GORI FUDBALSKI BEOGRAD: Neizvesnost će potrajati do poslednjeg minuta!

Autor:

Sport

11.05.2022

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovakva neizvesnost gotovo da se ne pamti kada su u pitanju „mali“ beogradski fudbalski tereni.

GORI FUDBALSKI BEOGRAD: Neizvesnost će potrajati do poslednjeg minuta!

Foto: Starsport

OFK Beograd

Međutim, teško je navedene terene i klubove koji na njima natupaju uopšte i nazvati „malim“, s obzirom da su kroz svoju, ne tako davnu istoriju, bili deo elite čak i jugoslovenskog fudbala, a neki iza sebe imaju i trofeje kojima se diče.

Ekipe novobeogradskog Radničkog, Zemuna i OFK Beograda, već određeni vremenski period, duži ili krači, nastapaju u trećem rangu domaćeg fudbala, odnosno u Srpskoj ligi Beograda. Upravo ova tri kuba, nekadašnji članovi i elitnog ranga velike Jugoslavije vode veliku borbu za povratak u viši rang, tj. u Prvu ligu Srbije, a potpuno je jasno da u nekon narednom periodu sebe ponovo vide kao deo elite srpskog fudbala.

Tokom dosadašnje sezone na beogradskim, srpskoligaškim terenima odigrano je 25 rundi i pred sam finiš sezone i pet poslednjih mečeva, ekipa novobeogradskog Radničkog sa 57 osovjenih bodova trenutno je najbliža promociji. Tri koraka iza nalazi se ekipa Zemuna. Gornjovarošani trenutno na svom kontu imaju 54 boda i u mnogo povoljnijem su položaju u odnosu na ekipu sa stare Karaburme. OFK Beograd je u jednom momentu figurirao kao glavni favorit za povratak u viši rang, ali su u prethodna četiri prvenstvena duela otvarili samo jdan trijumf što je prouzrokovalo da pet mečeva pre kraja sezone, imaju osam bodova manje u odnosu na lidera sa Novog Beograda.

Iz potaje, uz sklop određenih rezultata, plamanu u viši rang nadaju se i fudbaleri BASK-a. Ekipa sa Careve ćuprije ima 48 bodova, ali im slede dva velika duela protiv Zemuna i Radničkog, tako da se ipak ne smeju već sada u potpunosti otpisati.

Aktuelni lider, ekipa Radničkog polovinom prošlog veka bila je značajan takmac i u fudbalu nekadašnje SFR Jugoslavije. Popularni „Majstori“ su u sezonama 1955/56 i 1957/58 stigli do treće pozicije na tabeli Prve lige Jugoslavije, a 1957. godine igrali su i finale nacionalnog kup takmičenja gde su nakon vođstva od 3:0 nakon prvog dela igre, na kraju poraženi rezultatom 5:3, pa je nekadašnji „najdraži“ trofej otišao u vitrine kluba iz Humske ulice.

Spletom raznoraznih nesrećnih okolnosti, kao i potpunim finansijskim kolapsom, Radnički je početkom druge decenije XXI veka doživeo strmoglavi pad čak do Prve beogradske lige što predstavlja tek peti stepen takmičenja u domaćem fudbalu. Ipak, „Majstori“ su uspeli da spreče potpuno klupsko posrnuće i nestanak, pa se čini da nakon sedam godina egzistiranja u trećem rangu takmičenja, dolazi vreme za konačni iskorak.

Verovatno i najveće iskušenje Radnički će do okončanja sezone imati u predposlednjem 29. kolu kada će na svom stadionu pokraj Studentskog grada dočekati ekipu BASK-a, ali se iak čini da će prvih dana meseca juna u Bariču, u duelu sa Prvom iskrom, moći da proslave povratak u Prvu ligu Srbije.

- Radnički (NB) 57 bodova:

26. kolo: Radnički (NB) – Studentski grad

27. kolo: Leštane – Radnički (NB)

28. kolo: Radnički (NB) – Jedinstvo Surčin

29. kolo: Radnički (NB) – BASK

30. kolo: Prva iskra – Radnički (NB)

Drugoplasirani Zemun, tokom 80-tih godina XX veka, bio je član jugoslovenske fudbalske elite noseći ime generalnog sponzora, kompanije „Galenika“, ali suštinski standradni član Prve lige postaju tek raspadom velike Jugoslavije. Početkom 90-tih godina ostvario je i najveći prvenstveni uspeh osvojivši četvrtu poziciju na tabeli iza Partizana, Crvene zvezde i Vojvodine, a 1996. godine stiže i do međinarodne scene. U Intertoto kupu, u „grupi 12“ u konkurenciji francuskog Gengampa, Jara iz Finske, bukureštanskog Dinama i Kolhetija iz Gruzije zauzeli su drugu poziciju što nije bilo dovoljno za plasman u narednu fazu takmičenja.

Kada je reč o nacionalnom kupu, Zemunci su najveći uspeh ostvarili u sezoni 2007/08 kada u stigli do finala ovog takmičenja, ali je u borbi za trofej Partizan bio znatno uspešniji slavivši rezultatom 3:0.

 

 

Zemunci su u dosadašnjoj sezoni ostvarili skor od 17 pobeda, tri remija i pet poraza, a kada je reč o iskušenjima do kraja takmičenja, Zemun već u narednom kolu gostuje na Carevoj Ćupriji, ali im svakako predstoje mečevi u kojima ne mogu stoprocentno računati na bodove protiv BSK-a u Borči, u Obrenovcu protiv Radničkog, kao i Brodarca u Gornoj Varoši.

- Zemun 54 boda:

26. kolo: BASK – Zemun

27. kolo: BSK Borča – Zemun

28. kolo: Zemun – Brodarac

29. kolo: Radnički (O) – Zemun

30. kolo: Zemun – OFK Zvezdara

Trećeplasirani OFK Beograd je jedini klub u ovom triju za koji se može reći da je trofejni i u jugoslovenskim okvirima. „Romantičari“ sa stare Karaburme imaju pet šampionskih pehara Kraljevine Jugoslavije, a 1934. godine su bili osvajači kup takmičenja, dok su nakon II Svetskog rata još četiri puta stizali do trofeja u Kupu Maršala Tita (1953, 1955, 1962. i 1966.).

Na međunarodnoj sceni ukupno su odigrali čak 78 mečeva, a najveći uspeh ostvarili su u sezoni 1962/63 kada su nakon istočnonemačkog Halea, Portduna iz Severne Irske i italijanskog Napolija stigli do polufinala Kupa pobednika kupova gde ih je eliminisao londonski Totenhem rezultatima 1:2 i 1:3.

Do polufinala nekog evropskog kupa stigli su i 2004. godine kada su u okviru Intertoto kupa eliminisali letonski Dinaburg i finski Tampere, ali ih je u borbi za finale eliminisao Atletiko iz Madrida ukupnim rezultatom 1:5 u dva odigrana susreta.

 

 

„Romanričari“ sa trenutno osam bodova zaostatka u odnosu na Novobeograđane, možda imaju i najlakši raspored do kraja prvenstva. Najveće iskušenje ih očekuje već u predstojećem kolu kada će ugostiti Brodarac, a upravo najlakši raspored i jeste njihov najveći adut za konačni plasman u drugi rang srpskog fudbala.

- OFK Beograd 49 boda:

26. kolo: OFK Beograd – Brodarac

27. kolo: Radnički (O) – OFK Beograd

28. kolo: OFK Beograd – OFK Zvezdara

29. kolo: Ušće – OFK Beograd

30. kolo: OFK Beograd – Studentski grad

Jeno je sigurno, fudbalski Beograd će u naredne tri nedelje imati šta da vidi. Borba za plasman u Prvu ligu Srbije biće zanimljivija kao nikada pre...

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading