ZEMLJOTRES: Putin i Rusija donose RADIKALNU odluku, ovo će promeniti sve!

Autor:

Sport

23.12.2022

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo bi imalo velike posledica na evropski, ali i svetski fudbal.

ZEMLJOTRES: Putin i Rusija donose RADIKALNU odluku, ovo će promeniti sve!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Fudbalskog saveza Rusije (RFS) Aleksandar Djukov najavio je da bi Rusija mogla da pređe u Azijsku fudbalski konfederaciju, koja je spremna da je primi. Moskva će o ovome morati da donese odluku do 31. decembra 2022. godine.

Ruski klubovi i reprezentacije su od februara suspendovani sa učešća na turnirima pod okriljem FIFA i UEFA.

Zabranjeno im je i učešće na Mundijalu u Kataru, a izopšteni su i sa žreba za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine.

- Svesni smo svih prednosti evropskog fudbala. Ali u ovom trenutku, naš povratak je pod velikim znakom pitanja. Još ne vidimo svetlo na kraju tunela. Mogućnost povratka u međunarodna takmičenja je prelazak u Aziju - preneo je Djukovljeve reči dopisnik Andrej Pankov i nastavio:

Republika

Foto: Starsport

Zenit bi mogao da zauvek ostane bez ućešća u Ligi šampiona

- Trenutno je Azijska fudbalska konfederacija spremna da prihvati Rusiju. Niko nije spreman da da pismenu garanciju, ali su rešeni da razmotre našu molbu. Odluka će biti doneta većinom glasova.

Ruski fudbalski savez jiš uvek nije doneo zvaničnu odluku o istpupanju iz UEFA. U sve se umešao i Nion, koji je nezvanično poslao poruku da se u svemu još jednom dobro razmisli.

Jasno je da bi UEFA ostala bez velikog novca, ukoliko bi Rusija prešla u Azijsku fudbalsku konfederaciju.

Djukov je otkrio da će FS Rusije odluku o napuštanju UEFA i prelasku u AFC doneti do 31. decembra 2022. godine.

Pre toga moraće da predaju prijavu za odlazak iz UEFA, kako bi dobili pravo da učestvuju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin

- Ako to ne uradimo, onda ćemo na sledećem zvaničnom turniru moći da igramo tek u ciklusu 2027. godine. Odlaganje odluke od nekoliko dana dovešće do toga da će naši timovi izgubiti četiri godine - rekao je Djukov na konferenciji za novinare u Moskvi i dodao:

- Pitanje moguće promene konfederacije sigurno će uticati na to kako će se razvijati ruski fudbal. Ovo je veoma odgovorna i teška odluka. Danas smo počeli da razgovaramo o ovom pitanju, ali smo odlučili da prvo proučimo proces prelaska u drugu konfederaciju, izračunamo rizike i moguće scenarije. Sastaćemo se ponovo sledeće nedelje da razgovaramo o ovom pitanju. U utorak ćemo doneti konačnu odluku.

Djukov dalje otkriva da je većina ruskih klubova za prelazak u Aziju.

Aleksandar Djukov podseća da Rusi moraju odluku doneti hladne glave, racionalni i bez emocija, sve sa ciljem da sačuvaju ruski fudbal od sankcija pod kojima se našao.

- Moramo da iskoristimo priliku da se vratimo u međunarodni fudbal. Prelazak u drugu konfederaciju je prilika za našu reprezentaciju i klubove. AFC nam je izrazio podršku i spreman je da nas primi. Odluka je naša. Ako govorimo o ruskim klubovima, onda je većina za prelazak u Aziju. Neću vam reći tačan odnos, ali ovo je većina. Za promenu konfederacije glasala je i većina članova izvršnog odbora. Bilo je različitih mišljenja, oni su bili protiv promene konfederacije, ali većina je bila za - zaključio je Djukov.

Veliki uticaj u donošenju ove odluke imaće i ruski predsednik Vladimir Putin, čiji je Djukov čovek od poverenja.

Ostaje nam da vidimo kakva će odluka biti doneta i da li će Rusija uskoro napustiti evropski fudbal i postati 48. članica AFC-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading