SPLITSKI HAJDUK I PRAVOSLAVLJE: Zanimljivosti iz istorije domaćeg fudbala – Dan kada su Uskršnja jaja promenila pravila loptanja i uticala na Novaka Đokovića gotovo vek kasnije!

Autor:

Sport

26.04.2022

16:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavni ATP 250 turnir u Beogradu imao je posebnu uvertiru pred meč koji je odlučio pobednika ovogodišnjeg najvećeg tenisekog takmičenja u srpskoj prestonici, ali i Srbiji u celini.

SPLITSKI HAJDUK I PRAVOSLAVLJE: Zanimljivosti iz istorije domaćeg fudbala – Dan kada su Uskršnja jaja promenila pravila loptanja i uticala na Novaka Đokovića gotovo vek kasnije!

Foto: Starsport

Naime, pred finalni duel Serbian opena između Novaka Đokovića i ruskog tenisera Andreja Rubljova, koji je odigran baš na pravoslavni Uskrs, dvojica tenisera su tucanjem uskršnjih jaja odlučili o tome koji teniser će prvi servirati i ko će se naći na kojoj strani terena na početku meča. Ovakva uvertira mnoge je iznenadila, ali je opšti zaključak da je naišla na veliko odobravanje kako prisutne publike na centralnom terenu Teniskog kompleksa „Novak“ na Dorćolu, ali i publike koji su ovaj duel pratili putem TV prijemnika.

Međutim, ukoliko malo zagrebemo u sportsku istoriju, saznaćemo da se ovakav potez već dogodio u našem glavnom gradu i to pre gotovo osam i po decenija.

Uskrs u Beogradu sada već davne 1938. godine, obeležila je jedna fudbalska utakmica. Tog 26. aprila pravoslavlje je proslavljalo najradosniji hrišćanski praznik praznik – Vaskrs, a u okviru 15. kola Prvenstva Kraljevine Jugoslavije u fudbalu, na popularnom igralištu kod “Prometne banke” u Uskočkoj ulici u samom centru Beograda, sastale su se ekipe beogradskog Jedinstva i Hajduka iz Splita.

Glavni sudija ovog susreta Franjo Bažant iz Zagreba izveo je dve ekipe na centar igrališta, a zatim je pozvao kapitene ekipa Baneta Sekulića i Joza Matošića da izaberu strane terena. Zagrebački delilac pravde je izvadio kovanicu iz džepa i na pitanje “Kruna ili glava”, dvojica kapitena su izvadila uskšnja jaja, a kapiten splitske ekipe Jozo Matošić je rekao:

- Mi ćemo po srpskom običaju, tucajući jaja rešiti izbor strana. Danas je pravolavni Uskrs, a mi smo gosti.

 

 

Kapiten “beogradskih Zelenih” Bane Sekulić je u ruci imao crveno ofarbano jaje, dok je Matošić posedovao šareno. Ipak, tucanje Uskršnjim jajima je okončano “nerešenim rezultatom”, pa je sudija Franjo Bažant ipak bacanjem dinara morao da odluči o stranama igrališta, kao i o prvom posedu lopte.

Traba napomenuti da je susret završen podelom bodova rezultatom 2:2. Domaćin je golovima Aleksandra Aranđelovića u 10. i Milutina Pajevića u 16. minutu poveo sa dva gola razlike, ali je Franjo Matošić u 20. minutu smanjio rezultatski deficit. Promene rezultata nije bilo do pred sam kraj meče kada je četiri minuta pre poslednjeg zvižduka sudije Bažanta, Franjo Matošić svojim drugim pogotkom postavio konačan rezultat ovog susreta.

SK Jedinstvo – Hajduk Split 2:2 (2:1)

Strelci: 1:0-Aranđelović 10`, 2:0-Pajević 16`, 2:1-F. Matošić 20`, 2:2-F. Matošić 86`

Stadion: Igralište SK Jedinstvo kod „Prometne banke“

Gledalaca: 700

Sudija: Franjo Bažant (Zagreb)

SK Jedinstvo: Vuksan, Vujović, Rančić, Petković, Lončarević, Poljvaš, Pajević, Živković, Aranđelović, Simić, Sekulić.

Hajduk Split: Čulić, Milutin, J. Matošić, Marušić, Rafaneli, Bakotić, Muljačić, F. Matošić, Alujević, Lemešić, Radovniković.

U sezoni 1937/38 ekipa SK Jedinstva je prvi put u svojoj istoriji učestvovala u šampionatu Kraljevine Jugoslavije. Nakon 18 odigranih mečeva zauzeli su osmu poziciju u ligi od deset klubova sa 12 osvojenih bodova ostvarivši četiri trijumfa, isto toliko remija i deset poraza.

Foto: Printscreen/Privatna arhiva

Tabela Prvenstva Kraljevine Jugoslavije 1937/38

 

„Zeleni“ su u svom premijernom izdanju u fudbalskoj eliti Kraljevine ostvarili pobede protiv ekipa BASK-a (1:0), sarajevske Slavije (1:0) i dva puta protiv zagrebačke Konkordije 2:1 i 1:0.

Istorijat SK Jedinstvo:

Klub je osnovan 1. maja 1924. godine spajanjem beogradskih klubova Vardara i Konkordije koji su se do tada takmičili u Beogradskom loptačkom podsavezu. U početku su od gradke opštine dobili na korišćenje igralište nekadašnjeg SK Srpski mač kluba koji je egzistirao u periodu od 1905. do 1911. godine, a koje se nalazilo u današnjem parku Svetih Ćirila i Metodija kod Vukovog spomenika. Klub je ksnije izgradio igralište u blizini „Prometne banke“ u Uskočkoj ulici u samom centru Beograda.

Jedinstvo je u početku nastupalo u belim dresovima sa ljubičastim prugama, a kasnije su klupske boje promenili, pa su postali poznati pod nadimkom „beogradski Zeleni“.

Ekipa je dva puta učetvovala u šampionatu Kraljevine Jugoslavije. U sezoni 1937/38 zauzeli su osmu poziciju u ligi od deset klubova, a godinu dana kasnije bili su šestoplasirani u takmičenju koje je te sezone brojalo 12 klubova.

Nakon raspada Kraljevine Jugoslavije nastalom po početku Drugog svetskog rata, učestvovali su u šampionatu koje je igrano na okupiranoj teritoriji Srbije u kojem su uglavnom učestvovali klubovi iz Beograda i okoline.

Po okončanju sukoba 1945. godine i dolaskom nove vlasti na području od Triglava do Đevđelije, klubu je zabranjeno dalje egzistiranje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading