(VIDEO) NA EURU 2020 SE MENJA FUDBALSKA ISTORIJA: 10 nestvarnih rekorda koji mogu pasti OVOG LETA!

Autor:

Sport

09.06.2021

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovogodišnji šampionat je već pomerio mnoge granice, i stvorila se nikad veća euforija zbog odlaganja uzrokovanog koronavirusom. Morali smo da sačekamo godinu više na Evropsko prvenstvo na kome ćemo se nesumnjivo radovati malim i velikim podvizima, šokantnim eliminacijama, iznenađujućim pobednicima, i naravno rekordima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kilijan Mbape, Kristijano Ronaldo i Mišel Platini

Euro 2020 nam može doneti obaranje nekih od najvećih rekorda na šampionatu Starog kontinenta, a ovo su 10 najznačajnijih koje smo izdvojili.

1. Najviše golova na Evropskom prvenstvu

Takmičenje je proširilo svoj format na 24 tima sa uobičajenih 16 uoči Eura 2016. Dakle, prirodno je da je poslednje izdanje prvenstva zabeležilo najviše golova ikad postignutih, a to je brojka od 106.

Međutim, ovo je rekord koji bi mogao biti oboren posle uvođenja VAR tehnologije koja garantuje manje grešaka sudija, ali i više penala i prilika za gol.

2. Najduži jaz između evropskih titula

Italija je zemlja koja bi mogla da postavi ovaj rekord na Euru 2020. Prošle su 53 godine od kada su Azuri postigli svoj prvi i jedini evropski uspeh.

Krunisanjem ove godine postavili bi najduži jaz između dve titule, nadmašivši Španiju. Crvena furija trenutno drži rekord, sa razmakom od 44 godine između njihove prve evropske slave 1964. i druge 2008. godine. Porazima u finalima 2000. i 2012. godine Italijani su bili najbliži povratku najvećeg kontinentalnog uspeha. Sa Robertom Manćinijem italijanski tim je jedan od od onih koji bi mogao da ide do samog finala.

3. Najubedljivija pobeda

Nijedna zemlja nikada nije pobedila sa više od pet golova razlike - što je i dalje najveća pobeda u takmičenju do sada.

Francuska je prvi put postavila rekord s 5:0 nad Belgijom 1984. Ali od tada su Danska sa 5:0 nad Jugoslavijom (1984), Holandija sa 6:1, takođe nad Jugoslavijom (2000) i Švedska sa 5:0 nad Bugarskom (2004) izjednačile ovaj rekord.

4. Nastup na najvećem broju prvenstava

RepublikaFoto: Starsport
Kristijano Ronaldo

Kristijano Ronaldo će težiti da obori još nekoliko rekorda. Za početak, on će biti igrač sa najvećim brojem nastupa na šampionatima Evrope. Portugalski as je igrao na četiri Evropska prvenstva, što je rekord koji trenutno drži sa još 16 igrača. Međutim, od 15. juna mogao da bude jedini koji će nastupiti na 5 prvenstava, u čemu mu je pomogao Ibrahimović jer je zbog povrede odustao od nastupa za Švedsku.

5. Najviše golova na prvenstvu

Postizanje najvišeg broja golova ne garantuje uvek prvenstvo. Međutim, rekord trenutno pripada Francuskoj i Holandiji iz 2000. godine koje su postigle po 13 golova.

Francuska je ponovo u prilici da postavi novi rekord. Svetski šampion je prepun napadačkih
talenata kao što su Kilijan Mbape, Antoan Grizman, a povratak Karima Benzeme je dodatni plus za za "trikolore".

Engleska i Belgija imaju mnogo talentovanih napadača u svojim redovima i mogu takođe da postave novi rekord.

6. Najmlađi strelac Evropskog prvenstva

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džud Belingam

Trenutno rekord drži Švajcarac Johan Vonlanten, koji je postigao gol na takmičenju kada je imao samo 18 godina i 141 dan na Euru 2004. Nekako je ostao netaknut sve ove godine, ali sada postoji jedan igrač koji bi mogao da nadmaši taj podvig na Euro 2020.

Zvezda Borusije iz Dortmunda, Džud Belingam, pozvan je u ekipu Engleske koji puni 18 godina krajem ovog meseca. Još jedan igrač u obračunu za prekretnicu je Poljak Kacper Kozlovski, koji je 109 godina mlađi od Belingama. To znači da ako uspe da pronađe mrežu, rekord će biti njegov.

7. Najmlađi igrač na prvenstvu

Još jedan rekord koji bi jurili i Belingam i Kozlovski. Titula najmlađeg igrača ikada na Euru trenutno pripada Jetru Vilemsu. U završnici je debitovao za samo 18 godina i 71 dan sa Holandijom 2012. godine, nakon čega je nastupio još dva puta.

S obzirom na vrhunsko iskustvo i talent koji obećava, Belingam će sigurno dobiti nekoliko minuta sa Engleskom. Ali s obzirom na to da je Kozlovski mnogo mlađi od njega, mogao bi ispisatiistoriju čim zakorači na teren.

8. Najbolji strelac

Kristijano Ronaldo trenutno deli titulu najboljeg strelca (9 golova) sa francuskom legendom Mišelom Platinijem koji je sa "trikolorima" osvojio šampionat 1984. godine.

Međutim, Antoan Grizman ima visokih 6 pogodaka na prvenstvu Evrope, možda će mu ovaj rekord biti dodatni motiv da se dokaže u nacionalnom dresu.

9. Najviše golova na takmičenju

Ovo će biti verovatno najteži rekor za oboriti, ali postoji šansa. Pomenuti Platini je u jednom izdanju Evropskog prvenstva postigao 9 golova, da doda šlag na tortu, pomoglo je Francuskoj da osvoji i svoju prvu titulu u takmičenju. Najbliže ovom rekordu je stigao Grizman na prvenstvu 2016.

10. I za kraj jedan neslavan rekord

To je ispadanje već u grupnoj fazi za šta će se boriti da se ovog puta ne desi Ukrajina, Austrija i Škotska.

Ove tri zemlje su već dva puta igrale u takmičenju, a da nikada nisu napredovale dalje od grupne faze.

Ukrajina i Austrija su izvučene u istoj grupi, pa će biti zanimljivo gledati ovaj direktan okršaj. Škotska je u grupi sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom i ima težak zahtev za plasman u nokaut rundu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading