LEGENDE VEČITIH PRED DERBI: Zvezda samo da ne krene "grlom u jagode", u Partizanu strahuju od Dejana Stankovića

Autor: D. KOKANOVIĆ - E. SELMANI

Sport

23.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

​Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana će 25. maja, na još uvek nepoznatoj lokaciji, odmeriti snage u borbi za trofej Kupa Srbije i tako staviti tačku na turbulentnu koronasezonu, u kojoj publike na stadionima, nažalost, nije bilo od prvog dana.

RepublikaFoto: Starsport
Dueli na Večitom derbiju

Crveno-beli su se poprilično namučili u polufinalu protiv Radnika na Marakani (2:1), dvaput ih je prečka spasavala, dok su crno-beli minimalcem u Novom Sadu zasluženo pobedili Vojvodinu (1:0) i tako zakazali 12. međusobni obračun u finalu masovnog takmičenja.

"Parni valjak" je dosad za dlaku uspešniji u finalima s najvećim rivalom (6:5), a kakav duel za četiri i po sedmice očekuju, za Srpski telegraf govore legende dva kluba koje su pogocima rešavale finala. Mihajlo Pjanović (44) bio je strelac drugog gola za Zvezdu protiv Partizana (4:2) 1999. u borbi za trofej Kupa SR Jugoslavije na Marakani. Taj meč igran je samo 16 dana po okončanju NATO bombardovanja pre 22 godine, što je ostao poslednji uspeh crveno-belih u finalima s "parnim valjkom".

S druge strane, Saša Ilić (43) 2001, takođe na Marakani, rešio je finale Kupa i pokrenuo seriju Partizana od tri uzastopne pobede identičnim rezultatom (1:0) nad večitim rivalom.

203. PUT ĆE VELIKANI S TOPČIDERSKOG BRDA ODMERITI SNAGE, RAČUNAJUĆI PRVENSTVO I KUP

- Prethodni večiti derbiji su bili tvrdi, s dosta taktičkog ratovanja i nadmudrivanja trenera i mnogo faulova. Ne verujem da će se nešto po tom pitanju promeniti i 25. maja jer nikome se ne rizikuje da krene grlom u jagode i ostavi rivalu prostor za kontranapade. Umiranja u lepoti fudbala neće biti, a prednost dajem crveno-belima, s obzirom na to da su rasterećeniji jer su gotovo obezbedili četvrtu vezanu titulu - rezonuje Mihajlo Pjanović, nekada vrhunski golgeter crveno-belih i dodaje:

- Takođe, verujem da su Dejan Stanković i momci puni samopouzdanja nakon pobede u nedavnom prvenstvenom derbiju, kada su prekinuli niz od pet mečeva, u kojima nisu dobili komšije. Psihologija je uvek važna u sportu, možda to bude presudno.

Foto: Starsport
Mihajlo Pjanović

Računajući prvenstvene i Kup utakmice, duel za 32 dana biće ukupno 203. međusobni meč zakletih neprijatelja s Topčiderskog brda, a kapiten svih kapitena i ikona "parnog valjka" Saša Ilić, koji je odlučio finale 2001. i bacio grobare u ekstazu na Marakani (1:0), očekuje tvrd dvoboj, baš kao i Pjana.

- Ne bih imao ništa protiv da opet bude 1:0 za Partizan, kad je već tako zaređalo. Videli smo u prethodnom derbiju u Superligi za kakve ideje su se opredelila oba stratega. Partizan je bio bolji u prvom poluvremenu, nije dao gol, Zvezda je to kaznila u nastavku u jednoj tvrdoj i ne toliko lepoj utakmici. Očekujem da finale bude slično, s dosta borbe, a nadam se da će ishod ovog puta biti drugačiji - kaže kapiten Sale i analizira trenere večitih rivala:

RepublikaFoto: Starsport
Saša Ilić tokom igračkih dana

- O Dejanu Stankoviću ne moram da trošim reči, rezultati stoje iza njega i govore u njegovo ime. S druge strane, Aleksandar Stanojević je podigao Partizan na viši nivo i imao je sjajan niz, sve do derbija. Obojica su sjajni taktičari. Zna Stanoje kako se osvajaju trofeji i verujem da će izvući maksimum iz ekipe u finalu.

SVA MEĐUSOBNA KUP FINALA VEČITIH

C. zvezda - Partizan 3:0  (29. novembar 1948)

Partizan - C. zvezda 6:0  (29. novembar 1952)

Partizan - C. zvezda 4:1     (29. novembar 1954)

C. zvezda - Partizan 3:1     (23. maj 1959)

C. zvezda - Partizan 0:1 i 2:2 (14. i 21. maj 1992)

Partizan - C. zvezda 1:0 i 0:1 (penali 4:5)  (8. i 15. maj 1993)

C. zvezda - Partizan 3:0 i 3:1 (8. i 15. maj 1996)

C. zvezda - Partizan 4:2         (26. jun 1999)

C. zvezda - Partizan 0:1      (9. maj 2001)

Partizan - C. zvezda 1:0         (27. maj 2017)

C. zvezda - Partizan 0:1      (23. maj 2019)

* boldovani su pobednici finala Kupa Jugoslavije/Srbije

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading