MIJAT OTVORENO O MAKSIMIRU I IZBACIVANJU HRVATA: To je za nas bilo finale, mislili smo da ćemo na EP URADITI NEŠTO VELIKO!

Autor:

Sport

14.06.2021

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legenda jugoslovenskog fudbala Predrag Mijatović istakao je da i dan danas pamti utakmicu protiv Hrvatske na "Maksimiru" u kvalifikacijama za EURO 2000.

RepublikaFoto: Starsport/printscreen/
Mijatović je postigao pogodak na Maksimiru

Duel koji je odigran 9. oktobra 1999. godine na "Maksimiru" ušao je u istoriju našeg fudbala jer je tadašnja Jugoslavija izborila plasman na Euro, za razliku od Hrvata koji su eliminisani. Našoj reprezentaciji odgovarao je i nerešen rezultat, što se na kraju i desilo (2:2), a susret su obeležile velike tenzije, kako na terenu, tako i na tribinama. 

 

Hrvatska je povela golom Alena Bokšića, da bi izjednačenjem "plavima" doneo upravo Peđa Mijatović. Jugoslavija je do preokreta došla preko Dejana Stankovića, da bi konačan rezultat postavio Mario Stanić.

Susret je obeležio u duel Zorana Mirkovića i Roberta Jarnog, kada je defanzivac Jugoslavije uhvatio kolegu iz odbrane "kockastih" za "nezgodno mesto", nakon čega je dobio crveni karton.

Međutim, iako je Jugoslavija od 42. minuta igrala sa igračem manje, uspela je da dođe do boda koji je doneo plasman na Euro.

- Sećam se utakmice na Maksimiru. Nama je odgovarao nerešen rezultata da budemo na Euro, a da se Hrvati ne plasiraju. To su bili prvi dueli posle svega što se desilo u bivšoj Jugoslaviji i to je za nas bilo jedno malo finale i emotivno i fudbalski i u svakom drugom smislu. To smo rešili u našu korist i bio je to fenomenalan momenat - rekao je Mijatović u razgovoru za Republiku i dodao:

- Baš smo bili sreći i posle te utakmice smo bili prilično ambiciozni i mislili smo da ćemo posle eliminacije sa SP, upravo na tom Euru uraditi nešto veliko. To se na kraju nije desilo, ali svakako je taj meč sa Hrvatima nešto što ću pamtiti zbog pritiska, pre svega psihološkog, zbog svega što se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, tenzije koja je postojala. Znali smo se jako dobro jer smo prethodno igrali zajedno za istu reprezentaciju, tako da je to bilo naše finale i naš veliki uspeh pre samog Evropskog prvenstva. Možda smo i tu malo izgoreli - istakao je legendarni Mijat.

"Plavi" su na Euro 2000. otišli sa velikim ali su učešće neslavno završili u četvrtfinalu ubedljivim porazom od Holandije 6:1.

- Kad pomislim na to EP, pomislim na ispadanje sa turnira s obzirom da nas je reprezentacija Holandije na dva velika takmičenja na SP i EP izbacila. Imali smo lošu sreću protiv njih. Nije nas poraz sa prethodnog Mundijala proganjao pred duel na EP, nije moja generacija imala taj problem. Mene svakako nije proganjao taj poraz i promašen penal na SP. Stalno smo nekako priželjkivali revanš, utakmica je počela nekim čudnim tokom i na kraju su nas deklasirali. Jednom kad počne meč, ne razmišljate samo kako da tu utakmicu pobedite. Ali oni su apsolutno bili bolji, tako da se sećam te eliminacije kao nekog tragičnog momenta sa tog tunira. Imali smo možda neke ambicije koje se nisu ostvarile, ali mislim da je i sam plasman na učešće veliki uspeh. Jugoslavija tada nikada nije bila favorit da osvoji EP ili SP, ali svakako je mogla da ima zapaženu ulogu, nekada više nekada manje. Nismo imali sreće i nadam se da će Srbija otići na naredno prvenstvo Evrope - rekao je Mijat.

Od tog poslednjeg učešća našeg nacionalnog tima prošlo je više od dve decenije.

- Pravo da vam kažem, kada ovako kažete da je prošlo 20 godina, nekako mi je to mnogo vremena, a opet u sećanjima, barem kad sam ja u pitanju i nije toliko. Svi mi koji smo igrali fudbal, rado se sećamo tih velikih takmičenja, bez obzira na krajnji rezultat ili neke pehove i loše rezultate. Biti učesnik Evropskog šampionata je velika stvar za reprezentaciju, fudbalere, celu naciju... Uvek je, u svim kvalifikacijama, glavni cilj biti na završnom turniru. Prošlo je 20 godina, to je mnogo vremena i prosto je neverovatno da je toliko prošlo a da Srbija nije bila učesnik završnice. Pred ovaj Euro, Srbija je bila blizu, izgubila je u baražu od Škotske, ali dobro, idemo dalje. Ja se nadam da će na sledećem EP Srbija biti učesnik, mada pre toga ima Mundijal i kvalifikacije koje su izvanredno otvorene, tako da sada bolje da se razmišlja o Svetskom prvenstvu nego o Euru, a povezati dva velika takmičenja je svakako veliki uspeh i nadam se da će to Srbiji poći za rukom - istakao je Mijatović.

Nekada sjajni napadač je dodao i da ekipa možda nije na najbolji način tempirala formu.

- Jako je teško igrati taj turnirski način takmičenja, bez obzira na kvalitet kako tadašnje, tako i sadašnje generacije. Međutim, pored kvaliteta u današnjem fudbalu mora da se pogodi još nekoliko faktora koji su jako bitni da bi jedan tim mogao da ide ka završnici jednog ovakvog takmičenja. Mi jesmo imali sjajan ambijent, ambicije, međutim, eto, ponekad se nema ni sreće, ponekad protivnik jednostavno bude bolje. Možda smo u toj balkanskoj ambiciji nekako malo i izgoreli. Maltene smo na prvom meču, protiv Norveške imali problema, možda nismo baš dobro tempirali formu. U toj prvoj utakmici smo videli da nismo, rekao bih, nabaždarili dobro formu. Vremena na EP nema, igra se svaka tri, četiri dana i to je bio naš problem. Naleteli smo na jednu reprezentaciju koja je, bar na toj utakmici bila bolja. Možda na papiru, po imenima nije, ali jedna stvar je papir, ali teren je nešto drugo. Nismo bili na nivou na kom smo mislili da ćemo biti i to je prouzrokovalo odlazak kući - poručio je Mijatović.

Na pitanje da li bi, da mu je neko tada rekao da Srbija 20 godina neće igrati na EP, odgovorio da je lud, legendarni fudbaler kaže:

- Pa zavisi ko bi mi rekao tako nešto. Svakako fudbalski govoreći to je neverovatno i sigurno bih moj odgovor bio da je to apsolutno nemoguće. Ta moja generacija je bila jako dobra, jako uspešna, puno velikih i kvalitetnih igrača. Naše podneblje je uvek bilo rasadnik talenata, ali u današnjem fudbalu više nema autsajdera, nema lakih utakmica. Svi imaju svoj cilj, neko znanje koje su pokupili tako da danas nije lako biti učesnik EP, ali iskreno nisam verova da će proći toliko godina - zaključio je Mijatović za naš portal.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading