TRAJU KRAĆE OD DUGOTRAJNOG MLEKA: Superligaška trenerska vrteška!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

18.10.2022

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi krug superligaškog karavana je okončan.

TRAJU KRAĆE OD DUGOTRAJNOG MLEKA: Superligaška trenerska vrteška!

Foto: Starsport/Ilustracija

Miloš Milojević i Gordan Petrić

Članovi elitnog ranga srpskog fudbala odigrali su po 15 mečeva u aktuelnoj sezoni, ne računajući beogradske Večite rivale koji usled obaveza na međunarodnoj sceni imaju po dva meča manje odigrana, a već sada se može reći da i u aktuelnoj 2022/23 sezoni, srpskim fudbalom vlada maksimalna trenerska vrteška.

Čak deset od ukupno 16 superligaških ekipa odlučilo se za promenu trenera u prethodnom periodu, a interesantno je napomenuti da su se tri kluba tokom prethodna tri meseca koliko traje superligaško takmičenje, odlučila za čak dve promene na mestu stručnog štaba.

Jedini koji su ostali sa trenerima koji su sa ekipama prošli i letnje pripreme jesu TSC, Čukarički, Vojvodina, kragujevački Radnički 1923, Napredak i lučanska Mladost.

Ono što prethodnih godina i nije bilo toliko često, na promenu trenera odlučili su se i beogradski Večiti rivali. Usled slabog starta nove sezone, bodovnog zaostatka, ali i eliminacije iz Lige Evrope, Partizan se odlučio da Iliju Stolicu zameni Gordanom Petrićem. Sličnu sudbinu u Crvenoj zvezdi doživeo je i Dejan Stanković. On je, nakon neuspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona podneo ostavku, a zvanični šampion je rešenje pronašao u Milošu Milojeviću.

Foto: Starsport

Ilija Stolica platio ceh loših rezultata

 

Ekipa Novog Pazara se nakon lošeg starta sezone ipak nije odlučila na promenu trenera što je u jednom delu takmičenja i dalo rezultat. Novopazarci su bili i hit šampionata, ali samo jedna pobeda u psolednjih pet utakmica, prouzrokovali su da Vladimira Gaćinovića na klupi zameni Damir Čakar.

Kada je reč o ekipi Voždovca, "Zmajevi" su se još početkom meseca avgusta odlučili na promenu šefa stručnog štaba. Trenera Nebojšu Jandrića zamenio je Nikola Puača, a ivanjički Superligaš se pre desetak dana, nakon serije slabih rezultata odlučio da Igora Bondžulića zameni Mladenom Dodićem, dok je subotički Spartak tokom jeseni Slavka Petrovića zamenio Ljubišom Dunđerskim.

Poslednji koji se odlučili na promenu trenera jeste klub iz Lazarevca. Nakon poraza od subotičkog Spartaka, Dejan Švaba Đirđević je napustio kormilo kluba, a još uvek nije poznato ko će sesti na klupu zeleno-crnih..

Foto: Starsport

Dejan Đurđević

 

Međutim, priča o superligaškoj trenerskoj vrtešci ovde se ne završava, jer su čak tri kluba po dva puta menjala "kormilara". 

Niški Radnički je u sezonu u kojoj su učestvovali i u evropskim kvalifikacijama, ušao sa mnogo ambicija. Međtuim, želje se nisu poklopile sa realnim mogućnostima, pa je nakon eliminacije iz Evrope, kao i niza neočekivanih rezultata u domaćim okvirima Tomislava Sivića zamenio Saša Mrkić, ali je i njegov "rok trajanja" bio prilično kratak, pa je čelo kluba sa "Čaira" preuzeo Nenad Lalatović koji se ovim potezom vratio u niški klub.

Sa druge strane, trenutno dva najslabije kotirana superligaška tima novosadska Mladost GAT i surdulički Radnički, upravo smenama trenera pokušavali su da učine ono što u ovom momentu deluje neostvarivo.

Mlađi novosadski Superligaš je u debitantsku sezonu u elitnom rangu ušao sa Brankom Žigićem. Njega je nešto kasnije nasledio Aleksandar Linta, a sada klub sa "Karađorđa", gde "Gatovci" odigravaju svoje superligaške mečeve predvodi Ljubomir Ristovski.

Suruličani su u sezonu ušli sa Aleksandrom Lintom na svom kormilu, ali ono što on nije uspeo da ostvari, nisu ni njegovi naslednici Dragan Radojičić i Dragan Perišić, pa se Radnik nalazi na samom začelju tabele sa svega pet osvojenih bodova (bez i jedne pobede) i samo pravo čudo je potrebno Radniku kako bi njegovi navijači i u narednoj sezoni pratili superligaški fudbal.

Republika

Foto: Starsport

Aleksandar Linta - tokom prethodne jeseni dva puta je napuštao kormilo

 

Potpuno je jasno da ceh loših rezultata uglavnom prvo plaćaju treneri. Međutim, ovakav trend u srpskom fudbalu je više nego zabrinjavajući. Treneri su postali potrošna roba kojom se poigrava ko kako stigne i želi.

Definitivno njihov "rok trajanja" je kraći od dugotrajnog mleka.

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading