TUGA U HUMSKOJ: Odlazak LEGENDARNOG golmana Partizana

Autor:

Sport

12.02.2022

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan 2010. godine preminuo je legendarni golman Partizana Petar Borota.

TUGA U HUMSKOJ: Odlazak LEGENDARNOG golmana Partizana

Foto: Starsport

Petar Borota je imao bogatu fudbalsku karijeru, u kojoj je pored Partizana, branio za OFK Beograd, Čelsi, Brentford, Portimoense, Boavištu i Porto.

On je bio veliki ljubimac navijača crno-belih, koji su ga momentalno zavoleli.

Borota je u prvoj sezoni u dresu kluba iz Humske na 34 utakmice primio samo 19 golova, a Partizan je nadmoćno osvojio titulu prvaka Jugoslavije, ostaviviši daleko iza sebe drugoplasiranu Crvenu zvezdu.

Pored sjajnih odbrana, bio je poznat po svom ekscentričnom ponašanju na terenu, ali i van njega. Takođe, pamti se i njegov krajnje neverovatan potez na jednom večitom derbiju.

On je fauliran posle jednog duela, a pošto je lopta bila u njegovim rukama sudija je pustio da se igra nastavi. Ipak, Borota je pomislio da je dosuđen faul, spustio je loptu na peterac i krenuo da daje instrukcije saigračima, to je iskoristio Miloš Šestić, koji je prišao i šutnuo loptu u mrežu. Golman Partizana se žalio, ali uzalud, a na kraju je Zvezda slavila sa 3:1.

Zanimljivo je da je Borota slično napravio i u duelu sa Dinamom iz Drezdena, a crno-beli su na kraju posle penala eliminisani od nemačkog velikana.

Pored Partizana, Borota je najpoznatiji bio i kao golman londonskog Čelsija. On je, kao i u Humskoj, odmah osvojio navijače. Oni su ga podržavali i kad je dobro branio, ali i kada je imao svoje ekscentrične ispade na terenu. Jednom prilikom besne pristalice Plavaca su uletele na teren, a Borota im se pridružio. I u Engleskoj je primao čudne golove, a jedan takav je ovekovečen u kultnom filmu "Kengur". Naime, Borota je odbranio jedanaesterac, a potom je sa loptom ušao u gol da uzme kačket, a sudija je pokazao na centar. Navijači Plavaca ga nisu zaboravili. Borota se našao u idalnom timu Čelsija svih vremena! Po izboru navijača Petar je proglašen za naboljeg golmana ikada koji je nosio dres londonskog kluba.

Posle tri godine provedene u Čelsiju otišao je Brentford, zatim je karijeru nastavio u Portugalu, a onda je rešio da ode u penziju.

Preminuo je u Đenovi posle duge i teške bolesti 12. februara 2010. godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Pogled sa Rtnja

13.02.2022 13:32

U Engleskoj je proglašavan za najboljeg golmana i najboljeg stranog igrača. Pre nekoliko godina navijači Čelzija su ga svrstali u idealan tim ovog kluba svih vremena. Događaj koji je prikazan u filmu je ,međutim, samo urbana legenda.