OD BARIJA JE PROŠLA 31. GODINA: Dan kada je Evropa gledala Zvezdi u leđa!

Autor:

Sport

29.05.2022

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crvena zvezda se pre 31 godine popela na krov Evrope savladavši u finalu u Bariju Olimpik iz Marseja. Sjajna generacija crveno-belih je do tog uspeha stigla bez poraza i tako se zlatnim slovima upisala u fudbalske anale.

OD BARIJA JE PROŠLA 31. GODINA: Dan kada je Evropa gledala Zvezdi u leđa!

Foto: FK Crvena zvezda

Te sezone, prvi protivnik Crvene zvezde bio je švajcarski prvak Grashopers. Prvi susret u Beogradu završen je nerešeno - 1:1, uz nešto slabiju igru, a strelac je bio Dragiša Binić. Međutim, revanš u Cirihu obeležila je goleada crveno-belih i ubedljiv trijumf - 4:1. Pogodili su Pančev, Radinović i Prosinečki koji je postigao dva gola iz jedanaesterca.

 


 
Sledeći rival bio je Rendžers, tada najskuplji tim na ostrvu. Već na "Marakani" je bilo rešeno pitanje prolaska. Četa Ljupka Petrovića je ostvarila ubedljivu pobedu golovima Radinovića, Prosinečkog i Pančeva. Revanš u Škotskoj bio je formalnost, a ostao je upamćen po pogotku "makazicama" Darka Pančeva.

 

 


 
Prvi četvrtfinalni meč protiv prvaka Istočne Nemačke Dinama iz Drezdena bio je preslikan onom protiv Rendžersa. Rutinska pobeda od 3:0, a strelci su bili Prosinečki, Binić i Savićević.

 

Drugi meč u Drezdenu, nije počeo dobro po crveno-bele. Domaćin je poveo već u drugom minutu. I kada su se mnogi zabrinuli zbog rano primljenog gola crveno-beli su polako preuzeli konce igre i u drugom poluvremenu preokrenuli rezultat. Najpre je Savićević u nezaboravnom slalomu predriblao kompletnu odbranu Dinama i izjednačio, a potpuni preokret doneo je Pančev - 2:1. Desetak minuta pre kraja, duel je prekinut, a UEFA je registrovala utakmica službenim rezultatom - 3:0 za Crvenu zvezdu.

 


 
U polufinalu, Crvena zvezda je opet morala u Nemačku, ovaj put Zapadnu. Rival je bio minhenski Bajern. Poveli su Bavarci sa 1:0 golom Volfarta. Ali to nije obeshrabrilo crveno-bele. U finišu prvog poluvremena Pančev je krunisao sjajnu akciju golom, a petnaestak minuta pre kraja kombinacija Pančev-Savićević donela je pobedu u Minhenu - 2:1.

 

 

 

Trener Ljupko Petrović upozoravao je da ništa nije rešeno i da neće biti lako u Beogradu. I bio je u pravu. Crveno-beli su poveli fantastičnim golom Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca, propustili još nekoliko izglednih prilika i sa prednošću otišli na poluvreme. A u nastavku prava drama. Najpre je Augentaler uz dosta sreće savladao Stojanovića iz slobodnog udarca. Samo par minuta kasnije, Efenberg je postigao pogodak za 2:1, a taj rezultat ostao je na semaforu do 90.minuta. Kada su svi pomislili da će meč otići u produžetke, Mihajlović je centrirao u srce šesnaesterca, a Augentaler odbio loptu koja je krenula ka golmanu Aumanu, koji ju je sproveo u mrežu - 2:2.

 


 
Finale u Bariju protiv Olimpika iz Marseja obeležilo je taktičko nadmudrivanje bez pravih šansi. Posle 120 minuta bilo je 0:0, a crveno-beli su slavili posle izvođenja penala. Precizni su bili Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev i "srebrna amfora" stigla je u Beograd.

 

 


 
Taj uspeh ostaće zauvek upisan u istoriju i predstavlja putokaz svim budućim Zvezdinim generacijama, inspiraciju za nove podvige, stoji na zvaničnom portalu FK Crvena zvezda.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading