iz bivše Jugoslavije i jugoistočne Evrope. Svi velikani su bili tu osim Dinama iz Zagreba i Hajduk Splita. Nemoguće je nabrojati sve klubove. Nadam se da ćemo u budućnosti organizovati još veći kamp, na koji će doći fudbalski velikani iz čitave Evrope.

Puača ima velike planove sa svojim fudbalskim klubom. Baza kluba je SC “SAJMIŠTE", ali cilj nekadašnjeg golgetera je da napravi svoj sportski centar.

Mi godinama radimo i treniramo na SC "Sajmište", gde imamo idealne uslove. Zimi koristimo balon Bombonjera. Ipak, moja velika želja je da u skorijoj budućnost osnujem svoj fudbalski centar i da čitavu ovu priču podignem na jedan viši nivo. Planiram da osnujem seniorsku i veteransku selekciju mog kluba i da na taj način sve ovo što radim zajedno sa mojim saradnicima bude još bolje i ozbiljnije.

Fudbalski velikani Milan i Real Madrid uvideli su kvalitet rada Petra Puače, zbog čega je on dobio ekskluzivno pravo da orzanizuje njihove kampove u Srbiji. Jedan takav, Milanov, već je održan u julu 2022. godine.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Milanov kamp u Novom Sadu

Izuzetno sam srećan što su takvi velikani prepoznali ono što radimo. U julu 2022. godine Milanov kamp je bio u Novom Sadu, a na njemu je učestvovalo preko 100 dečaka iz čitave Srbije. Imali smo i dosta gostiju iz Italije, koji su se oduševljeni vratili svojim kućama. Potpisali smo ugovor sa Milanom na pet godina i očekujem da narednih godina ovaj kamp bude još bolji.

Republika

Foto: Privatna arhiva

U razgovoru za naš portal nekadašnji napadač večitih rivala otkrio je da je nedavno odbio ponudu iz Kine.

- Pre nekoliko meseci dobio sam unosnu ponudu da budem direktor jedne akademije u Kini, ali sam je glatko odbio. Iako je sa finansijske strane ona bila veoma dobra, moja želja je bila da ostanem u Novom Sadu i nastavim sa ovom divnom pričom. Nikada ne bih mogao da napustim moj klub i sjajnu decu sa kojima radim - rekao je Puača, a potom dodao:

- Posedujem sve UEFA trenerske licence, ali trenutno me ne zanima da gradim neku trenersku karijeru van Srbije. Ja sam trener stvaralac, i uživam u tome da od najmlađih pravim dobre fudbalere i ljude. Volim za sebe da kažem da sam kao majstor u radionici. Po završetku svoje fudbalske karijere bio sam skaut Crvene zvezde i imam dobar njuh da prepoznam talentovanog igrača.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Puača, pored fantastične škole fudbala, je poznat i po individualnim treninzima.

Individualni treninzi sa napadačima su nešto u čemu uživam. Umem dobro da prenesem na njih sve ono što sam naučio tokom svoje bogate karijere od brojnih legendarnih trenera. Mogu svako dete da obučim da igra fudbal. Ponosan sam na svoj individualni rad sa sadašnjim kapitenom Vojvodine Dejanom Zukićem, pred kojim je velika karijera. Takođe, kroz moje individualne treninge prošao je i Uroš Kabić, koji ima samo 19 godina, a već pokazuje veliki fudbalski kvalitet. Za obojicu sam čim sam ih video znao da će postati veliki igrači i drago mi je što sam im dosta pomogao da poboljšaju svoje fudbalske kvalitete.

Petar Puača zna najbolje kako treba raditi sa talentovanim napadačima, pošto je tokom karijere oborio brojne rekorde.

Republika

Foto: Starsport

Petar Puača na humanitarnoj utakmici na stadionu Partizana

- Bio sam Zlatna kopačka Evrope 1990. godine, a nagradu mi je uručio čuveni Alesandro Altobeli. U sezoni 1989/90 postao sam juniorski jugoslovenski rekorder po broju postignutih golova (68) čime sam prestigao jednog od mojih idola, Darka Pančeva - rekao je on, pa dodao:

U dresu Crvene zvezde debitovao sam sa 16 godina, a na teren sam ušao upravo umesto Pančeva. Tada je trener bio legendarni Dragoslav Šekularac, i počastvovan sam što sam imao priliku da sa njim sarađujem. Sa Zvezdom sam osvojio duplu krunu, a kasnije sam zaigrao i u dresu još jednog srpskog velikana, Partizana.

Puača je izuzetno ponosan na svoju epizodu u Italiji, u kojoj se tada igrao najbolji fudbal.

Sedam godina sam proveo na Čizmi igrajući Seriju A i Seriju B. U Italiji sam imao tu čast da igram protiv Ronalda, Zidana, Totija, Del Pijera, Bađa, Inzagija i mnogih drugih. Trenirali su me velikani poput Đanpjera Marinija i Điđija Simeonea, od kojih sam mnogo naučio.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Nekadašnji golgeter je jedno vreme nastupao i u Švedskoj, a za ovaj period ima jednu zanimljivu anegdotu.

U Švedskoj sam igrao u dresu Helsingborgsa, a tokom mog boravka tamo dobio sam nadimak "Švedski Ronaldo".

Posle toliko bogate fudbalske karijere, što u Srbiji, što u Evropi, Puača je odlučio da se vrati u Srbiju i u Novom Sadu otvorio fudbalski klub i školu fudbala.

Sve što sam naučio tokom svoje karijere sada prenosim na najmlađe generacije. U našoj školi radimo po najsavremenijim metodama koje smo dobili od pokojnog Radomira Antića. Često putujem po Evropi i pokušavam da u radu sa decom uvek implementiram nešto novo - rekao je Puača, a potom i zaključio:

- Drago mi je zbog svega što sam postigao sa svojim klubom i školom i verujem da će u budućnosti to sve biti još bolje. Moj cilj je da od moje dece napravim dobre fudbalere, ali i najbolje ljude i to je moja životna misija od koje neću odustajati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Lajoš

13.01.2023 13:03

Dali su njegovi puleni ovi koji kad dođu do seniorske selekcije,više šetaju po terenu nego trče,a štopanje lopte u kretanju je misaona rečenica.

Pancev

14.02.2023 22:02

Ko moze da veruje da je on bio zlatna kopacka evrope 1990. Godine