INFANTINO ŠOKIRAO DOHU: Katar ostaje bez domaćinstva Mundijala zbog kršenja prava LGBT populacije?

Autor:

Sport

23.06.2022

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katar bi, zbog kršenja prava LGBT populacije, mogao da ostane bez organizacije Svetskog prvenstva, upozorio je u Dohi prvi čovek FIFA Đani Infantino.

INFANTINO ŠOKIRAO DOHU: Katar ostaje bez domaćinstva Mundijala zbog kršenja prava LGBT populacije?

Foto: Tanjug/AP

Đani Infantino

Kako se bliži Mundijal u Kataru, oči svetske javnosti sve više su uprte ka ovoj azijskoj zemlji, koja bi zbog rigoroznih propisa i prakse mogla da ostane bez organizacije najveće smotre svetskog fudbala. Predsednik Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) Đani Infantino najavio je da bi Kataru moglo da bude uskraćeno domaćinstvo, ukoliko širom ne otvori svoja vrata svim zainteresovanim navijačima, pa i pripadnicima LGBT zajednice.

Ako Katar ne želi da ukaže gostoprimstvo svakome, neće ni biti organizator Mundijala. Svetsko prvenstvo je događaj koji okuplja sve ljude - neveo je čelnik "svetske kuće fudbala" na biznis forumu u Dohi, a potom se pozabavio još jednim fenomenom koji predstavlja problem na stadionima - rasizmom.

Na poslednjih nekoliko najvećih takmičenja, više od 50 odsto igrača je bilo vređano, to je velika brojka. Sada je mnogo gore. Društvene mreže se danas koriste za uvrede na rasnoj osnovi i diskriminaciju - ocenio je Infanzino, uz poruku da će FIFA imati "nultu toleranciju" za prestupnike.

Podsetimo, organizatori prvenstva sveta uveli su i pravilo po kome se zabranjuje vođenje ljubavi na jednu noć, a onima koji ga budu prekršili zaprećena je zatvorska kazna u trajanju do sedam godina. Mundijal u Kataru na programu je od 21. novembra do 18. decembra, a reprezentacija Srbije smeštena je u grupu G, zajedno sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading