OKO OVOGA SE PODIGLA BURA: Kome najviše odgovara PROMENA PRAVILA O STRANCIMA?

Autor:

Sport

29.01.2021

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo bure se podiglo posle najave sportskog direktora Fudbalskog saveza Srbije Vladimira Matijaševića da će doći do promene pravila o broju stranaca u srpskom fudbalu.

RepublikaFoto: Starsport
"Večiti" derbi

Odmah su reagovali "večiti" na ove navode, ali male su šanse da se nova pravila primene već ove sezone.

Svakako, ono što je sada izvesno jeste da će timovi iz Superlige i naredne sezone moći da imaju četiri stranca na terenu., ali će oni biti drugačije definisani.

Dakle svi igrači iz zemalja Evropske Unije računaće se kao domaći fudbaleri, za šta je Matijašević kao razlog naveo da je Srbija potpisala ugovor o pridruživanju EU i da to mora da se sprovede. Stranci će stoga biti igrači van Evropske Unije koji se već ne računaju kao domaći igrači.

Kako bi to uticalo na srpske klubove?

Ovo pravilo bi najviše uticalo na Crvenu zvezdu jer ima četiri igrača sa pasošem EU, a to su Dijego Falćineli, El Fardu Ben, Aksel Bakajoko i od nedavno Filipo Falko, koji bi vrlo brzo trebalo da i zvanično postane igrač Zvezde.

 

Osim njih, tu su i Seku Sanogo, Gelor Kanga i Ričard Odada i njih trojica bi bili jedini "pravi stranci" u timu Zvezde po tim novim pravilima. 

U manjoj meri, ovo pravilo bi uticalo i na Partizan. Crno-beli od početka sezone imaju petoricu stranaca.

Naime, Partizan je u dosadašnjem delu sezone uvek jednog stranca morao da ostavlja van protokola, a kako Bajbek ima francusko državljanstvo, sa novim pravilom bi se on računao kao domaći igrač. Tako bi u istom trenutku na terenu mogli da budu i on i Takuma Asano, Bibaras Natho, Maki Banjak i Sejduba Suma.

RepublikaFoto: Starsport

Ostali srpski klubovi uglavnom ne dovode igrače iz tih zemalja, već više iz Afrike i Južne Amerike, ponekad čak i Azije.

Zbog toga, u preostalih 18 klubova Superlige ima samo šest igrača sa EU pasošima. Ukoliko ono bude bilo na snazi od početka sezone 2021/22, činjenica je da će najviše pogodovati Crvenoj zvezdi koja ima najviše igrača iz Evropske Unije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading