LEGENDE O DRAGANU PANTELIĆU: Pižona šokirala vest o smrti svog velikog prijatelja!

Autor:

Sport

21.10.2021

04:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prokleti virus korona odneo je juče ujutru u Nišu život još jedne istinske sportske legende, i to Dragana Pantelića, fudbalskog boema kakvog nismo niti ćemo imati među golmanima. Uvek poseban, autentičan do srži, nekada tvrdoglav, često na svoju ruku, sa 29 golova bio je najbolji jugoslovenski strelac među čuvarima mreže, postao ikona Radničkog, ali i Bordoa i nacionalnog tima SFRJ Jugoslavije, za koju je igrao od 1979. do 1984.

Republika

Foto: Starsport

Legenda jugoslovenskog fudbala Dragan Pantelić

Od harizmatičnog Pantelića na stranicama Srpskog telegrafa oprostili su se njegovi nekadašnji saigrači iz reprezentacije Vladimir Petrović Pižon (66) i Miloš Šestić (65).

Popularni Pižon je za tragičnu vest saznao baš od nas.

- Uh, baš ste me neprijatno iznenadili. Velika tragedija, mnogo mi je žao Dragana, bio je čovek vedrog duha, uvek spreman za humor. Dobro sam ga poznavao, bili smo cimeri na Svetskom prvenstvu u Španiji 1982, dok su svi ostali igrači bili sami u sobama. Dragan je bio malo nestašan, pa je selektor Miljan Miljanić želeo da malo povedem računa o njemu - priseća se četvrta Zvezdina zvezda doga|aja od pre skoro četiri decenije i dodaje:

Republika

Foto: Starsport

Legenda Crvene zvezde Vladimir Petrović Pižon

- Pantelić je bio izuzetno vredan i talentovan golman, a nije tada bilo uobičajeno da za Jugoslaviju brani neko iz manjih klubova, kao što je Radnički. Sećam se da smo se na treninzima takmičili koće da izvede bolje penale. Znao je da bude i uspešniji od mene jer je jedanaestercima pristupao nonšalatnije, bez psihičke barijere i stege, dok sam ja stalno razmišljao hoću li promašiti.

Šestić je bio saigrač Panteliću i na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980, kada je SFR Jugoslavija bila četvrta i na pomenutom Mundijalu dve godine kasnije.

- Dragan je bio veliki golman i još veći čovek, uvek spreman na šalu. Sećam se kao da je juče bilo kada je na SP usred presudne utakmice u grupi protiv Hondurasa za prolaz u osminu finala viknuo Miljaniću: "Ne valja, bre, menjaj nešto!" Bila nam je potrebna pobeda s dva gola razlike, a Dragan je odbranio tri zicera iako nismo prošli dalje - evocira uspomene Šestić.

Dao Mariću gol s celog terena!

Premda golman, Dragan Pantelić tresao je mreže kolega mahom izvodeći penale, ali se i dan-danas prepričava njegov gol, koji je postigao 26. oktobra 1980. sa preko 80 metara udaljenosti. Naime, on je na meču tadašnje Prve savezne lige izme|u Radničkog i Veleža savladao golmana Mostaraca Envera Marića tako što je deganžirao loptu, koja je iznendaila sve, pa i kolegu sa suprotne strane. Takođe, dok je branio za Bordo, Pantelić je bio suspendovan na godinu dana, te je prinudnu pauzu iskoristio da igra na poziciji pivotmena u Rukometnom klubu Železničar kod legendarnog Tute Živkovića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading