BILO JE TAKO BLIZU: Ovo su NAJUBEDLJIVIJI trijumfi u istoriji polufinalnih mečeva nacionalnog kupa – rekord star osam i po decenija i dalje je NEDODIRLJIV!

Autor:

Sport

12.05.2022

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finalisti Kupa Srbije za sezonu 2021/22 su poznati.

BILO JE TAKO BLIZU: Ovo su NAJUBEDLJIVIJI trijumfi u istoriji polufinalnih mečeva nacionalnog kupa – rekord star osam i po decenija i dalje je NEDODIRLJIV!

Foto: Starsport

Pehar Kupa Srbije

Fudbaleri Partizana su na svom stadionu u Humskoj savladali novosadsku Vojvodinu rezultatom 2:1, dok je par sati kasnije, zvanični osvajač Duple krune iz prethodne sezone, ekipa Crvene zvezde deklasirala Novi Pazar rezultatom 8:0 i time obezbedila borbu za novi trofej u klupskoj istoriji.

Republika

Foto: Starsport

Detalj sa meča Crvena zvezda - Novi Pazar 8:0

 

Upravo je susret na stadionu „Rajko Mitić“ ušao u anale srpskog fudbala, a mnogi zanesenjaci ovom igrom, kao i sportski statističari krenuli su u klasifikaciju ostvarenog rezultata u istorijatu loptanja na ovim područjima.

Ako bi gledali noviju istoriju fudbalske igre, a mnogi analitičari ovu igru posmatraju samo od 1945. godine i kraja II Svetskog rata, duel između Crvene zvezde i Novog Pazara i ostvareni rezultat svakako predstavljaju najubedljiviji trijumf jedne ekipe u ovoj rundi kup takmičenja, tj. u polufinalu, odnosno završnoj borbi za plasman u direktnu borbu za trofej.

Međutim, ukoliko bi „zagrebali malo ispod površine“, došli bi do podatka da rezultat ostvaren na beogradskoj „Marakani“ 11. maja 2022. godine jeste istorijski, ali se ne može klasifikovati i kao najubedljiviji.

Naime, u sezoni 1937/38 igran je tzv. Zmiski Jugo kup. Najbolje ekipe Kraljevine Jugoslavije borile su se za trofej Kralja, a u polufinalnom duelu sastale su se ekipe koje su igrale u okviru Beogradskog loptačkog podsaveza. U polufinalu i završnoj borbi za plasman u veliko finale ekipa beogradskog BSK-a sastala se sa sarajevskom Slavijom. „Bskovci“ su bili više nego ubedljivi i slavili rezultatom 11:0. I u drugom susretu ove dve ekipe slavila je ekipa iz prestonice Kraljevine Jugoslavije rezultatom 1:0, čime su zakazali veliko finale sa zagrebačkim Građanskim.

U borbi za trofej Građanski je na zagrabačkom igrališti „Koturaška cesta“ slavio rezultatom 4:1, da bi u revanš meču, pred čak 13.000 gledalaca u Beogradu, meč završen bez pobednika 2:2 i trofej je otišao put Zagreba.

Zvezdina „osmica“ u polufinalnim duelima nacionanog kupa svrstava se na drugu poziciju večne liste najubedljivijih pobeda u ovoj rundi takmičenja, ali je u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala bilo još ubedljivih trijumfa na poslednjem kup stepeniku pred samo finale.

U sezoni 1956/57 fudbaleri Partizana su u neverovatnom finalu savladali beogradski Radnički rezultatom 5:3 i pored činjenice da su „Majstori“ na poluvremenu imali tri gola prednosti, ali su crno-beli u polufinalu ostvarili ubedljiv trijumf nad ekipom Šibenika rezultatom 7:0.

Sedam godina kasnije beogradski Partizan se ponovo našao na listi najubedljivijih pobeda u polufinalnoj kup rundi. Ovoga puta crno-beli su poraženi rezultatom 7:2. Dželat Partizana u polufinalu Kupa Maršala Tita bila je ekipa zagrebačkog Dinama.

Listu pet najubedljivih trijumfa u polufinalu kup takmičenja zaokružuje Crvena zvezda koja je u 1973. godine na svom terenu savladala ekipu Zagreba, takođe rezultatom 7:2

- Deset najubedljivijih trijumfa u polufinalu nacionalnog kup takmičenja:

Zimski Jugo kup 1937/38: BSK – SK Slavija Sarajevo 11:0

Kup Srbije 2021/22: Crvena zvezda – Novi Pazar 8:0

Kup Maršala Tita 1956/57: Partizan – Šibenik 7:0

Kup Maršala Tita 1963/64: Dinamo Zagreb – Partizan 7:2

Kup Maršala Tita 1973: Crvena zvezda – Zagreb 7:2

Kup Maršala Tita 1974: Hajduk Split – Vardar Skoplje 5:0

Kup Srbije i Crne Gore 2005/06: Radnički Niš – Crvena zvezda 0:5

Kup Maršala Tita 1952: Sarajevo – Crvena zvezda 2:6

Kup Maršala Tita 1965/66: Slavonija Osijek – Dinamo Zagreb 1:5

Kup Maršala Tita 1947: Partizan – Sloga Novi Sad 4:0

Ostvarenje ekipe trenera Dejana Stankovića jeste ušlo u anale srpskog fudbala, ali čini se da će rekord star osam i po decenija ipak teško biti premašen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading