DEKI NAPUŠTA ZVEZDU? Stanković kreće stopama LEGENDARNOG srpskog trenera?

Autor:

Sport

10.11.2021

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beogradski mediji u utorak su preneli vest da je trener Crvene zvezde Dejan Stanković kandidat za klupu Sampdorije, a ukoliko odluči da karijeru nastavi u Italiji, Deki bi krenuo koracima legendarnog srpskog stručnjaka Vujadina Boškova.

Republika

Foto: Starsport

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković

Naime, Boškov je tvorac zlatne generacije Sampe, koja je "harala" italijanskim, ali i evropskim fudbalom, krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka.

Sampdorija je osnovana 1946. godine, spajanjem dva manja kluba iz Đenove, a veći deo svoje istorije provela je u elitnom rangu italijanskog fudbala. Uspon tima sa stadiona "Luiđi Feraris" počinje 1979. godine, kada je na njegovo čelo došao naftni magnat Paolo Mantovani. Plavo-beli stižu do prvog velikog trofeja, pehara u Kupu Italije 1985. godine, a zatim je na klupu seo Vujadin Boškov.

On je kreirao moćan tim za tadašnje prilike, koji su predvodili Roberto Manćini i Đanluka Vijali, a u narednim godinama Sampdorija je podigla još dva pehara pobednika najmasovnijeg italijanskog takmičenja.

Klub u tom periodu uspeva da osvoji i Kup pobednika kupova, uz još jedno odigrano finale, a u sezoni 1990-1991 i premijerni Skudeto! Iza Đenovaljana, sa pet bodova manjka, ostali su milanski velikani, Osvajanjem titule, Sampdorija je stekla pravo učešća u Kupu evropskih šampiona, gde je u grupi završila kao prvoplasirana, ispred Crvene zvezde. Fenomenalnim vođenjem od strane Boškova, Sampa je ušla u finale, gde je zaustavljena od Barselone, golom Holanđanina Ronalda Kumana u 112. minutu.

Nakon toga, sledi Sampdorijin pad. Boškov se preselio u Romu, a do dan danas klub iz Đenove nije uspeo da se vrati na staze "stare slave". Još jedan zanimljiv podatak je da je Sampu sa klupe predvodio i Stankovićev kum, Siniša Mihajlović, koga je na mesto trenera postavio Masimo Ferero, čovek koji insistira na Dekijevom dolasku na "Luiđi Feraris".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Realista i VELIKI ZVEZDAŠ

10.11.2021 11:45

Znam da se mnogim zaluđenicima neće dopasti, ali ako Deki prihvati i ode u Đenovu ili bilo gde drugde - učinio bi največu stvar za ZVEZDU. Veliku kao što su bile njegove igre i golovi dok je igrao!!! On je još jedna potvrda da veliki igrači retko kad uspeju i kao treneri. Istina je najčešče surova, ali dobro je suočiti se sa njom - poslednja utakmica protiv Danac, ozbiljan tim u tom rangu takmičenja i na domaćem terenu, ni po kiši, ne sme da se zatvara, da igra bunker i da 'probudi' tek posle primljenog gola, pet minuta pre kraja. To je odgovornost trenera!!!