VELIKI DAN ZA PARTIZAN: Francuzi STIGLI na JNA!

Autor:

Sport

09.10.2021

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan, 1949. godine, otvoren je jedan od najvećih stadiona u tadašnjoj Jugoslaviji. Nekada stadion Jugoslovenske narodne Armije (JNA) a danas stadion Partizana, objekat je sa najdužom sportskom tradicijom u Jugoslaviji.

Republika

Foto: Starsport

Nekada JNA a danas stadion Partizana

Tu je pre Drugog svetskog rata bilo igralište i dom slavnog šampiona BSK-a (Beogradskog Sportskog Kluba). Neposredno po završetku velikog rata, a poštujući sportsku tradiciju, započeta je izgradnja novog stadiona baš na tom mestu.

Takođe je na današnji dan (9. oktobar) 1949. godine na njemu odigrana prva utakmica, megdan su podelile Jugoslavija i Francuska (1:1) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

 

 

Ovaj stadion je pre renoviranja godine primao 55.000 gledalaca. Sadašnji kapacitet stadiona je 32.710 mesta.

Poslednjih godina pooštreni su kriterijumi međunarodnih fudbalskih asocijacija, posebno u domenu bezbednosti i komfora gledalaca. U skladu s tim zahtevima stadion je rekonstruisan 1998. godine tako što su ugrađena sedišta, prošireni prolazi za ulazak i izlazak publike, pa je time gledalište svedeno na 32.710 mesta.

Stadion Partizana bio je domaćin i svedok mnogih velikih utakmica u istoriji crno-belih, ali i nekadašnje reprezentacije Jugoslavije, danas nacionalnog tima Srbije.

Na ovom sportskom objektu godinama je održavan slet, odnosno manifestacija "Dan Mladosti" kada je predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu uručivana štafeta.

Stadion Partizana bio je domaćin i mnogim antologijskim koncertima - Metallica, AC/DC...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading