FINALE LIGE ŠAMPIONA U BEOGRADU: Oči evropske javnosti biće usmerene ka SRBIJI!

Autor:

Sport

29.01.2022

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Omladine i sporta u Vladi Republike Srbije u intervjuu za "Telegraf" izneo je najnovije informacije u vezi izgradnje Nacionalnog stadiona "Srbija"., a osvrnuo se i na uspehe srpskih sportista u prethodnoj 2021. godini.

FINALE LIGE ŠAMPIONA U BEOGRADU: Oči evropske javnosti biće usmerene ka SRBIJI!

Foto: Tanjug/AP

Pehar Lige Šampiona

Interesantno je bilo čuti kako Ministar Udovičić vidi prethodnu 2021. godinu kada su srpski sportisti u pitanju:

- Prethodna godina nas obavezuje da budemo kvalitetniji i bolji. Oborili smo rekorde u svim segmentima i naš rezultat u sportu vidljiv je na semaforu i pokazuje da smo u pozitivi i da smo oborili sve rekorde. Počevši od medalja na Olimpijskim igrama, gde smo osvojili 9 odličja, a da podsetim da smo 2004, 2008. i 2012. zajedno uzeli 9 medalja. To pokazuje da smo napredovali u sportu i ne samo to, već da naši sportisti ulaze u borbe za medalje skoro u svakom sportu.

I država je u mnogo čemu pomogla vrhunskom sportu:

- Zbog prethodne dve godine, koja je bila prožeta korona virusom, došlo je do promene u svim segmentima. Ali, sagledavanjem potreba klubova i sportista, mogu da kažem da sam imao podršku Vlade, kako premijerke, tako i ostalih kolega, ali i predsednika države. Protekle godine smo imali dve sistemske podrške klubovima, gde je država dala 2,3 milijarde dinara. U 2020. je 300 klubova dobilo pomoć, a u 2021. njih 309. Želimo da održimo kontinuitet rada klubova, kvaliteta rada, da bismo imali vrhunske rezultate, jer baza sportista proizilazi i klubova - istakao je Ministar Udovičić i dodao:

- Dobili smo fidbek od klubova da im je to značilo dosta i da nisu morali da gase svoje organizacije. Takođe, imamo nikad veća davanja granskim savezima, primera radi Paraolimpijski komitet je imao u 2013. godini 26 miliona dinara, a danas ima 90 miliona. Da biste imali rezultate morate da ulažete više. Vrlo je proverljiv podatak da je danas država mnogo više uz sportiste nego u moje vreme gde sam, kao sportista, čekao na nagrade po godinu dana, a danas je to vreme za isplatu, samo sedam dana.

Strategija za narene Olimpijske igre koje su na programu već 2024. godine, postoji:

- Sport je surov, jer ne daje priliku za dugačko slavlje ili tugovanje. Slavi se ili tuguje samo jedan trenutak, posle meča. Već narednog dana imate nove obaveze i novo dokazivanje. U skladu sa tim mi smo u dobokoj fazi organizacije svih priprema da bismo u Parizu oborili rekord iz Tokija kako na OI, tako i na POI. Odmah posle Tokija smo izašli sa jasnim planom i strategijom gde vidimo srpski sport 2024. godine, ali već danas podupiremo mnoge projekte za 2028. godinu i Los Anđeles. Već danas znamo koji su to sportovi u koje želimo da ulažemo.

Republika

Foto: MOS

Ministar Vanja Udovičić

Prethodnih godina postojala je ideja o osnivanju Svetskog prvenstva 2030. godine:

- U ovom trenutku smo stali sa pričama o organizaciji SP 2030. Sporazum koji smo potpisali sa Rumunijom, Grčkom i Bugarskom je u zastoju od strane Grčke, jer imaju novu Vladu, pa dolazi do preispitivanja rada prethodne Vlade. Očekujemo u kratkom roku da se takve odluke definišu, da znamo da li nastavljamo u  tom procesu. Mi nemamo mogućnosti da sami to radimo i zato smo išli regionalno da bismo zajedno konkurisali i za Euro i za Mundijal. Izgradnja infrastrukture je tu veoma važan faktor.

Kada se priča o tome, neizbežno pitanje vezano je za izgradnju Nacionalnog stadiona:

- Fudbal je potpuno drugačiji od ostalih sportova. Standardi FIFA i UEFA vas guraju da ulažete sredstva za rekonstrukciju stadiona. Ne žele više da gledaju kroz prste da naši klubovi igraju na stadionima koji ne ispunjavaju kriterijume. To je jedna globalna borba. Imamo sportski kvalitet i možemo da finansijski pratimo neke zemlje. Moramo i u fudbalu da radimo na infrastrukturi i u ovom momentu rekonstruišemo tri stadiona u Loznici, Zaječaru i Leskovcu.

- Ove godine, čim nam vremenske prilike dozvole, krećemo u rekonstrukciju još pet stadiona i takođe kad se steknu uslovi počinje izgradnja Nacionalnog stadiona. Ne možemo da kažemo da je sve gotovo, jer je to objekat za koji je teško reći "E sad krećemo". Dosta je to zahtevno. Na proleće počinjemo sa sređivanjem infrastrukture koja će da vodi do stadiona, od putne do komunalne. Završetak projekta stadiona očekujemo u prvoj plovini ove godine, kao i da krenemo sa kamenom temeljcem, odnosno sa izgradnjom. Ideja je da sa multifunkcionalnim stadionom konkurišemo za održavanje finala Lige šampiona i Lige Evrope.

Republika

Foto: ministarstvo finansija

Maketa izgleda Nacionalnog stadiona Srbija

Za kraj zanimljivo je videti kakva očekivanja Ministar ima u vezi predstojećeg Svetskog prvenstva koje se krajem godine održava u Kataru:

- Ja sam uvek optimista da možemo kvalitetnije i bolje nego ranije. Uveren sam da možemo da napravimo izvanredan rezultat u fudbalu. Verujem da ćemo biti ponosni, kao što smo bili pre nekoliko meseci kada smo se plasirali na Mundijal pobedom u Portugaliji. Ali, moram da podsetim da mi u klupskom fudbalu imamo učesnike evropskih takmičenja redovno poslednjih godina.

- Došli smo do situacije da možemo da imamo i dva predstavnika u Ligi šampiona što je rezultat sistemskog ulaganja. Tako da je realno da i u fudbalu očekujemo vrhunske rezultate jer imamo odlične pojedince koji su cenjeni. Ja sam najponosniji jer Srbija danas ima najboljeg košarkaša sveta, najboljeg košarkaša Evrope, najboljeg vaterpolistu sveta, najboljeg tenisera, najbolju odbojkašicu, najbolju karatistkinju i trenera na svez, zatim najbolju  tekvondistkinju sveta i trenera. Andrea Arsović je prva na rang listi strelaca. Srbija ima najbolje individualce sveta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading