NIKO KAO ONI: U Pragu su ispisali nove stranice ISTORIJE srpskog fudbala! Statistika je NEUMOLJIVA!

Autor:

Sport

18.02.2022

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri Partizana ostvarili su važan trijumf u prvom meču šesnaestine finala UEFA Lige konferencija.

NIKO KAO ONI: U Pragu su ispisali nove stranice ISTORIJE srpskog fudbala! Statistika je NEUMOLJIVA!

Foto: Starsport

Puleni trenera Aleksandra Stanojevića slavili su u Pragu protiv ekipe Sparte rezultatom 1:0, a gol je delo Kvinsija Meniga u 78. minutu susreta.

Republika

Foto: Starsport

Menig, strelac pogotka u Pragu

 

Ovaj meč, ne samo da će mnogo značiti fudbalerima Partizana pred revanš koji se za 14 dana igra na stadionu, već ulazi i u anale kako kluba iz Humske, tako i uopšteno srpskog klupskog fudbala.

Od raspada velike Jugoslavije, kada su u pitanju srpski klubovi, jedino su proleće u Evropi, očekivano ostvarilivali Crvena zvezda i Partizan.

Šampion Evrope iz 1991. godine, do prvog prolećnog igranja u Evropi morao je da sačeka do sezone 2017/18 kada je ekipa Vladana Milojevića nakon grupne faze UEFA Lige Evrope u kojoj je snage odmerila sa Arsenalom, Kelnom i BATE Borisovim, u šesnaestini finala ovog takmičenja odmerila snega sa moskovskim CSKA. "Armejci" su bili uspešniji pa su nakon beogradskih 0:0, na domaćem terenu slavili minimalnim rezultatom.

Nakon dva uzastopna učešća u grupnoj fazi Lige šampiona, Crvena zvezda je prethodne 2020/21 sezone, takođe u Ligi Evrope, u prvom prolećnom kolu odmerila snage sa velikanom iz "grada mode". Nakon dva remija, zahvaljujući jednom golu više postignutom na gostujućem terenu, ekipa Milana je nastavila takmičenje.

Sa druge strane, ekipi Partizana je ovo treće učešće u prolećnim borbama od raspada nekadašnje države. Crno-beli su u sezoni 2004/05 nakon grupne faze tadašnjeg UEFA kupa gde su za protivnike imali ekipa Lacio, Viljareala i Midlsbra, u prvoj prolećnoj rundi odmerili snage sa ukrajinskim Dnjeprom iz Dnjepropetrovska. Nakon 2:2 u prvom meču, golom Miroslava Radovića u samom finišu susreta u Ukrajini, Partizan se izborio i za osminu finala renomiranog takmičenja, ali je kao i Crvenoj zvezdi 13 godina kasnije, ekipa CSKA iz Moskve bila nepremostiva prepreka.

 

 

Partizan je u sezoni 2017/18, zajendo sa Večitim rivalom igrao prolećnu eliminacionu fazu, ali je ekipa češke Viktorije Plzenj bila nepremostiva prepreka (1:1, 0:2).

Ipak, da se vratimo na meč crno-belih u Dnjepropetrovsku. Tadašnja pobeda Partizana u meču koji je odigran krajem februara 2005. i jučerašnji trijum identičnim rezultatom u Pragu, biće ispisana zlatnim slovima u istoriji kluba iz Humske.

 

 

Naime, to su jedine dve pobede srpskih klubova u prolećnim evropskim mečevima od raspada SFR Jugoslavije.

Crno-beli, pored zadovoljstva usled trijumfa u Pragu, svakako moraju biti ponosni na ostvareni rezultat, a celokupna srpska fudbalska javnost sada očekuje rezultatsku reakciju i na drugoj strani Topčiderskob brda...

Može li srpski fudbal da načini još koju senzaciju u aktuelnoj fudbalskoj sezoni? Obezbeđena su dva učesnika u UEFA Ligi šampiona u sezoni 2023/24, ali ipak je možda samo nebo granica.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading