NA ZAPADU NIŠTA NOVO: Rusija je na stubu srama! ODUZIMAJU im sportska takmičenja, protiv njih NEĆE da igraju, ali im njihov NOVAC ipak ne smeta!

Autor:

Sport

25.02.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratni sukobi na teritoriji Ukrajine eskaliraju, a sva ova dešavanja implementiraju se i na sportska zbivanja.

NA ZAPADU NIŠTA NOVO: Rusija je na stubu srama! ODUZIMAJU im sportska takmičenja, protiv njih NEĆE da igraju, ali im njihov NOVAC ipak ne smeta!

Foto: Tanjug/AP

U danu kada je predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin proglasio priznanje Donjecke i Luganjske Narodne Republike, evropska kuća fudbala (UEFA) najavila je, a zatim i definitovno donela odluku o oduzimanju odigravanja finalnog meča ovosezonske Lige šampiona Sankt Peterburgu. Istoga dana, nemački fudbalski klub Šalke iz Gelzenkirhena objavio je informaciju po kojoj nakon decenije i po raskida sponzorski ugovor sa ruskom kompanijom „Gasprom njeft“.

Već narednog dana, kada su ruske trupe pokrenule vojnu akciju, listom su sportske organizacije i klubovi donosili odluke po kojima ne žele da se u budućnosti takmiče sa klubovima sa prostora Ruske Federacije. Tako je svetska automobilska organizacija FIA, već donela odluku o otkazivanju trke za Veliku nagradu Sočija, španski, litvanski i nemački klubovi odbili su da odigraju svoje unapred planirane mečeve protiv ruskih klubova u okviru košarkaške Evrolige, a vrhunac dešavanja dogodio se na revanš meču šesnaestine finala UEFA Lige Evrope gde je ekipa Zenita besramno pokradena u Sevilji na meču protiv Betisa čime je i direktno uticano na budućeg učesnika naredne faze ovog takmičenja.

 

I

Republika

Foto: Tanjug/AP

UEFA

 

sve navedeno možda bi i imalo smisla i moglo bi se razumeti, da ipak sa neke druge strane ne postoje dvostruki aršini.

Naime, kao što je već rečeno, UEFA je odlučila da ranije donešena odluka o domaćinstvu finala elitnog evropskog klupskog fudbalkog takmičenja, preinači i da grad na reci Nevi ne dočeka najbolje fudbalske klubove u finalu aktuelne Lige šampiona. Ova odluka je i bila očekivana, ali kada se malo zagrebe ispod površine, uviđaju se određene nelogičnosti.

Ruski naftni gigant, kompanija „Gaprom njeft“ poslednjih godina ulaže velika sredstva u evropski sport. Oni su jedni od glavnih sponzora UEFA organizacije i velikih takmičenja koja se organizuju u okviru evropske kuće fudbala. Samim tim velike količine ruskog novca slivaju se na račun UEFA organizacije. Upravo u ovoj činjenici leži i glavni problem. Dakle, UEFA je oduzela organizaciju finala Lige šampiona ruskom gradu, ali se istovremeno ne gade kada je u pitanju ruski novac. Nepoznato je koliko „Gasprom njeft“ na godišnjem nivou ulaže u evropski fudbal, ali se zna da je poslednji sponzorski ugovor koji je potpisan 2021. godine, na snazi do 2024. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Čeferin

 

Postavlja se pitanje kako Rusija nije podobna za organizaciju velike sportske manifestacije, ali kada finansira organizovanje istih manifestacija onda je i dalje podobna. Da li je neophodno postaviti pitanje moralnih kodeksa navedene odluke, a neophodno je i izneti podatak da je upravo „Gasprom“ jedan od glavnih sponzora i Evropskog fudbalskog prvenstva koje se održava već pomenute 2024. godine. Hoće li na neko od ovih pitanja odgovoriti Aleksandar Čeferin?

Dvostruki aršini su jasni, a sve navedeno može se jasno opisati krilaticom „Na zapadu ništa novo“...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Dragan

03.03.2022 21:59

Takozvana evropska demokratija-kako nisu osudili nemačku koja je mimo svih zakona priznala hr. I slo. pa su posle njih19 tukli mnogo slabiju srbiju... Itd.