LUDO TRANSFER LETO: Siti ubo DŽEKPOT, Real štedeo, Barselona i Junajted se rasipali, ali sve je ostalo u senci engleskih ŠUMARA! (FOTO)

Autor:

Sport

02.09.2022

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza nas je nekoliko ludih meseci.

LUDO TRANSFER LETO: Siti ubo DŽEKPOT, Real štedeo, Barselona i Junajted se rasipali, ali sve je ostalo u senci engleskih ŠUMARA! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

U ponoć 1. septembra završen je letnji prelazni rok u najvećem broju evropskih liga, među koje spadaju i one najjače.

Kao i uvek najviše se trošilo u Premijer ligi.

Ovog puta prednjačio je Čelsi, koji je ovog leta potrošio 300 miliona evra.

Skoro pola te sume otišlo je na dva defanzivca, Marka Kukurelju i Veslija Fofanu. 

Ali, najzvučnije pojačanje Čelsija bio je dolazak Rahima Sterlinga iz Mančester sitija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rahim Sterling

Najveću sumu novca na jedan transfer u čitavoj Evropi potrošio je Mančester junajted, koji je dolazak Entonija iz Ajaksa platio neverovatnih 95.000.000 funti.

Pored njega na Old Traford stigli su i Kazemiro, Tajler Malasija, Kristijan Eriksen i Lisandro Martinez.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kazemiro

Zasigurno najbolji transfer leta napravio je Mančester siti, koji je doveo Erlinga Halanda, koji je na uvodnih pet mečeva Premijer lige postigao čak devet golova.

Osim njega šampion Engleske se otvorio i za dolaske Manuela Akandžija iz Dortmunda, Kalvina Filipsa iz Lidsa, a čak 13.000.000 evra plaćen je levi bek Anderlehta Serhio Gomez.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Erling Haland

Ipak, sve ovo je ostalo u senci dvostrukog šampiona Evrope Notingem Foresta. Oni su u ovom prelaznom roku doveli čak 21 fudbalera i tako postali rekorderi engleskog fudbala po broju dovedenih igrača.

Ta brojka se može povećati ukoliko uspeju da dovedu Serža Orijea, koji je trenutno slobodan igrač. Šumari su ovog leta potrošili neverovatna 162.000.000 dolara. Najzvučnija pojačanja koja su stigla u Notingem su Renan Lodi, Morgan Gibs Vajt, Remo Frojler, Neko Vilijams, Emanuel Denis...

Republika

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Notingem Foresta

Liverpul nije bio previše aktivan na tržištu, pa je od bitnijih pojačanja doveo Darvina Nunjeza iz Benfike i Fabija Karvalja iz Fulama.

Videćemo da li će neaktivnost Redsa na kraju i koštati ekipu Jirgena Klopa u borbi za nove trofeje.

Totenhem je dosta dovorio, ali na početku prelaznog roka. Sparsi su najviše novca izdvojili za Rišarlisona iz Evertona, a dovedeni su i Iv Bisuma, Ivan Perišić, Klemon Lengle, Đed Spens..

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hari Kejn i Rišarlison

Arsenal je i ovog leta potrošio dosta novca, što za sada daje rezultate.

Nešto preko 132.000.000 evra potrošeno je na igrače poput Gabrijela Žesusa, Oleksandra Zinčenka, Fabija Vijeru....

Ekipa Mikela Arteta je jedini tim u Premijer ligi koji posle prvi pet kola ima svih pet trijumfa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Arsenala

Dobrano se isprsio i sve moćniji Njukasl koji je oborio sopstveni transfer rekord dovođenjem Aleksandera Isaka iz Real Sosijedada za 70.000.000 evra.

Englezi su toliko dominirali na transfer pijaci da su od top 10 najskupljih transfera oni napravili čak osam.

Jedini koji su uspeli da se uguraju na ovu listu su Real Madrid, koji je Orelijena Čuamenija pazario za 80.000.000 evra, kao i Bajern iz Minhena koji je za De Lithovu slobodnu platio 67.000.000 evropskih novčanica.

Zanimljivo je da je šampion Evrope obeštećenje samo platio za Čuamenija, dok je kao slobodan igrač došao Antonio Ridiger.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Napustio Čelsi i pojačao Real... Antonio Ridigerđ

Kada je u pitanju Bajern, pored De Litha ističe se i dolazak Sadia Manea iz Liverpula i dvojca Ajaksa, Rajana Gravenberha i Nusaira Mazrauija.

Iz priče o transferima ne možemo isključiti ni Barselonu, koja se ozbiljno pojačala u poslednje vreme.

Klub sa Kamp Noua, iako je u finansijskim problemima, na transfere je potrošio 153.000.000 evra i to na dovođenje trojice fudbalera, Rafinje, Žila Kundea i Roberta Levandovskog

U prestonicu Katalonije stigli su i igrači poput Andresa Kristensena, Ektora Beljerina i Franka Kesija, ali za njih nije plaćeno nikakvo obeštećenje, pošto su došli kao slobodni igrači.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Robert Levandovski

Kada su u pitanju Italijani, Juventus je ovog leta premašio cifru od 100.000.000 evra.

Najveći deo novca otišao je na Bremera i otkup ugovora Federika Kijeze, a vredi napomenuti i dolazak srpskog reprezentativca Filipa Kostića iz redova šampiona Lige Evrope, Ajntrahta iz Frankfurta.

Republika

Foto: Twitter.com/JuventusFC

Filip Kostić

Šampion Italije Milan potrošio je više od upola manje novca nego Stara dama. Jedini veliki transfer bio je dolazak Šarla de Ketelara iz Briža u vrednosti od 32.000.000 evra. Drugi milanski velikan, Inter, potrošio je još manje novca, a izdvajaju se dolasci Hoakina Koree iz Lacija, kao i pozajmica Romelua Lukakua iz Čelsija.

Šampion prelaznog roka u Italiji sigurno je bila Roma. Žoze Murinjo je tokom leta doveo velika pojačanja i to uglavnom besplatno, dok je na obeštećenja potrošio manje od 10.000.000 evra

U prestonicu Italije bez obeštećenja stigli su Paulo Dibala, Nemanja Matić, Andrea Beloti, Mile Svilar, dok je na pozajmicu došao i Đorđinjo Vajnaldum. Jedina veća suma novca izdvojena je za Zekija Čelika (7.000.000 evra).

Republika

Foto: Tanjug/AP

Paulo Dibala i Nemanja Matić

PSŽ je još jedan od klubova koji je na pojačanja u ovom prelaznom roku potrošio skoro 150.000.000 evra.

Vitinja je Portu plaćen 41.000.000 evra, Nuno Mendeš je otkupljen od Sportinga za 38.000.000, a tu su i transferi Fabijana Ruiza, Karlosa Solera, Renata Sančesa, Nordija Mukiele..

Iza nas je nekoliko veoma turbulentnih meseci u kojima smo videli veliki broj zanimljivih transfera. Veliki evropski klubovi sada će moći da odmore, ali već u januaru kreće zimski prelazni rok i novi milioni će morati da se troše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading