ZA MENE JE ĆALE JOŠ UVEK NA PUTU! Ekskluzivna ISPOVEST Dušana šest meseci posle smrti LEGENDARNOG Petka!

Autor:

Sport

06.01.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postajem svestan da ga nema. Nisam hteo da prihvatim da nije živ jer je pričao normalno sa mnom kad sam ga video poslednji put, rekao je bivši reprezentativac naše zemlje.

RepublikaFoto: ST/ Dragan Kadić
Dušan Petković

Pre šest meseci, 27. juna 2020, pročula se vest da je preminuo poslednji romantičar Ilija Petković (74), koji se nije izborio sa pucanjem čira i koronavirusom. Pola godine od odlaska nekadašnjeg selektora nacionalnog tima u stanu u centru Beograda, gde je legendarni fudbaler proveo poslednje sate života, ugostio nas je njegov sin Dušan (46), koji je opisao ne samo poslednjih sedam dana čuvenog Petka već i 180 dana pakla otkako nema čuvenog Ilije.

- Za mene je on negde na putu, ali iz dana i dan mi je sve manje na putu. Postajem svestan da ga nema, nisam hteo da prihvatim da nije živ, način na koji je otišao jer meni su baka i deka umrli od raka, pa sam bio pripremljen na to. A on je otišao, pričali smo normalno, kao ti i ja sada, on je došao sebi, pričao je, zezao se sa mojom ženom da mu ne sipa stalno toplu vodu, uvek je bio zaje*ant. Nikada se nije žalio da je loše, ja sam bio ubeđen, posle dva dana idem po njega i vraćamo se kući. Aj ne zajebavaj, čir prokrvario, aj idemo dalje - otkriva drhtavim glasom nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore.

RepublikaFoto: ST/ Dragan Kadić
Nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore

Na pijaci kao da me pripremao za odlazak!

Svaki otac i sin imali su nešto svoje, da rade neke stvari da mama ne sazna, a Dušan je sa svojim Ilijom voleo da ide na pijacu. Dušan se prisetio situacije nedelju dana pred očevu smrt, kada ga je Petko pozvao u redovnu kupovinu, ispostaviće se poslednju zajedničku avanturu dvojice Petkovića.
- Kao mali sam obožavao da idem na pijacu. Ako je propustim, to je bio nervni slom za mene. I kaže on meni u nedelju ujutru: "Ajde sa mnom na pijacu."
Upoznao me je sa svakim prodavcem na Palilulskoj, predstavio me da sam njegov sin. Pokazao mi gde šta kupujem, upoznao sam sve, kao da je znao, ne znam, kao da me je pripremao - priseća se Dušan.

Ilija je bio poznat kao veliki borac, ali njegov naslednik objašnjava da je prvi put u životu video da je njegovog oca nešto tako jako dotuklo i da ga je pronašao u stanju u kakvom ga nikada nije video u životu jer je prosto bilo nemoguće savladati takvu ljudsku veličinu.

- Ja na vrata, sve razbacano, svuda krv, od tog pucanja čira, vidim pale stolice i sto, vidim vire mu noge kod spavaće, ja ga pogledam, on bled, ne vidi me. On u tom trenutku pogleda u mene, otvori oči, mi ga obučemo i dignemo i liftom ga spustimo ispred zgrade, a sve vreme na putu do Urgentnog je primao infuziju. Kad smo sišli, on je bio kao nov, sat vremena smo normalno proveli na prijemu i kasnije je otišao na rendgen. Neki dečko nas je poslao na četvrto odeljenje, momak je Iliju vukao unazad i kada su ulazili unutra...

Dušan: Suze mi same krenu

Kažu da će naši voljeni ostati uz nas zauvek i da treba da ih se prisećamo onako kako smo ih najviše voleli, ali Dušan otkriva da mu tuga za ocem dođe odjednom.
- Poslednjih mesec dana, kad sam bio u Zagrebu, sedim gledam utakmicu i samo ga se setim i krenu suze i ne mogu da stanem, ali i to prođe.

Odjednom, naš sagovornik je stao i zaćutao, u tom trenutku zavladala je tišina koja se ne može rečima opisati, pomešana osećanja tuge i bola...

- Pogledao sam u ćaleta nekako i pomislio: "Možda ga vidim poslednji put živog", ali sam odmah skrenuo misli i rekao sebi da ne lupam gluposti...

Dušan Petković je bio štoper tokom karijere, igrao je u Nemačkoj i Rusiji, borio se protiv najboljih napadača, a sa knedlom u grlu otkriva da su mu noge klecale i da je pao na kolena kada je doneo odelo u mrtvačnicu.

RepublikaFoto: ST/ Dragan Kadić
Dušan Petković

- Spuštam se dole da odnesem odelo i odjednom hladno, stajali su dvojica, pa kovčeg, pa ponovo dvojica i na kraju još dvojica. Ja ulazim, bacim pogled i vidim ga od glave do nogu, tad sam kleknuo i slomio se i s tim osećanjem ništa ne može da se poredi. Nikada neću zaboraviti, prišao sam i rekao mu: "Ajde diži se, idemo kući", uhvatio sam ga za ruku, a on led ledeni...

RepublikaFoto: Starsport
Sahrana Ilije Petkoviće
RepublikaFoto: Starsport
Legendarni Ilija Petković

Petković: Moj otac je velikan

Dušan Petković je samo dan nakon sahrane bio pozitivan na koronavirus. Idalje je bio u šoku zbog oca, ali tokom izolacije u bolnici komentari ljudi sa društvenih mreža potvrdili su mu koliki je Ilija bio velikan.
- Čitam komentare o njegovoj smrti i preko stotinu komentara, veličaju ga. Listao sam i ništa loše nisam video, bio sam svestan da je velikan, ali ne i tolika veličina. S druge strane, čitam vest o Nenadu Bjekoviću kada je dobio koronu i jedan komentar me je razočarao: "Dolazim iz Frankfurta na sahranu" - ispričao je Dušan i dodao da ni za 100 života neće dostići ideal pokojnog ćaleta:
- Ja sam imao svetske trenere, igrao protiv najboljih, ali on je bio gromada. Kao čovek i otac, digao je tu životnu lestvicu, da se 100 puta rodim i da mi se računa gde sam stao, pa nastavim, ne bih ga stigao, nema šanse - zaključio je Dušan Petković.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading