PO OVOME ĆEMO PAMTITI EURO 2020: Šampionat kao nijedan do sada! Slavlje Italijana, STREPNJA oko Eriksena i trijumf fudbala nad koronom

Autor:

Sport

13.07.2021

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko stvari je obeležilo prvenstvo Evrope, sigurno je da se razlikuje od svih prethodnih, ali i onih koji slede.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Italijani sa peharom prvaka Evrope

U nedelju uveče na "Vembliju" spuštena je zavesa na 16. Evropsko prvenstvo u fudbalu, a svoju drugu titulu kontinentalnog prvaka osvojila je selekcija Italije. Ipak, tek okončani šampionat ostaće upamćen po vanfudbalskim stvarima, u prvom redu dešavanjima oko danskog reprezentativca Kristijana Eriksena, ali i koronavirusa, čija pandemija je "odložila" njegovo održavanje za godinu dana.

Što se same igre tiče, "azuri" su apsolutno zasluženo podigli pehar. Četa selektora Roberta Manćinija je uspela da zadrži oreol nepobedivosti, koji traje još od druge polovine 2018. godine, a na putu do trofeja imala je izuzetno težak raspored. Posle rutinski odrađene grupne faze na "Olimpiku" (sve tri pobede), u nokaut fazi pred Italijanima su u nokaut fazi redom padali Austrijanci, Belgijanci, Španci i na kraju Englezi i to u "paklu" kultnog londonskog objekta, boljim izvođenjem penala. Reprezentacija sa Apenina je još jednom pokazala da ima sistem, strategiju, ali je sa Manćinijem dobila i prepoznatljiv, ofanzivan stil igre kojim je stekla simpatije fudbalskih fanova širom "starog kontinenta". Da li će podvig uspeti da ponovi na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru naredne godine, ostaje nam da sačekamo i vidimo...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tvorac "moćne" Italije - Roberto Manćini

Ipak, po mnogima je glavni utisak prvenstva događaj sa meča Danska - Finska koji je odigran drugog dana šampionata. U prvom poluvremenu onesvestio se ofanzivni vezista Kristijan Eriksen, koji je dugo vremena ležao bez svesti na travnatoj podlozi stadiona "Parken". Kada je postalo jasno da je Kristijan odneo najveću životnu pobedu, celoj Evropi je laknulo, a duel je nastavljen i okončan minimalnom pobedom Finaca. Danska je, na neki način, odigrala za svog najboljeg igrača, ubedljivom pobedom nad Rusijom (4:1) obezbedila je plasman u eliminacionu fazu, a zaustavljena je tek u polufinalu, upravo od "gordog albiona", nakon produžetaka (2:1). Bilo kako bilo, "slučaj Eriksen" svakako je nešto do sada neviđeno na velikim takmičenjima, ali i veliko upozorenje za UEFA da još jednom preispita kalendar takmičenja i učini sve da se smanji broj utakmica u cilju zaštite zdravlja igrača.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šokirao Evropu - Kristijan Eriksen bez svesti

EURO 2020 će se pamtiti i kao veliki trijumf fudbala nad koronavirusom. Konačno su, posle 15 meseci, stadioni širom Evrope ponovo bili ispunjeni gledaocima, a to je posebno bio slučaj na "Puškaš areni" u Budimpešti, gde se u više navrata okupilo i oko 70 hiljada ljudi, baš kao i na "Vembliju" u završnici. Spovedena vakcinacija i fudbal sa publikom ulivaju nadu da će se stvari postepeno vraćati u normalu za sezonu 2021/2022 koja sledi.

Još nekoliko kurioziteta tipični su za tek odigrano prvenstvo. Pre svega, viđen je do sada rekordan broj autogolova, ali i nova dominacija Kristijana Ronalda koji je uspeo da i u 37. godini života sa pet pogodaka bude prvi strelac takmičenja. Što se tiče utakmica, klasik za nezaborav u osmini finala odigrali su Španci i Hrvati, a "furija" je nakon dodatnih 30 minuta igre uspela da prođe dalje rezultatom 5:3. Pamtiće se i "švajcarska senzacija", odnosno eliminacija svetskog šampiona, selekcije Francuske, koja je ispustila ogromnih 3:1 u završnici drugog poluvremena, pa je eliminisana na "penal ruletu". 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Može i u 37 - Kristijano Ronaldo

Ono što će evropska kuća fudbala sigurno promeniti je sam koncept organizacije. Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin je i sam izjavio da ovakvo prvenstvo "nikada više neće biti odigrano", a činjenica da su utakmice igrane u 11 gradova predstavljala je dodatan napor za igrače, naročito zbog putovanja tokom pandemije koja još uvek nije završena. Već je poznato da će domaćin sledećeg Evropskog prvenstva biti Nemačka, a videćemo da li će "panceri" uspeti da naprave bolji rezultat, s obzirom na činjenicu da su sada zaustavljeni već u osmini finala, od Engleske (0:2).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading