ENGLESKA ILI DANSKA? Skandinavci jure finale Evropskog prvenstva u PAKLU Vemblija!

Autor: Vladimir ZOGOVIĆ

Sport

07.07.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navijačima iz Skandinavije zbog epidemiloških mera zabranjen ulazak na Ostrvo, pa će na tribinama biti oko 60.000 domaćih fanova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fudbaleri Danske

Fudbalska reprezentacija Engleske veliki je favorit u duelu sa selekcijom Danske u polufinalu Evropskog prvenstva (21.00 sati, Nova S). Ipak, ne kaže se badava da je ranjeni lav najopasniji, pa se takvom tezom pred večerašnji okršaj na londonskom Vembliju vodi većina navijača skandinavske reprezentacije.

Pokazali su izabranici Kaspera Hjulmana u prethodna tri meča da i te kako umeju da se izbore s pritiskom. Posle dva poraza na startu, nakon kojih su ih mnogi otpisivali, te stravične povrede najboljeg igrača Kristijana Eriksena, padali su redom Rusija, Vels i Češka. U njihovom taboru veruju da, uprkos nedaćama i 60.000 neprijateljski nastrojenih Engleza na tribinama Vemblija, mogu do velike senzacije.

NEK SE PONOVI 1992.

- Mislim da je favorizovanje Engleza percepcija javnosti. To ne misle igrači i ljudi unutar njihove reprezentacije. Očekivati laku pobedu Engleske protiv Danske bilo bi precenjivanje sopstvenih sposobnosti s njihove strane - rekao je napadač Danske Jusuf Poulsen.

Dani Makeli

Makeli na centru

Holandski sudija Dani Makeli delegiran je za glavnog arbitra meča. Sudija koji je ovdašnjoj javnosti ostao u sećanju nakon meča u Beogradu, kada na utakmici Srbija - Portugal nije priznao čist gol Kristijanu Ronaldu, četvrti put deliće pravdu na EVRO 2020. Prethodno je sudio na otvaranju turnira, meč između Italije i Turske (2:0), susret Rusija - Finska (1:0) i nedavno Englezima i Nemcima u osmini finala (2:0).

Ukoliko treći put zatrese mrežu na turniru, napadač Salcburga, nažalost, neće moći da ga proslavi s navijačima pošto je Dancima, usled restriktivnih epidemioloških mera na Ostrvu, zabranjen ulazak na teritoriju Engleske. Ipak, milionima navijača niko ne može uskrati nadu pošto su oktobru prošle godine u Ligi nacija minimalcem pokorili Engleze na Vembliju (1:0). Takođe, maštaju i da se ponovi 1992, kada su u ulozi autsajdera, posle penala, eliminisali favorizovanu Holandiju u polufinalu EP. Junak je bio Piter Šmajhel, koji je odbranio penal Marku van Bastenu, a čiji će naslednik Kasper večeras biti među stativama.

- To će biti samo novi ogroman izazov za njega. Moraš da se nosiš s tim stvarima jer je to najlepši deo posla koji si izabrao. Znaće i on koliko su bitne te stvari. Setiće se i tog našeg polufinala protiv Holandije, a mogle bi i da mu pomognu neke stvari iz tog meča - izjavio je stariji Šmajher.

NEGATIVNA TRADICIJA

Englezi pak, osim sa motivisanim Skandinavcima, moraće da se izbore i s repovima prošlosti i negativnom tradicijom. "Gordi Albion", naime, nikada nije uspeo da prođe polufinalni meč Evropskog prvenstva. Na korak do titule stizali su dvaput - 1968. i 1996.

- Nećemo biti zadovoljni samo učešćem u polufinalu. Dva puta smo došli do polufinala, vreme je da napravimo iskorak. Savladali smo toliko stvari i psiholoških barijera da osećam da ekipa sada sve shvata kao sledeći izazov - izjavio je selektor Engleza Geret Sautgejt.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tvorac engleske bajke - Geret Sautgejt

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading